Egy egészséges cukkini kenyér

newsletter_-_nov16_-_zucchini_bread

cukkini kenyér

A kenyérről általában nem egy zöldség jut az eszünkbe. Pedig ha egy alapos internetes szörfölésbe kezdenénk, hamar kiderülne, hogy a világhálón 100 meg száz zöldségből készült kenyér receptet találhatunk. Ezt a kenyeret még azok a gyerekek is szeretni fogják, akik semmilyen zöldséget nem hajlandóak megkóstolni.

Azoknak akik még soha nem ettek cukkini kenyeret, meg kell jegyeznünk, hogy a cukkinikenyér íze nem igazán emlékeztet a cukkiniére. A cukkini darabok inkább a kenyér textúrájába épülnek be, és teszik azt lággyá és omlóssá ls megadják édességét.

A lenti recept garantáltan egészségesebb és nagyobb sikert fog aratni, mint sok más cukkini kenyér recept. A banán miatt majdnem egy csészével kevesebb cukrot használunk hozzá, a kókusz- vagy olivaolajat almalével lehet helyettesíteni, és fehérliszt helyett használhatunk magvakból készült törmeléket is.

Hozzávalók:

125 gramm görög joghurt
1,5 teáskanál vanília aroma
1 nagy tojás
85 gramm kókusz vagy olivaolaj
2 evőkanál méz
3 evőkanál jól összepréselt banán
100 gramm barnacukor
60 gramm magliszt (csak addig apríts magokat, ameddig olyan állagúak nem lesznek, mint a liszt)
120 gramm fehérliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 csipet só
1 teáskanál fahéj
150 g. reszelt cukkini

Extrák: 100 gramm csoki darabka vagy madarak

  1. Kerüljük el a cukkini okozta felesleges nedvességet a kenyérben úgy, hogy miután lereszeltük, rakjuk félre, majd csavarjuk ki belőle a vizet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Egy kenyérformát lisztezzünk ki.
  3. Keverjük össze egy tálban a görög joghurtot, a vanilia kivonatot, egy nagy tojást és a kókusz olajat a mézzel.
  4. Egy kis tálkában keverjük, préseljük össze a banánt, amennyire csak lehetséges. Adjuk hozzá a cukrot,
  5. Egy harmadik kis tálkában keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával, sóval és fahéjjal.
  6. Keverjük jól össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Keverjük bele a cukkinit és a csokit a masszába. 
  7. Öntsük bele a keverékünket a formába, tegyünk a tetejére egy kis csokit, ha szeretnénk.
  8. 40-50 perc sütés után végezzünk egy sütési próbát. Ha a fogpiszáló száraz, amikor kihúzzuk és a kenyér elvált a sütőforma szélétől, a cukkinikenyér elkészültnek tekinthető. (Ha szükséges takarjuk be a tetejét alufóliával a sütés közben)

Ön Tudta?

  • Április 25-e a nemzeti cukkinikenyér nap az Egyesült Államokban-ban.
  • A cukkiniben több a kálium, mint a banánban. Új kutatások szerint kapcsolat van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és az alacsony káliumszint között.