Narancsos-diós saláta csirkével

Végre itt a tavasz, és egyre több friss termék áll rendelkezésünkre. Bár ezt az ételt ugyanolyan egyszerű elkészíteni, mint bármelyik másik salátát, érdekes színvilágának, az édes és a sós ízek ínyenc kombinációjának és változatos összetételének köszönhetően a narancsos-diós saláta fogyasztása különleges élménynek bizonyulhat. Egyszerű de kifinomult, egészséges és ízletes, laktató de könnyű. Arról nem is… [Bővebben]

Diabétesz világnap: november 14

Tudta? A cukorbetegek 50%-a nem is tudja, hogy e betegségben szenved! A cukorbetegségben szenvedők szervezete egy inzulin nevű hormon hiánya vagy rezisztenciája miatt helytelenül dolgozza fel a szőlőcukrot (glükózt). Ilyenkor a szervezet nem képes a vérből kivonni a glükózt, és bár a vércukor megemelkedik, egyes sejtek nem jutnak hozzá az energiadús cukorhoz, ezért a szervezet… [Bővebben]

Okroska – orosz nyári leves

Mikor orosz feleségem először javasolta, hogy főzzünk okroskát, nem nagyon tudtam, mit is gondoljak. A borsch-ról már hallottam, de azon kívül nem ismertem más orosz levest. Amint kiderült, ez egy elég különös étel, főleg a lé alap, a kvász miatt. A kvász egy másik orosz csemege, egy barna-, vagy feketekenyér alapú ital, amit itthon az… [Bővebben]

Grillezett sertéshús cseresznyével

Imádom a nyarat! Nemcsak a melegebb idő, de a végeláthatatlanul hosszú napok miatt is. Az egyik kedvenc nyári időtöltésem a szabadtéri grillezés. Mikor két évvel ezelőtt megvettem az első lakásomat, az előző tulajdonosok hátra hagyták a grill felszerelésüket egy majdnem teljes palack gázzal. Mivel még dobozokból éltünk, így nagyon megkönnyítette az életünket, hogy egy-két csirkemellet… [Bővebben]

Spárgaleves

Roston sütve, párolva, vagy főzve a spárga a tavasz egyik legfinomabb zöldsége. Sokan még mindig úgy tekintenek rá, mint valami szezonális furcsaságra, mégis egyre többen próbálják ki ezt a vitaminokban gazdag finomságot, melynek májusban van a főszezonja, mivel ekkor éri el jellegzetes fás ízét. A magas A- és C-vitamin tartalmú, vasban és kalciumban is gazdag… [Bővebben]

Mentás, medvehagymás sült tészta

A medvehagyma: lágy, zöld levelű, a fokhagymához hasonló ízű növény, ami tavasszal néhány hétig beteríti a földeket és amilyen gyorsan előjön, olyan gyorsan el is tűnik. Régen ritkaság számba ment, manapság viszont minden piacon bőséges kínálat van ebből a tavaszi főzés szimbólumává vált növényből. De hogyan is tudjuk elkészíteni? Gyakran elmegyek mellette, örömmel konstatálva, hogy… [Bővebben]

Göngyölt gyümölcsös csirkemell

Vigyen egy kis színt a tél utolsó hónapjába! Izgalmas februári receptünk ötvözi a szárított gyümölcsök édes ízét a száraz bor kellemes aromájával. Körítésnek pedig ideális hozzá a zöldborsós párolt rizs vagy a tepsis burgonya. Göngyölt gyümölcsös csirkemell Hozzávalók: 4 db közepes nagyságú csirkemell filé (kb. 1 kg) 6-8 db friss vagy aszalt* füge 12-16 szem… [Bővebben]

Lencseleves Gazdagon

A szilveszteri hagyomány szerint nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk az év első napján. A babona szerint, ilyenkor muszáj lencsét és égyéb szemes vagy magvas termésekből készült ételeket, amik a pénz bőségét jelképezik a következő évben. Szintén ajánlatos ilyenkor malacot enni, mivel a a malac befelé túr, így a szerencsét is betúrja a házba. Januári… [Bővebben]

Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól!

Írta: Paksy Anna Az ünnepek alatt sokan nem csak boldog emlékekkel és kedves ajándékokkal gazdagodnak, hanem sajnos felesleges kilókkal is. Az újév nagyszerű lehetőség pozitív változtatások foganatosítására, de vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba! Csak egészséges és valószerű célokat tűzzünk ki magunk elé! Íme egy pár egyszerű jó tanács, mely hozzájárul az ünnepi felesleg végleges eltüntetéséhez.… [Bővebben]

Ünnepi Tanácsok

Írta Paksy Anna Nyakunkon az ünnepi szezon! Minél több vacsora, családi összejövetel és ünnepi program ötlete bukkan fel a gondolataink között, majd kerül a naptárba, annál valószínűbb, hogy az ezekkel gyakran együtt járó stresszt is megtapasztaljuk. A sok kapkodással, rohanással, és gyakran igen magas kiadással járó hetek alatt könnyű szem elől veszteni az ünnepek lényegét.… [Bővebben]