Mézes Mandula Torta

Newsletter - Dec.13  almond cakePróbálja ki ezt a nagyszerű tortát, mely ékes bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek a legfinomabb nyalánkságok. Ez a fantasztikus torta nemcsak ízletes és illatos, de glutén- és cukormentes, még sincs az az érzésünk, mintha bármi is hiányozna belőle. Van lisztérzékeny, vagy cukorbeteg a családban / barátok között? Ezt a tortát bátran elkészítheti nekik is – mindenki bűntudat nélkül élvezheti!

Kellékek:

  • 22 cm-es, kapcsos tortaforma, sütőpapír

Hozzávalók:

  • 210 gramm darált mandula (vagy egész mandula, melyet ledarálunk)
  • 4 db nagy, szobahőmérsékletű, szétválasztott tojás
  • 170 gramm (120 ml) méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • vaj az edény kikenéséhez

Néhány egyszerű teendő, mielőtt nekilátnánk a sütésnek:

A tojásokat felhasználás előtt legalább negyed órával vegyük ki a hűtőszekrényből! Ha felhasználáskor nem szobahőmérsékletű a tojás, tortánk összeeshet. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, a 22 cm-es, kapcsos tortaformát pedig vékonyan vajazzuk ki, majd helyezzünk sütőpapírt az aljára, és azt is vékonyan vajazzuk ki!

Egy nagy keverőtálban jól összedolgozzuk a tojássárgáját, a mézet, a vaníliát, a sütőport, a fahéjat és a sót, aztán hozzáadjuk a darált mandulát. Egy másik tálban félkeményre felverjük a tojásfehérjét. Ez a keverőeszköztől függően 1-2 perc lehet. Fontos, hogy ne kerüljön tojássárgája, víz, vagy olaj a fehérjébe, mert akkor nem fogjuk tudni rendesen felverni. A tojásfehérjét egy műanyag spatula segítségével a mandulás keverékhez adjuk és óvatosan összekeverjük. Ezután a tésztát a kapcsos tortaformába öntjük.

A torta körülbelül 20-25 perc alatt sül aranybarnára, de fogpiszkálóval is ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e. Ha nem lett ragacsos a fogpiszkáló, készen van a tortánk. Hagyjuk 10 percig hűlni, majd egy kenőkéssel válasszuk el a sütőforma szélétől! Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Készíthetünk rá bevonatot is: Összeolvasztunk másfél evőkanál vajat ugyanennyi mézzel, hozzáadunk egy kevés reszelt citromhéjat. Ezt eloszlatjuk a torta tetején, majd az egészet meghintjük szeletelt mandulával.

Jó étvágyat!

Tápérték:

(10 szeletes tortára)
1 szelet: 234 kalória; 14 g zsír; 85 mg koleszterol; 22 g szénhidrát; 8 g fehérje; 3 g rost; 208 mg só; 54 mg kálium.

Tudta?

A mandula az olíva olajban található, egészséges zsírsavakhoz hasonló egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Több kutatás is kimutatta, hogy az ilyen zsírsavak fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és segíti a vérnyomás szabályozását. A mandula kiváló mangán- és E-vitamin forrás, valamint sok más hasznos antioxidánst is tartalmaz. Szintén magas a fehérjetartalma, és alacsony glikémiás indexének köszönhetően hozzájárul a megfelelő vércukor szint fenntartásában.

A recept forrása: EatingWell.com