Nyárzáró gazpacho leves

A gazpacho nálam nyári alapétel. Az évnek ebben az időszakában a paradicsomnak csodás íze van, és én mindig alig várom, hogy a piacon megvásárolt nagy adagból végre hűsítő, lágy gazpacho készüljön. Miért ez a előételek nyári királynéja? Csak egy kis paradicsom, uborka, bors, vöröshagyma és fokhagyma és máris kész a kiváló fogás. Ha van otthon mixere vagy turmixgépe, ez az étel 15 perc alatt elkészíthető. Egy kicsit több ráfordított idővel még ízletesebb gazpacho variáció készíthető.

Hozzávalók:

1 kg paradicsom
1 nagy uborka meghámozva
2 piros paprika kicsumázva és apróra vágva
2 teáskanál worcestershire szósz (Lea& Perrins márkát ajánljuk)
½ teáskanál pirított őrölt köménymag
2 teáskanál balcsamecet
1 lime leve
4 evőkanál extraszűz olivaolaj
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál száraz sherry vagy Marsala bor
só és bors
bagett

 

 

Kezdő szinten:

Tegye a zöldségeket a turmixgépbe és jó alaposan turmixolja össze valamennyit. Ne aggódjon, ha egyelőre darabos, még egyszer lesz majd turmixolás.

Öntsük bele az eddig kimaradt folyékony hozzávalókat, keverjük össze újra, majd törjük a bagettet 2 cm-es darabokra. Áztassuk benne 10 percig, majd újra turmixoljuk simára.

Sóval és borssal ízesíthetjük.

 

Érdemes két órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek. Friss baguette-el kínáljuk és apróra vágott bazsalikommal.

A haladó szintű receptek sem bonyolultak, kis időráfordítással  még finomabb és különlegesebb gazpachot készíthetünk.