Kacsacomb recept

Newsletter Nov.13 - duck and cabbageKacsacomb birsalmás káposztával és brokkolis burgonyapürével – dietetikusunk ajánlásával.

Hozzávalók:
A párolt káposztához:
  • 1 kg lilakáposzta
  • 4 evőkanál zsiradék (olaj vagy zsír)
  • 2 db birsalma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál egész kömény
  • őrölt bors
A burgonyapüréhez:
Elkészítés:

A combokat a tisztítást követően kevés sóval és fűszerekkel dörzsöljük be, majd 1-2 órát pihentessük.

Serpenyőbe vagy jénai edénybe fektessük egymás mellé a bőrös felükkel lefelé a combokat, helyezzük közéjük a darabolt vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, majd lefedve, a borral meglocsolva, lassan (kb.1,5-2 órát), puhulásig pároljuk alacsony lángon. Félidőben fordítsuk meg a combokat.

Ezt követően az előmelegített 210 °C-os sütőben a húst pirosra sütjük kb. 25-30 perc alatt, közben saját szaftjával többször meglocsoljuk. A kiengedett levét külön edényben tálaljuk.

A megtisztított, vékony szálakra szeletelt, káposztát, a zsiradékon megdinsztelt vöröshagymával, az ecettel és a fűszerekkel pároljuk. Amikor kicsit „összeesik”, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott birsalmát. Közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt saját levében megpuhul.

A püréhez daraboljuk a megtisztított brokkolit, és a burgonyával kevés sós vízben puhára főzzük. Egy kevés főzőlével, forró tejjel és vajjal összetörjük, majd szerecsendióval fűszerezzük.

Szerkesztői tippek:
  • A könnyebb pucolás érdekében héjával együtt főzzük a burgonyát, majd tartsuk hideg víz alá. Ezután már kézzel is egyszerűen megpucolható. Ha pedig nem szeretnénk meghámozni, a pucolatlan burgonyából készült püré több rostot és tápanyagot tartalmaz.
Püré variáció:
  • a pikáns, izgalmas ízvilág érdekében keverjünk a krumplipürébe mustárt. Ha még nem próbáltunk ilyet, kezdjük egy kevés adaggal, és ízlés szerint adjunk hozzá többet.
  • A forró tej és a vaj helyett használhatunk tejfölt vagy joghurtot, a szerecsendiót pedig fokhagymára cserélhetjük.

A combokat a párolt káposztával és a pürével kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tudta?
  • Az érett birsalmában sok C-vitamin, réz, vas, kálium, magnézium, és B-komplex vitamin (pl. tiamin és riboflavin) található
  • A birsalma húsa és héja nagyszerű élelmi rost forrás, gyümölcspépje pedig csersavakat tartalmaz, amik megkötik a végbélben található, rákot okozó méreganyagokat, és ezzel védik a nyálkahártyát
  • A kacsazsír olvadáspontja csupán 14°C, szinte egyharmada a csirkezsír olvadás pontjának, ami 37°C
  • A kacsahús magas vastartalma majdnem kétszer annyi, mint a marhahúsé
  • A kacsahús 3-10-szer annyi A-vitamint tartalmaz mint más húsok. Az A-vitamin hozzájárul az orr, szem, és száj nyálkahártyájának egészségéhez, így védelmet nyújt a vírusok és megfázások ellen.