Húsos pite

Bár a tél nagy részét már magunk mögött hagytuk, van néhány olyan étel, amely nem baj, ha velünk marad egész évre, főleg, ha egyszerű és nagyon finom. Lehet nem az egyszerűség a legjobb szempont mégsem, hanem a variálhatóság. Ha az alapszószt elkészítették, bármit beletehetnek, amit csak jónak gondolnak, és az évszaknak leginkább megfelelő. Rögtön a lényegre is térek.

Hozzávalók:

1 aprított sült csirke
vaj
olivaolaj
liszt
tárkony vagy kakukkfű
feketebors
1 nagy hagyma, reszelve vagy apróra vágva
2 kockára vágott répa
1 liter húsleves alaplé
250 ml tejszín vagy magas zsírszázalékú tej
3-4 felkockázott krumpli

Választható:

8 darab fehér vagy barna gomba
fél bögre fagyasztott vagy friss borsó
fél bögre kukorica
felkockázott zöldségek
felkockázott kaliforniai paprika

Elkészítés:

  1. Főzze meg a krumplit és a felkockázott répát, ameddig 80 százalékban nem lesznek készen. Ennél a pontnál öntsön rá hideg vizet, amely azonnal megállítja a forrást.
  2. Melegítsük a sütőt 190 fokra.
  3. 200-250 gramm vajat tegyen egy fazék aljára, közepes lángon adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk 1-2 percig. Vegyük lejebb a hőfokot, adjunk hozzá három púpozott evőkanál lisztet. Ha így a rántás túl száraz lenne, adjunk hozzá egy kis olivaolajat is, ha túl folyós, akkor még több lisztet. Gyors kavargatás mellett adjuk hozzá a húsleves alaplé felét. Fontos, hogy lassan öntögessünk hozzá, nehogy hamar folyóssá váljon. Mindig csak a besűrűsödés után adjunk hozzá további alaplevet. Amikor már az alaplé felét hozzáadtuk, és besűsűrödött, adjuk hozzá a maradékot. Néha kavargassuk meg, adjuk hozzá a főzőtejszínt vagy a nagy zsírtartalmú tejet.
  4. Adjunk hozzá egy evőkanál tárkonyt vagy kakukkfüvet. A keverék olyan állagúnak kell lennie, amely ráragad a kanál hátuljára.

 

Ha csirkecombot használ, fűszerezze jól meg és süsse mindkét oldalát 6-6 percig. A combokat elég nehéz átsütni, ha nem megy könnyen, inkább vágja fel kisebb darabokra. Ha nyersnek látszik belül tegyük vissza a sütőbe még egy kis időre.

Adjuk hozzá a darabokra vágott combot vagy a kész grillcsirkét a főtt zöldségekhez és a szószhoz. Ha szeretne még beletenni más hozzávalót is, eljött az idő.

Öntse át az egész keveréket egy nagy hőálló tálba és süsse sütőben 40 percig.

Amikor ez elkészült két dolog is történhet, Ön dönt!

Szedjen ki belőle egy tányérba, és egye meg. Ízletes, de ez nem húsos pite.

Másik variáció, hogy hagyja szobahőmérsékletűre hűlni. Tegyük át az egészet egy piteformába, fedjük le házi vagy bolti pitetésztával, azt kenjük be tojássárgájával és szúrjunk rá villával néhány lyukat. Süssük a sütőben 20-30 percig, amíg aranybarnára nem sül. Vegye ki a sütőből és tálalhatja.

Ha nem várja meg, amíg szobahőmérsékletűre hül a keverék, megolvasztja a pitetésztában lévő vajat, és a tészta nem emelkedik meg a kívánt mértékben.
Jó étvágyat!