Csirkés és csicseriborsós masala

Newsletter - Sept 2014 Chicken chick pea masalaNem kell mindig megszakadnunk, ha egy jót akarunk főzni. Őrültség 20 percet tölteni csupán a szósszal, ami a kedd esti vacsorához szükséges, főleg, ha az egész napi munka után még éhes szájak is várnak otthon. Íme egy gyors, tápláló étel, melyet előkészítéssel együtt fél óra alatt elkészíthetünk. Bár én kuktát használtam – nagyon hasznos konyhai eszköz, mivel nemcsak időt, de energiát is spórolunk vele – de ugyanilyen egyszerűen elkészíthető öntöttvas lábasban, vagy bármilyen egyéb edényben.

Tavaly télen találtam rá erre a receptre, mikor olyan egytálételeket kerestem, melyek kiadósak, de kevés mosogatnivalóval járnak. Már első alkalommal is nagyon jól sikerült annak ellenére, hogy sikerült egy kicsit odaégetnem, de azóta már ez sem fordul elő. Mindenesetre ez egy nagyon egyszerű és gyors étel, amit szinte lehetetlen elrontani és mosogatással együtt sem vesz több, mint 50 percet igénybe.

Hozzávalók

Szárított fűszerek

  • 1 evőkanál (15g) őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál (7,5g) őrölt paprika
  • 1,5 teáskanál (7,5g) őrölt koriander
  • 1 teáskanál (5g) őrölt kurkuma
  • ¼ teáskanál cayenne bors ízlés szerint
  • ½ teáskanál (2,5g) őrölt bors

Egyéb

  • egy közepes apróra vágott hagyma
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál (15g) őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál natúr vaj
  • 1 doboz (430g) paradicsom – főzés előtt pürésítsük
  • 500 g friss vagy 250g fagyasztott spenótlevél
  • 2 x 430 g doboz szűrt csicseriborsó
  • 2-3 citrom facsart leve
  • 4-4 csirke alsó- és felsőcomb vagy 750g filézett, bőr nélküli csirkemell

Köret és fűszerek

  • ½  csésze összevagdalt koriander
  • 115 g tejföl
  • rizs 

Elkészítés

  • Az edényünkben – én kb 6 l-es kuktát használok – a vajat megolvasztjuk, amin aranybarnára pirítjuk a hagymákat és a gyömbért, ami kb 5-8 percig tart. Ez kihozza az aromájukat és isteni illatot áraszt majd a konyhában.
  • Szórjuk  az edénybe a száraz fűszereket. A forró vaj ezek aromáját is intenzívebbé teszi, az optimális eredmény érdekében kb. 5 percig kevergessük.

Ha úgy látja, hogy az összetevők elkezdenek az edény aljára ragadni és megégni, adjon egy kis vizet a keverékhez és így folytassa a kavargatást.

  • Adja hozzá a paradicsomot. Ha friss spenòtot használ, azt tegye most az edénybe, hogy legyen ideje megfonnyadni. Ez esetben fedje le az edényt pár percre, amíg a spenòt megpuhul és keverhetô lesz. Amennyiben fagyasztottat használ, gyakran kevergesse, amíg egynemûvé válik. Vegye magasabbra a fôzôfelület hômérsékletét is. Amint kèsz, adja hozzá a csicseriborsót illetve a citromlé felét.
  • Fektesse a csirkedarabokat a zöldségre és nézze meg, hogy van-e alatta elég lé. Fôleg a kuktában fontos ez, ahol a gôzképzôdéshez elengedhetetlen a megfelelô mennyiségû folyadék. Ha tùl sûrûnek találja, adjon hozzá fél bögre vizet, ez segít megakadályozni a leégést is. Most fedje le és vegye a fôzôlap hômérsékletét is alacsonyabbra. Ha kuktàban fôz, 13 perc mùlva vegye le a tûzrôl és engedje a nyomást kiegyenlítôdni mielôtt eltávolítja a fedôt.
  • Ha tradicionális úton készíti az ételt, 45-60 percig főzze lassú tűzön, lefedve.
  • Főzze meg a rizst.
  • Ha a kuktában kiegyenlítődött a nyomás, távolítsa el a fedőt és vegye ki a húsdarabokat. Ha túl leveses az alap, főzzük kicsit tovább hogy elpárologhasson a lé, vagy tegyünk bele sűrítő adalékot. Ha csirkemellet főztünk, kockázzuk fel és tegyük vissza az edénybe. Adjuk hozzá a maradék citromlevet és a tejfölt, majd jól keverjük el.
  • Tálalás. Tegyünk rizst és ragut a tányérra, majd szórjuk  meg korianderrel.

Tudta?

  • A csicseriborsó tele van vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokkal. A vízben oldódók zselés állagot vesznek fel az emésztőcsatornában, amik megkötik az epét, ami sok koleszterolt tartalmaz, s kivezetik azt a szervezetből. Tudományos kutatások igazolják, hogy a vízben nem oldódó rostok nemcsak az ürülék mennyiségét növelik, de megóvnak az emésztőrendszeri problémáktól is. (ez itt elég kaotikus, ugyanaz a bajom vele, mint a spenótos résszel, túl tudományos és nehezen érthető!)
  • A csicseriborsó rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL (rossz koleszterin) szintet, valamint csökkenti a szívroham esélyét. Sok magnéziumot és folsavat tartalmaz.
  • A spenót káliumtartalma igen magas, kb ⅔-a a banánénak.
  • A spenót, mint más zöld növények, klorofillt tartalmaz, ami hatékonyan meggátolja a heterociklikus aminok grillezés során megemelkedő rákkeltő hatását. – (nekem ez  nagyon kínai, szerintem nem kéne beleírni, vagy valami más fontos infót a spenótról, amit könnyebben megemésztenek az emberek )
  • Őrölt köménnyel való főzés a szervezetet a vashiánytól óvja meg, mivel minden teáskanálnyi 4mg vasat tartalmaz, ami a napi mennyiság 22%-a.
  • A “Cornell Chronicle” szerint a különböző kultúrák évszázadok óta használnak fűszereket az ételeik ízesítésére és a baktériumok elszaporodásának  meggátolása céljából. Az őrölt kömény az egyik leghatékonyabb baktériumölő fűszer. A melegebb éghajlatok nemzetei nagyobb mennyiségben használnak fűszereket, feltehetően azért, hogy megelőzzék az étel idő előtti megromlását.
  • A tudósok már egy ideje sejtik, hogy a genetikában rejlik a válasz arra a kérdésre, hogy egyesek miért nem bírják megenni a koriandert. Egy 30 000 emberen végzett felmérés kimutatta, hogy ez örökletes.
  • A gyömbér hatékony gyulladáscsökkentő elemeket tartalmaz és természetes fájdalomcsökkentőként is ismerik.