Göngyölt gyümölcsös csirkemell

Vigyen egy kis színt a tél utolsó hónapjába! Izgalmas februári receptünk ötvözi a szárított gyümölcsök édes ízét a száraz bor kellemes aromájával. Körítésnek pedig ideális hozzá a zöldborsós párolt rizs vagy a tepsis burgonya.

Newsletter - Feb14- ChickenGöngyölt gyümölcsös csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 db közepes nagyságú csirkemell filé (kb. 1 kg)
  • 6-8 db friss vagy aszalt* füge
  • 12-16 szem aszalt szilva
  • 2 dl száraz fehér bor
  • étolaj
  • őrölt fehérbors
  • őrölt gyömbér
  • szegfűszeg

Elkészítés:

  • A csirkemell filéket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  • A fügét és a szilvát kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük, és a hússzeletekre rakunk a fügés szilvából, majd felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük.
  • Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a hústekercseket minden oldalról megpirítjuk.
  • Kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a maradék fügét és szilvát, valamint a bort, amellyel a húst puhára pároljuk.
  • A főzés befejezése előtt – ha szükséges – őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel ízesítjük.
  • Tálaljuk zöldborsós párolt rizzsel vagy tepsis burgonyával!

* Aszalt füge felhasználása esetén:

  • Felhasználás előtt áztassuk a fügét vízbe, esetleg gyümölcslébe, lehetőleg már a főzés előtti este!
  • Forró vízben vagy gyümölcslében pár perc alatt puhára is párolhatjuk a fügét.

Tudta?

A szilva hozzájárul bőrünk egészségéhez, és 85%-os víztartalma miatt nagyon jó szomjoltó. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, serkenti az idegrendszert, és még a szív és érrendszeri betegségek ellen is véd. Elősegíti még a vas felszívódását, és persze székrekedés ellen is nagyon hasznos. A füge nagyszerű kalcium- és káliumforrás. Pektin tartalmának köszönhetően hozzájárul koleszterin szintünk csökkentéséhez. Egy szem füge csupán kb. 60 kalória, de tartalmazza a napi rostszükségletünk egyötödét, 1,2 mg vasat, és 50 mg kalciumot.

Reméljük, hogy hírlevelünk ebben a hónapban is elnyerte tetszését. A jövőben se maradjon le kedvezményes ajánlatainkról és érdekes cikkeinkről, iratkozzon fel havonta frissített hírlevelünkre!