Gombaleves árpával

 

Biztos sokan észrevették, hogy a Firstmed hírleveleiben nem sokszor szerepelnek levesek vagy saláták receptejei. Meg tudok enni egy meleg húslevest télvíz idején, és nyáron sem vetek meg egy jó gazpachot, de engem alapvetően a konyhaművészet egy másik iránya jobban vonz. A feleségem egy napot sem bír ki leves nélkül, viszont szerintem a leves csak egy akadály, ami köztem és a főétel között áll. Ha egy hideg, téli estén mégis rászánom magam, hogy főzzek egy levest, gombalevest kéaztek. (a francia hagymaleves a kedvencem, de azt nem sokszor van időm elkészíteni)

Hozzávalók:

30 gramm szárított gomba (‘,5 csésze forró vízbe áztatva)
60 gramm sima vaj
1 közepes hagyma
2 közepes zellerszár, felvágva
2 közepes répa
1 kávéskanál só (nem szükséges, ha leveskockával készítjük)
3-4 csipet bors izlés szerint
150 gramm árpa (előző este beáztatva)
2 evőkanál liszt
450 gramm barna gomba, megtisztítva, a szára eltávolítva, 3-4 centis darabokra vágva
1,5 liter alacsony szódium tartalmú zöldségleves vagy 3-4 marhahúsleves kockából készült alaplé

 

Elkészítés:

  1. Öntsük a szárított gombát egy hőálló edénybe.
  2. Egy lábasban közepes lángon olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a hagymát, a zellert, répát, sót és borsot. Körülbelül 8 percig főzzük így, kavargassuk időnként ameddig a zöldség meg nem puhul.
  3. Adjuk hozzá az árpát, és főzzük tovább 3 percig.
  4. Adjuk hozzá a lisztet és főzzük, kavargassuk még 2 percig.
  5. Tegyük bele az edénybe a szárított gombát az áztató folyadékkal együtt,  a gombát és öntsük hozzá az alaplevet is. Forraljuk fel, majd vegyük vissza közepesre a hőfokot, és forraljuk további 20-25 percig.

 

gombaleves_nagy

Jó étvágyat hozzá!

Hallott róla?

Bár a boltokban mindig a fehér gombák fogynak a legjobban, a banánhoz hasonlóan, az igazán egészséges anyagok a megbarnult gombában lelhetőek fel, és az íze is akkor lesz a legintenzívebb.

  • A barna idősebb a fehér fiatalabb gomba. A fehéreknek puhább az anyaguk. A természetben a gombák általában sötétebbek.
  • A porobello gomba csak egy nagyra nőtt fehér gomba
  • Tápértéke nagyon magas. Magas B vitaminforrás, magas réz és potassium tartalma van.
  • A gomba 90 %-a víz
  • Az árpa egy fűféle. Akár egyméter hosszúra is megnőhet.
  • 8 eszenciális aminosavat tartalmaz, B vitaminokat és magnéziumot, foszfort, vasat és cinket.
  • Oroszország a világ legnagyobb árpa termesztője. Minden évben 16 tonna árpát aratnak náluk.