Készítsünk hamburgert

Newsletter - Jul15 - HamburgersÉn személy szerint télen-nyáron használom a grillsütőm. Attól, hogy kint mínusz 5 fokot mutat a hőmérő, bent a kellemes melegben még mindenkinek jólesik egy kis grillezett csirkemell. A legtöbb ember ennek ellenére a konyhaszekrénye legmélyére száműzi a grillsütőt szeptember és május között. De most, hogy újra itt a grill szezon, felmerül a kérdés, hogyan is állítsuk össze a tökéletes burgert otthon.

Leszámítva a pörkölteket és leveseket, az országban kapható marhahúsokból kevés más ízletes ételt készíthetünk, legalábbis szerintem. Éppen ezért egészen 2-3 évvel ezelőttig úgy gondoltam, kizárt, hogy találjak egy helyet Budapesten, ahol ehetek egy valamire való burgert. Sokszor olvastam, hogy valaki mennyire ajánl egy helyet, amit mindenképpen ki kell próbálni. Át is utaztam érte a fél várost, ám reményteli várakozásom minden alkalommal csalódással teli tapasztalássá alakult: túlsózott húspogácsa tehéntejen nevelkedett marhából, amit két díszpárna méretű buci közé ékeltek, egy kis csalamádéval a tetején. Legalább annyira szörnyű volt, mint a metróaluljáróban kapható társaik!

A valóságban azonban nem kell túl messzire utazzunk egy jó hamburgerért, elég, ha elhagyjuk az EU-s övezetet. Bárki, aki járt már Szerbiában elismeri, hogy ők aztán tudnak grillezni. Minden kétséget kizárólag a ‘Montenegrói Gurman’ volt az egyik első étterem, amely egy meglepően ízletes burgert hozott Budapestre. Manapság már eléggé telített a burger piac, azonban nem árt vigyázni, hisz sok helyen még mindig a túlsózott, nem túl gusztusos verziót árulják.  Szerencsére, viszont, egyre több olyan hely is akad, amit még én is nyugodt szívvel ajánlok bárkinek. Az egyik ilyen a ‘Finomító Kantin’, aminek a legnagyobb előnye a FirstMedhez való közelsége, és persze a felettébb ízletes bárányburgere. De visszatérve az otthoni sütögetésre, én csak javasolni tudom, hogy mindenki, legalább egyszer próbálja ki, miben rejlik egy otthon sütött hamburger sikere. Ehhez osztom most meg Önökkel a tippjeimet.

  • Marhahús – ahogy már említettem a jó burger alapja a megfelelő minőségű (marha)hús, így legyünk válogatósak, találunk a városban olyan hentest, aki a legjobb minőségű marhanyakat, vagy tarját adja nekünk. A megfelelő húspogácsához legalább 60% marhahúsra van szükség, amit lehetőség szerint kétszer daráltassunk le a hentessel.
  • Sertés – igen, van sertéshús is a burgerben, ugyanis szükség van valamire, ami egy kicsit lazítja a marhahús állagát. Erre kiváló segítség a magasabb zsírtartalommal rendelkező sertéshús, amiből viszont kifejezetten jó minőségűt lehet kapni Budapesten. A legjobb választás a tarja, vagy a dagadó, mivel kellően zsíros a húsuk, amitől a burgerünknek is jobb íze lesz. Természetesen a sertéshúst is kétszer daráltassuk le.
  • Fűszerezés – só, fokhagyma por, őrölt kömény, füstölt pirospaprika, oregánó, worcestershire szósz (kerüljük a Heinz márkájút, mivel annak szörnyű az íze), és bors. Természetesen szükségünk lesz sóra is, ízlés szerint.
  • Extra ízek – apróra vágott vörös- vagy shalott hagyma tökéletes illik a húspogácsába. Én személy szerint apróra vágott sárgarépát is teszek bele, kellemes ízt kölcsönöz a húsnak.

Készítéskor egyszerű dolgunk van, mindent tegyünk egy nagy tálba, és jól keverjük össze. A legjobb, ha a kezünket használjuk ehhez, azonban ne gyúrjuk túl a húst, mivel minél többet dolgozunk vele, annál keményebb/sűrűbb lesz a végeredmény. Egy kis darabot dobjuk forró olajba, és kósoljuk meg, hogy elegendő-e a fűszerezés, de vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl a húst!

Grillezés előtt formáljunk a masszából golyókat, amiket sütés előtt lapítsunk ki, hogy egységes formájú legyen. Figyeljünk arra, hogy lekerekített maradjon a burgerünk széle, így a grillről levéve, vagy kihűlt állapotban sem fog szétesni.

Hasznos tudnivalók

  • Nagyjából 400-500 g húsra lesz szükség 4 adag hamburger elkészítéséhez.
  • Ha nincs időnk henteshez menni, használjuk nyugodtan a Spar-ban kapható 400g-os előrecsomagolt darált húsokat, én is ezeket fogyasztom.
  • Mindig legyen nálunk szeletelt sajt. Kihagyhatatlan egy sajtburger elkészítéséhez.
  • Ne használjunk bacont a grillen, nehezen sül meg, és túl zsíros is.
  • A megfelelően forró grill a jó burger alapja.
  • A zsemle egy nagyon jó, és valamivel egészségesebb opció, az előrecsomagolt hamburger bucikkal szemben.

Tudta?

  • Bár egy német nagyvárosról lett elnevezve a hamburger, legelőször mégis az Egyesült Államokban készítették, igaz, hogy német bevándorlók.
  • Az első gyorsétterem lánc még 5 centért árulta az első burgereket 1921-ben.
  • A világrekordok könyve szerint Sonya Thomas tartja a hamburgerevés rekordját, ő 27 perc alatt evett meg egy picivel több, mint 4 kilós burgert.
  • Leszámítva a magas telített zsírsav tartalmat, a burgerben olyan lényeges vitaminokat is találunk,  mint a B, D, E illetve K vitaminok, ezen kívül fehérjében is gazdagok.
  • Ha csak nem adunk hozzá valami édeset, a burger tökéletesen cukormentes.
  • Egy jól elkészített burger gazdag ásványianyag forrás is, főleg cinket és szelént tartalmaz. Előbbi fontos immunrendszererősítő, és elősegíti a sebgyógyulást, az utóbbi az anyagcsere működésben játszik fontos szerepet. Ezen kívül még foszfort, vasat és káliumot, illetve nátriumot és magnéziumot is találhatunk egy finom burgerben.

Ez a cikk a 2015 júliusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.