Medvehagymás frittata

Newsletter - Apr 15 - RampsVégre itt a tavasz. Ahogy közeledik a jobb idő, egyre többet süt a nap, újra előtérbe kerülnek a friss szezonális zöldségek és gyümölcsök.

Én személy szerint nagyon szeretem ezt az időszakot. A hosszú, hideg és friss zöldségekben szűkölködő magyar tél után (ami, valljuk be, idén nem is volt annyira hideg) végre fellélegezhetünk, és újra zöldségek tömkelegével színesíthetjük ételeinket. Ezen termékek nagy része még így is melegebb éghajlatú országokból érkezik hozzánk, de már tényleg nem sokat kell várni a saját terményekre sem.

Az egyik legelső jele a tavasznak mindenképpen a medvehagyma megjelenése. Ez a zöld hagymaféleség nagyon sok helyen nő Magyarországszerte, de persze nem a belváros 5. kerületében. Az erdőkben vadon növő medvehagyma érdekessége, hogy az aromája erősen a fokhagymára emlékeztet, íze azonban inkább az édeshagymáéra. Az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend ez a növény, és akár magunk is szedhetjük a városhoz közeli erdőkben.

Én az alábbi receptemben is ezt használom!

Medvehagymás frittata

Hozzávalók:

  • 3 egész tojás,
  • 3 tojás, szétválasztva,
  • 3 nagy kanál aprított friss (nem szárított) petrezselyem, kakukkfű és metélőhagyma,
  • 3 teáskanál (kb. 45 g) vaj, három részre osztva
  • 16 szál medvehagyma, megmosva, a fehér részét vékonyra szeletelve, a zöld részér 5 cm-es csíkokra vágva,
  • ső és frissen őrölt bors.

Elkészítés:

  1. Melegítsünk fel a grillsütőt a legmagasabb fokozatra! Keverjük össze a három egész tojást a friss fűszernövényekkel, ameddig egy homogén masszát nem kapunk. A vaj ⅓-át olvasszuk meg egy 25 cm-es tapadásmentes serpenyőben közepes hőfokon. Adjuk hozzá a felvágott medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk aranybarnára nagyjából 2 perc alatt. Adjuk a tojásos masszához, és tegyük félre.
  2. Egy botmixer segítségével verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá. Keverjük a habot a tojásos medvehagymás keverékbe, ameddig egyneművé nem válik a kettő. Sózzuk és borsozzuk.
  3. A maradék vajat hevítsük fel egy közepes serpenyőben. Öntsük bele a tojásos-medvehagymás keveréket, főzzük, de közben kavargassuk is egy gumilapát segítségével, nagyjából fél percig, ameddig az alja és az oldala meg nem pirul. Simítsuk el a tetejét, majd az egészet helyezzük át az előmelegített grillsütőre.
  4. Addig süssük ameddig picit meg nem emelkedik és aranybarna nem lesz a teteje; ez nagyjából 4 perc. Ezután óvatosan borítsuk ki az elkészült frittatát egy tálra.
  5. Melegen szeleteljük és azonnal tálaljuk!

Ez a recept a Seriouseats.com-on olvasható J. Kenji López-Alt írásának változata.

Ez a cikk a 2015 áprilisi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.