Mentás, medvehagymás sült tészta

Newsletter - Apr14 - RamsonsA medvehagyma: lágy, zöld levelű, a fokhagymához hasonló ízű növény, ami tavasszal néhány hétig beteríti a földeket és amilyen gyorsan előjön, olyan gyorsan el is tűnik. Régen ritkaság számba ment, manapság viszont minden piacon bőséges kínálat van ebből a tavaszi főzés szimbólumává vált növényből. De hogyan is tudjuk elkészíteni? Gyakran elmegyek mellette, örömmel konstatálva, hogy itt a tavasz, de fogalmam sincs, mit is kezdhetnék vele. Idén elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a szezonális finomságot; Önnek is ajánlom az alábbi, nagyon egyszerűen elkészíthető receptet, ami talán a legízletesebb módja a medvehagyma élvezetének.

Mentás, medvehagymás sült tészta

Főételként 2 főre, köretként 4 főre

  • 25 dkg spagetti
  • oliva olaj
  • 20 dkg medvehagyma
  • egy kis csomag (kb 3 dkg) menta
  • kb 60 ml száraz fehér bor
  • 60g reszelt Parmezán, meg egy kicsi a tálaláshoz
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • * esetleg buggyantott tojás

Főzzük meg félig a tésztát enyhén sós vízben, locsoljuk meg oliva olajjal és tegyük félre. Mossuk meg a medvehagymát, szeleteljük finomra és ezt is tegyük félre. Mivel általában a gyökere nélkül árulják, így szeletelhetünk mellé újhagymát. A mentát is hasonlóképpen készítsük elő, a szárát dobjuk ki, és tegyük félre.

Melegítsünk elő egy wokot, mikor kellően felmelegedett, locsoljuk meg oliva olajjal és tegyük bele a tésztát. Barnítsuk kb. 2 percig folyamatosan kevergetve. Utána dobjuk bele az újhagyma fehér rszét, azzal uis kevergessük kb. 2 percig, amíg megpuhul. Öntsük hozzá a fehérbort, ami szinte azonnal el fog párologni. Keverjük bele a Parmezánt, amíg az ráolvad a tésztára, majd adjuk hozzá a zöld medvehagymát. Kb. egy percig kevergessük, amíg a hagyma megfonnyad, majd adjuk hozzá a  mentát és zárjuk el a főzőlapot. Keverjük még egy kicsit, amíg a menta elkezd fonnyadni, majd sózzuk és borsozzuk.

Parmezánnal megszórva rögtön tálaljuk, esetleg egy buggyantott tojással a tetején.

Jó étvágyat!

Tudta?

  • A medvék előszeretettel csemegéznek a hagyma gyökerén, innen a név.

  • A tehenek, amiket medvehagymával etetnek, enyhén fokhagyma ízű tejet állítanak elő.

  • Óvatosan szedjük a vadon termő növényt, mert könnyen összetéveszthetjük a gyöngyvirág levelével, ami mérgező.

  • A medvehagyma tele van antioxidánsokkal, így nagyon egészséges. A vérnyomást és a koleszterinszintet is szabályozza.