Amerikai áfonyás palacsinta

A feleségem születésnapjának reggelén kitaláltam, hogy megörvendeztetem egy finom reggelivel. Általában egy nagy tál zabkásával indítja a napot megspékelve gyümölcsökkel, túróval, magvakkal. Az igazat megvallva, elég nagy katyvasznak néz ki az étel, de ha neki ez kell, hogy jól induljon a napja, akkor egészségére.

Szeretem a zabkását, de egy születésnap reggelére mégis több jár. Gondoltam, készítek neki egy áfonyás amerikai palacsintát, meglocsolom eredeti juharsziruppal, és mellé sütök egy-két tükörtojást.

Éveken át Amerikából hoztam a palacsinta hozzávalóit, (a bűvös port), mert nem hittem benne, hogy ugyanazt az ízt tudom elkészíteni Magyarországon is mint az Államokban. /Ez olyasmihez tudnám hasonlítani, mintha Amerikában vásárolt pirospaprikából kellene gulyást készíteni/ Az “író” beszerzésénél akadtam el a recepthez való bevásárláskor mindig, mert azt a sok receptes oldalon ajánlott lehetőséget kapásból elvetettem, hogy öntsek egy kis ecetet a tejbe, hogy házilag készített írót kapjak. Fél évvel ezelőtt derült ki, hogy nem kell elengednem, hogy amerikaiként igazi “buttermilk”-ből készítsem a palacsintát. Egy expat csoportból tudtam meg, hogy Magyarországon az írót a nagy hipermarketek polcain nyugodtan kereshetem.

Most megosztom Önökkel a saját receptem egy könnyű és puha palacsintához!

Hozzávalók (10 cm vastag palacsintákhoz):

2 bögre liszt (220g)
3 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
2 nagy tojás
1 bögre Író vagy kefír
30 g. olvasztott vaj

Extrák:

1 teáskanál fahéj
friss áfonya

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Tegyük félre.

2. Egy másik tálba tegyük bele a tojásokat, keverjük hozzá az írót és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, amíg össze nem áll. Ha túl folyósnak látszik az így kapott massza, adjunk hozzá további lisztet. Tegyük félre 15 percre.

3. Egy nagy serpenyőt melegítsünk fel közepes hőmérsékletűre, és kenjük be az alját és az oldalát egy kis olajjal vagy vajjal. Öntsük bele a massza egy részét, úgy, hogy a sarkokig kitöltse a serpenyőt, szórjuk rá az áfonyát is, és körülbelül 3 perc után fordítsuk át a másik oldalára.

Tálaljuk juharfa sziruppal, de én ajánlom hozzá a tükörtojást is.

Ön tudta?

  • Régészeti kutatásokból kiderült, hogy a palacsinta volt az egyik első gluténes étel, amit a történelem előtti időszak embere rendszeresen fogyasztott.
  • Ha szeretné tesztelni, hogy a sütőpor vagy a szódabikarbóna kellőképp friss-e, öntsön rá egy kis ecetet. Ha habzani kezd, akkor megfelelő a szódabikarbóna vagy a sütőpor állapota a palacsintához. A friss sütőpor és szódabikarbóna mindenképp szükséges ahhoz, hogy könnyed tésztájú palacsintát kapjunk.
  • Sok nemzetnek megvan a maga palacsintája, más-más néven: Crepe, dosa, Kaiserscharrn, okonomiyaki, Jianbing.