Pásztorpite

Newsletter - Mar 1015 - Cottage PieSemmi sem bizonyítja jobban, hogy közeledik a tavasz, mint Szent Patrik napja, kivéve, ha Chicago-ban élünk, ahol a hőmérséklet még most is nulla fok alatt van, és gyaníthatóan térdig érő hó társul hozzá. El kell, hogy ismerjem, az egyik legjobb dolog Budapesten az, hogy március közepén már nem ritkaság egy-egy napos délután, mikor már nincs szükség a télikabátra sem. Szerencsére, hamarosan tavaszodik!

Március 17-e Írország védőszentjének, Szent Patriknak a napja. Ez az a nap, amikor mindenki zöldbe öltözik és hagyományos ír ételeket fogyaszt. A legtöbbeknek ez egyet jelent a sózott marhahússal és a káposztával, ami, ha őszinte akarok lenni, csak annyira ír étel, mint a Tom Yum Gai vagy a lasagna! A történet úgy szól, hogy az Amerikába bevándorolt írek, akik természetesen disznóhúson nevelkedtek, közép-európai zsidó hentesek szomszédságában éltek, akik olcsó hús darabokat adtak el nekik, ami mellé hasonlóan olcsó zöldségeket és főtt káposztát illetve répát kínáltak. Szóval Szent Patrik napjára egy tradícionális ír étel, a Pásztor pite receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 700 g darált marha vagy bárányhús,
  • 2 nagy fej vöröshagyma, aprítva,
  • 3-4 nagyobb répa, kockázva,
  • 1 bögre (250 g) fagyasztott borsó,
  • 500 g szeletelt gomba,
  • 2 ág friss kakukkfű,
  • 1 teáskanál (15 g) szárított kaukkfű,
  • 3 teáskanál (30 g) liszt,
  • 1 teáskanál (15 g) vaj,
  • 1 bögre (2,5 dl) ír barna sör,
  • 1 konzervnyi (450 g) felezett paradicsom,
  • 2 teáskanál (30 g) paradicsompüré,
  • 2 teáskanál (30 g) Worchestershire szósz,
  • 1 bögre (2,5 dl) csirke vagy marha alaplé,
  • 1 kg krumplipüré,
  • 1 teáskanál (15 ml) olivaolaj,
  • só és bors.

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  2. Egy forró serpenyőben pirítsuk le a darált húst, ameddig kisebb darabokra nem esik szét, majd sózzuk és borsozzuk. Ha kész, tegyük félre.
  3. Tegyük vissza az üres serpenyőt a közepes lángra és pároljuk egybe a hagymát és a répát, egészen addig, amíg el nem kezdenek megpuhulni. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, a vajat és főzzük őket együtt nagyjából 5-7 percig.
  4. Adjuk a zöldséghez a paradicsompürét, és jól keverjük el.
  5. Apránként szórjuk a raguhoz a lisztet folyamatos kevergetés mellett.
  6. Rakjuk bele az előzőleg megpárolt darálthúst a szószba.
  7. Végül öntsük a barna sört és a Worchestershire szószt a húsos egyveleghez, majd adjuk hozzá a felezett paradicsomokat is.
  8. Vegyük vissza a gázlángot, adjuk az ételhez a húsleves alapot, majd addig főzzük, ameddig egy sűrű, szószos állagot nem kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük.
  9. Öntsük az egészet egy nagyjából 9X13 cm-es lábasba, majd rétegezzük a tetejére a krumplipürét.
  10. Nagyjából 20 perc alatt süssük az egészet aranybarnára.
  11. Tálaljuk magában, vagy akár egy löttyintésnyi ír barna sörrel!