Cobb saláta

Newsletter - nov2014 - cobb salad“A Cobb salátával úgy ehetek kék sajtot és sonkát, hogy közben fenntarthatom az önkontroll és az önigazolás látszatát.” –  seriouseats.com

Őszintén szólva nem vagyok nagy salátás. Persze nagyon jólesik étvágygerjesztőként a főétel előtt, de ahelyett? Semmiképp! Fél órán belül csak újra megéheznék. Viszont létezik egy saláta, ami bizonyosan eltelít, olyannyira, hogy még a desszertet is kihagyja az ember utána: ez a Cobb saláta. Ha meglátom egy étterem étlapján, elgondolkodom, hogy ezt, vagy más húsos főételt válasszak-e. Vajon mi különbözteti meg ezt a salátát a többitől?

A történet szerint a Cobb saláta 1936-ban, Los Angelesben kezdte meg pályafutását. A Brown Derby étterem tulajdonosa egyik este valami finomra vágyott. A hűtőben kutakodva az alábbi finomságokra bukkant: sült csirke, főtt kemény tojás, avokádó, kék sajt és paradicsom. Mivel a legtöbb étel jobb ízű sült szalonnával, így azt is hozzáadva mindent összedarabolt és francia mártással meglocsolva salátaágyon tálalta. Így született meg a Cobb saláta.

Sok étterem kínál Cobb salátát, ám ha nem tartalmaz kék sajtot, avokádót és sonkát, küldje vissza! Alább a klasszikus Cobb saláta elkészítési módját fedjük fel. Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók körülbelül hasonló méretre legyenek feldarabolva.

2-3 főre

  • egy nagy fej saláta,
  • 2 sült vagy főtt csirkemellfilé,
  • 4 kemény tojás összevagdalva,
  • 6 szelet sonka jól átsütve és felszeletelve,
  • 2 érett avokádó összevagdalva,
  • 3 nagy paradicsom kockázva,
  • ½ csésze elmorzsolt kék sajt (Gorgonzola vagy rokfort).

Érdekességek

  • Kéksajtokat már több mint ezer éve készítenek egy Penicillium roqueforti vagy Penicilium glaucum nevű nemes penészgombával. Az első ilyen típusú sajtot állítólag véletlenül készítették egy barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből.
  • A kéksajt nem romlik meg, mivel már a megvételkor is “romlott”. A sajtban jól látható kékes-zöldes penész foltok adják meg a hozzá tartozó jellegzetes ízt!
  • Az avokádó a szerelem és a termékenység szimbóluma volt az ősi Aztékoknál. Mivel az avokádó nem önbeporzó növény, a szaporításához szükséges egy másik avokádó fát ültetni a közelébe.
  • Az avokádó utóérő gyümölcs, maga a növény a fán fejlődik, de beérés már leszedett formában történik.
  • Az avokádó azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelyek fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét.
  • Egy közepes avokádóban nagyjából 10 grammnyi rost található, valamint 20 különféle vitamin és ásványi anyag.
  • Szerencsére már az év bármely szakában elérhető az avokádó, főleg a nagyobb szupermarketekben kapható.