Elkezdődött az influenza szezon, oltassa be magát!

Az influenza elleni védőoltás különböző influenza vírusok ellen véd. A védőoltást, minden évben, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve, a WHO határozza meg. Bár szezononként újra át kell gondolni, mely törzsek okozhatnak betegséget, a védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset.

Ki oltassa be magát?

Az influenza oltás fél éves kor felett javasolt mindenkinek. Kiemelten javasolt csoportok a krónikus szív-vagy tüdőbetegségben szenvedő felnőttek és gyerekek, a cukorbetegek, a 60 évnél idősebbek, vese- vér- vagy immunrendszeri problémákkal küzdő felnőttek és gyerekek, valamint a négy említett kockázati csoportba tartozók családtagjai. Az oltás viszont nem ajánlott azoknak akiknek tojás- csirke- neomycin- vagy formaldehid allergiája van, lázas vagy akut fertőző betegségben szenvednek, valamint akiknek korábbi influenzaoltásnál nem várt mellékhatás jelentkezett.

 Ne feledje, az oltással nem csak saját magunkat, de környezetünket is védhetjük az influenza vírus ellen!

Hívjon minket bátran bővebb információért az influenza vírusról, árainkról, és az oltás aktuális elérhetőségéről klinikánkon.

Tippek az influenza megelőzéséhez

  • Ha influenzához hasonló tünetei vannak, lehetőleg ne hagyja el otthonát 24 órán keresztül, miután elmúlt a láza.
  • Igyekezzünk mellőzni a másokkal való érintkezést amikor betegek vagyunk, nehogy mást is megfertőzzünk.
  • Köhögés és tüsszentés közben takarjuk el arcunkat papír zsebkendővel, amit használat után azonnal dobjunk ki a szemetesbe.
  • Gyakran mossunk kezet szappannal és meleg vízzel. Ha a kézmosás nem lehetséges, használjunk alkohol-alapú kézfertőtlenítőt.
  • Lehetőleg ne nyúljunk szemünkhöz, orrunkhoz, és szánkhoz.
  • Fertőtlenítsük azokat a felületeket és tárgyakat, amelyeken kórokozók lehetnek.

 

FluShotInfluenza oltás 2013-2014

Bár az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet, az influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust tartalmaznak, amik csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre, de betegséget nem okozhatnak.

_______________________________________________________________________________

 

id flu shot

Kisebb tűvel szeretné?

Az ID (intradermális) oltáshoz az átlagosnál kevesebb mennyiségű kórokozót, egy sokkal kisebb tű által juttatunk be a szervezetbe. A közönséges oltótű, mely az izomzatban fejti ki hatását, teljesen áthatol a bőrön és egy zsírrétegen mielőtt céljához érkezik. Az ultravékony intradermális oltótű viszont közvetlenül a bőrben fejti ki hatását. A bőr rétegeiben több immunsejt található mint az izomban, ezért az intradermális oltás, a bőr természetes védelmét kihasználva, hatékonysága hasonló a tradicionális influenza oltáshoz. Ezt a típusú oltást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe, kifejezetten javasolt véralvadásgátlót szedők részére.