Csirkés, gombás quinoa

Túlzás lenne azt állítani, hogy az egészsléges étkezés bajnoka vagyok. Hogy is lehetnék az, amikor imádom a hamburgert, a bacont, a vajat és a kenyeret. Csupa egészséges dolgok! Viszont az utóbbi időben a családom első számú szakácsává lettem, így két kicsi gyerekkel nagyon odafigyelek, hogy sok zöldség kerüljön az asztalunkra: a legtöbb ételben megtalálható nálunk a cukkini vagy a brokkoli. A köretek közül régen csak három variációt ismertem: tészta, krumpli vagy rizs, de az utóbbi időben egyre többet használom a quinoát, ezt a gluténmentes gabonát, sokak szerint az egyik legegészségesebb ételt. Mostmár Budapesten is sokkal kedvezőbb áron lehet beszerezni, miért ne adjunk neki egy esélyt?

Ezzel a recepttel Ön is egyszerűen elkészítheti első quinoás ételét. 

Csirke gombás és fokhagymás quinoával

Hozzávalók:

  • 180 gramm quinoa, hámozott
  • 400 gramm csirkecombfilé, feldarabolva
  • 250 ml csirke leves
  • 250 ml víz
  • olivaolaj
  • fél kiló cremini gomba
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss rozmaring
  • kosher só és őrölt bors ízesítésül
  • 2 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés:

  • Öntse össze egy edényben a levest és a vizet, forralja fel, majd adja hozzá a quinoat, majd fedje le. Párolja 12-15 percig vagy addig amíg a quinoa szét nem nyílik.
  • A csirke darabokat szórja meg sóval és borssal. Aztán öntözze meg egy kis olivaolajjal és tegye egy közepes serpenyőbe, közepes erősségű fokozaton süsse 5-8 percig. Ezután vegye ki a sütőből.
  • Egy serpenyőbe öntsünk még olajat, tegyük bele a gombát és egy kis sót. Főzzük 5  percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, süssük további 6-8 percig, amíg a gomba meg nem puhul, át nem sül.
  • Adjuk hozzá a csirkét és  aquinoát. A rozmaring leveleit tépkedjük le, és szórjuk meg vele a kész ételt.
  • Reszeljünk a tetejére parmezánt.

Tippek:

  • A quinoa elkészítésekor a víz legyen kétszerese a gabona mennyiségének. 1 bögre quinoát 2, 3 bögre vízben készítsünk.
  • Ha főzős zacskós quinoát vásároltunk, vegyük ki a zacskóból a quinoát, mérjük ki a felhasználni kívánt mennyiséget.
  • A felesleges víz úgy is elpárolog a fővés alatt. Inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, mint többet. A kevés víz később pótolható. 

 

Ön tudta?

  • Az étel nevét úgy ejtik: keen-wah
  • A quinoa egy gabonaszerű mag. Nem nevezhető teljes joggal gabonának, mert nem a fűfélék családjába tartozik.
  • Általában szaponin van rajtuk, hogy elriasszák róluk a kártevőket. Sokszor megmosva árulják, de a legbiztosabb, ha mi magunk is megtisztogatjuk.
  • Tele van fehérjével, tartalmazza mind a kilenc alapvető fontosságú aminosavat. 
  • A quionoát 7000 évvel ezelőtt már használták Ecuadorban, Peruban, Columbiában és Bolíviában.
  • 1 bögre quinoa 8 gramm proteint tartalmaz.