Csőben sült cukkínis csirke

Newsletter - Oct15 zuchinni chicken casseroleGyermekkoromban sokszor ettünk csőben sült ételeket. Ha őszinte akarok lenni, csak azután értettem meg, hogy miért, miután elköltöztem otthonról. Édesanyám minden kedden egy egyben sült ételt rakott a családi asztalra, amit aztán akár 3 napig is ettünk. Ha szerencsénk volt, ízletesre sikeredett, de ha nem (húskonzerv és feketebab…) nagyon nehezen küzdöttünk meg vele.

Örök kedvencünk a tejszínes-csirkés csőbensült tészta volt, amit édesanyám meglepő módon konzerv gombakrémlevesből készített (hozzáteszem, nem hiszem, hogy valaki levesként fogyasztotta volna azt, inkább csak ízesítőként!).  Ez az élet annyira népszerű volt nálunk, hogy nem egyszer előfordult, hogy néhány barátom szándékosan meghívatta magát vacsorára hozzánk, amikor kiderült, hogy aznap ez kerül az asztalra. A csirke mindig omlós volt, ellentétben a ropogós kéreggel, ami sütés közben kialakult az étel tetején. Ha csak erre gondolok, önkéntelenül is a gyermekkorom jut eszembe.

Felnőttként megértettem miben rejlik a csőbensütés nagyszerűsége. Mindent egyben készítünk el, összekeverjük, majd 45 perc sütés után találjuk is, ennyi az egész, így nincs szükség arra, hogy esténként azon törjük a fejünket, mit is vacsorázzunk. Sajnos kész gombakrémleves hiányában – először – bonyolultnak tűnt elkészíteni édesanyám receptjét, de néhány változtatás beiktatásával egy igazán finom új receptet sikerült alkotnom, ami az egyik legegyszerűbb vacsora alternatívám lett, ráadásul – szerintem – egészséges is… Legalábbis egészségesebb, mint édesanyám verziója.

Csőben sült csirke cukkínivel

Hozzávalók:

  • 2 nagy cukkíni, reszelve,
  • 6-8 vastag szelet kenyér, kockákra vágva,
  • 80 dkg csirkemell filé (vagy ugyanennyi csirkecombfilé bőr nélkül),
  • 1 hagyma, reszelve,
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
  • 1 répa, reszelve,
  • 250 g tojásos száraztészta (elhagyható)
  • 1 teáskanálnyi kakukkfű,
  • 2 teáskanálni szárított petrezselyem,
  • 1 kávéskanál cayenne bors,
  • só és bors ízlés szerint,
  • 20 dkg gouda sajt reszelve,
  • 7,5 dl húsleves alaplé,
  • 1,5 dl száraz fehérbor (elhagyható, ezesetben ennyivel több kell az alapléből),
  • 250 ml görögjoghurt,
  • 50 g olvasztott vaj,
  • 2 tojás feltörve,
  • 2 maréknyi összetört kukoricapehely.

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy hőálló sütőedényt.
  • Reszeljük le a cukkínit egy tiszta, papírtörlővel kibélelt edénybe, és enyhén sózzuk le, majd hagyjuk állni minimum 10 percig. Ezután itassuk le a papírral a nedvességet róla, akár egy picit ki is nyomkodhatjuk belőle a felesleges folyadékot.
  • Kockázzuk fel a csirkét, nagyobb, ujjnyi vastag darabokra.
  • Egy nagy tálba lazán forgassuk össze a következőket:
    • felkockázott kenyér,
    • csirkemell,
    • reszelt cukkíni, sajt, hagyma, fokhagyma és sárgarépa,
    • a száraztészta,
    • fűszerek és zöldfűszerek.
  • Öntsük a tálba a húsleves alapot és a bort is.
  • Keverjük ki a görögjoghurtot a két felvert tojással, és ezt is adjuk hozzá az ételhez.
  • Ha minden benne van, jól dolgozzuk össze a masszát, majd öntsük át a kivajazott sütőedénybe.
  • Végül szórjuk meg a tetejét az összetört kukoricapehellyel, fedjük le alufóliával, és a sütő középső rácsán süssük először nagyjából 40 percig, majd fólia nélkül még legalább 30 percig, ameddig a teteje kicsit meg nem pirul.