Lasagne – a komfortétel

Newsletter - Jan 2015 -LasagnaAmikor beköszönt a tél, és minden szürkében “pompázik”, általában olyan ételeket választunk, amik nem csak, hogy finomak, de elkészítésük megmelengetik a szívünket. A leghidegebb, fagyos téli hétköznapok egyik legüdítőbb színfoltja lehet egy tál isteni finom lasagne. Hogy őszinte legyek, szerintem édesanyám készíti az egyik legjobb lasagne-t, pedig nincsenek is olasz felmenői!

Az egyetlen dolog, ami itt, Magyarországon visszatartott attól, hogy elkészítsem az én saját verziómat, az az volt, hogy nem találtam meg hozzá a megfelelő fajtájú ricotta sajtot. Persze lehet itt is kapni ricottát, de csak kis dobozosat, és ha az ember egy nagy tepsivel készíti el ezt a finomságot, akkor nem éppen pénztárca kímélő megoldás a sok dobozonyi sajt, de erre is találtam megfelelő alternatívát, méghozzá a túrót! Bár a túró önmagában elég száraz, egy kis tejföllel, vagy görög joghurttal elkeverve viszont megfelelő állagot kapunk, közel hasonlót, mint a ricottáé! Az alábbi recept 4-6 főre elegendő.

Hozzávalók:

A húsos töltelékhez:

  • 500-800 g darált hús, ha lehet sertés és marha vegyesen,
  • 2 konzerv kockázott paradicsom,
  • 1 konzerv paradicsomszósz (személyes kedvencünk a SPAR-ban kapható, bazsalikommal ízesített szósz),
  • 1 kis konzerv paradicsom püré,
  • 1 közepes fej aprított vöröshagyma,
  • 4-8 gerezd fokhagyma,

A “ricottás” szószhoz:

  • 1 vagy 2 csomag lasagne tészta,
  • fél csésze frissen reszelt parmezán sajt,
  • 400 g mozzarella sajt szeletelve,
  • 100 g bivaly mozzarella,
  • 300 g túró,
  • 2 közepes tojás felütve,
  • 100 g tejföl,
  • olivaolaj,
  • só,
  • ízlés szerint szárított oregánó és bazsalikom (de ha van otthon friss, azt is használhatjuk).

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon pirítsuk elő a darálthúst egy kis sóval fűszerezve körülbelül 10 percig, addig, hogy szétessen. Miután megpirult, tegyük félre.

Töröljük ki a felesleges zsiradékot a serpenyőből és tegyük vissza a tűzhelyre, majd egy kanál olivaolajon pirítsuk meg a felaprított hagymát. Pároljuk kb. 5 percig, ameddig meg nem üvegesedik.

Adjuk hozzá a fokhagyma felét, zúzott formában, illetve a paradicsom szószt. Kevergetve, közepes lángon főzve kezdjük el besűríteni a paradicsomos alapot. Ha túl sűrűnek éreznénk, vagy azt vennénk észre, hogy lesült a szószunk alja, öntsük fel egy kevéske vízzel, és vegyük vissza a a hőt alatta.

Ameddig a szósz fő, kóstoljuk meg a húst, ha szükséges sózzuk még, ezután adjuk a paradicsomos alaphoz a két kockázott konzervvel és a pürével együtt, majd alacsonyabb hőfokon, folyamatos kevergetés közben főzzük puhára a húst. Ez nagyjából 1 óra. Közben fűszerezzük a mártást sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a maradék zúzott fokhagymát, majd zárjuk le a gázt.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Egy nagyobb tálba tegyük bele a túrót, üssük hozzá a két tojást, egy teáskanál bazsalikomot és oregánót, fél csésze reszelt parmezánt és ízlés szerinti mennyiségű tejfölt, a lényeg, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl folyékony a masszánk.

A tepsiben kezdjük el rétegezni a lasagnet. A szósz ¼ részét öntsük az tepsi aljára, majd fedjük be a tésztánk ⅓ részével. Erre jön a túrós/ricottás keverék fele. Majd ismét ¼ rész szósz, erre a szeletelt mozzarella sajtot tegyük, majd ezt is fedjük be a tésztával, és tegyük rá a túrós keverék másik felét is. Ismét egy réteg húsos szósz jön. Ezután kicsit ütögessük meg a tepsinket, hogy szépen eloszlassuk a rétegeket, majd fedjük be egy sor tésztával. A legtetejére kerül a maradék szósz, illetve a felszeletelt mozzarella és a megmaradt parmezán sajt.

Fedjük be az egészet alufóliával , majd süssük kb. 55 percig, ezután vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a sajtot a lasagne-nk tetején!

A kész lasagne-t pihentessük 15 percig, ezután tálaljuk.

Ha egészségesebbé szeretné tenni az ételt, próbálja ki az alábbi verziót:

  • Lasagne tészta helyett használjuk vékony csíkokra vágott cukkínit, de számítsunk arra, hogy az így elkészített étel sokkal szaftosabb, levesesebb lesz, mivel a cukkíni nagyon sok vizet tartalmaz. Hogy ezt elkerüljük, sütésnél hagyjuk a tepsink egyik sarkát üresen, így annak segítségével könnyedén megszabadulhatunk a felesleges folyadéktól.
  • A húst helyettesítsük darált pulykával.
  • Használjunk alacsony zsírtartalmú sajtot.
  • Ne együk meg az egészet adagot egyszerre! Bár ez kétségtelenül  nehéz feladat, mivel az elkészült étel nagyon ínycsiklandozó és finom.

Ez a cikk a 2015 januári hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.