Árpás gombakrémleves

Newsletter - MushroomBarley Soup - Feb15Nehéz a telet átvészelni. Ha még nem olvasta egyik cikkünket sem a D vitaminról, annak hiánya problémát okozhat. Mostanában kevesebb időt töltünk a napon – vagy annak haloványabb változatán – és ha kint is vagyunk, a hidegtől óvva eltakarjuk bőrünk, a legfontosabb D vitamin receptorunk, legnagyobb részét. A D vitaminhiányt nagyon egyszerűen is pótolhatjuk: gyógyszertárakban kapható cseppekkel, tablettákkal, de a következő recept sokkal finomabb és a többi hiányzó vitamint és tápanyagot is biztosítja.

Íme a – nem dobozos! – árpás gombakrémlevesem receptje:

  • 10 dkg szárított árpa
  • 1 liter magas zsírtartalmú tej – az alacsony zsírtartalmú nehezebben sűrűsödik
  • 3 dkg szárított vargánya gomba
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • 15 dkg felkockázott hagyma
  • ½ kg feldarabolt gomba
  • 1 evőkanál friss, vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg metélőhagyma

Előkészítés:

Áztassa be az árpát egy éjszak át dupla mennyiségű vízben.

Elkészítés:

  • Szűrje le az árpát és tegye félre.
  • Egy kb. 2-4 l-es lábasban melegítse fel a vaj ¼ részét, amiben fonnyassza meg a vöröshagymát. Adja hozzá a feldarabolt gombát, sózza meg és hagyja a tűzön még 10-15 percig, amíg a gomba össze nem esik.
  • Keverje hozzájuk a maradék vajat és a kakukkfüvet.
  • Szitálja a lisztet a gombára folyamatos keverés közben, vigyázva, hogy nehogy összecsomósodjon.
  • Lassan öntse hozzá a tejet, és keverje meg pár percenként. Egy kézi mixerrel turmixolja össze a levest úgy, hogy kissé darabos maradjon. keverjük még pár percig, majd adjuk hozzá az áztatott árpát.
  • Amint besűrűsödött, hagyjuk még 20-25 percig főni lassú tűzön.
  • ha túl sűrű lett, adjon hozzá tejet, majd fűszerezze petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

Tudta?

  • A gomba DNS-e közelebb áll az emberéhez, mint a növényekéhez.
  • A gomba, ha napra tesszük, D vitamint képes létrehozni. Ha a frissen vágott shiitake gombafejeket 8 órára napra tesszük, a D vitamin koncentrációjuk akár 4 600 szorosára is megnőhet.
  • A fehér és barna (crimini) gomba gazdag káliumban, ami segít a normális szívritmus fenntartásában, a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásában, valamint az izom és idegfunkciók fenntartásában.
  • A gomba elsőrangú rézforrásunk, ami a vörösvértestek előállításában fontos.
  • Az árpa az egyik legrégebbi háztartási gabonanövényünk, már 8000 éve termesztik.
  • Az angol cipőméretek Edvárd király egy 1305-ös rendelete alapján lettek kialakítva, ami meghatározta, hogy egy incs 3 árpaszem hosszával egyenlő.
  • Az Egyesült Államokban a termesztett árpa felét sörfőzésre, a másik felét háziállatok etetésére használják.
  • Az árpa oldható rostjai segítenek a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, és segítenek a koleszterinszint csökkentésében is. Az árpa tartalmaz nem oldódó rostokat is, melyek a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében játszik fontos szerepet.

Ez a cikk a 2015 februári hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.