Rakott padlizsán parmezánnal

Szerencsére manapság már minden nagyobb szupermarketben (Spar, Aldi, Lidl) kapható a padlizsán nevű finomság, ráadásul szinte egész évben.

Newsletter - Feb16- Eggplant parmSokan tartanak attól, hogy padlizsános ételt készítsenek, mivel félnekl, hogy majd nem tudják az étteremben felszolgált ízeket reprodukálni, és ennek nagyon egyszerű az oka: ha csak sejtenénk mennyi olajat használnak fel ahhoz, hogy ilyen finomságokat készítsenek, mi magunk is beleborzongnánk!

Az egyik kedvenc oldalam, ahol ötleteket merítek a főzéshez az Chef John “ Foodwishes” blogja, akinek a Youtube csatornáján lévő videóit már több, mint 225 millióan látták! Mivel nálam is egyre fontosabb szempont, hogy próbáljak minél több zöldséget vinni a családi étkezésekbe, nem tűnt igazán kecsegtető ötletnek a bő olajban elkészített padlizsán. Szerencsére Chef John-nak erre is volt egy jó receptje, ahol csak töredékét használja a szokáásos zsiradék mennyiségnek! Ráadásul még igazán finom és egészséges is az étel, és nem mellékesen még a 3 éves kislányomnak is ízlik (leszámítva a padlizsán lila héját).

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán, vagy 3 kisebb
olívaolaj (szükség szerint)
300 g ricotta sajt (ha nem kapunk ricottát, használjunk 250 g túrót, és keverjük ki annyi tejföllel, hogy elég krémes legyen)
50 g reszelt parmezán (lehetőleg frissen reszelve)
25 g durvára reszelt Gouda sajt
só és bors ízlés szerint
5 g oregánó
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
2 konzerv darabolt paradicsom (kb. 700 g)

A tetejére:
70g kenyérmorzsa
50g reszelt parmezán
25 ml (nagyjából 2 evőkanál) olivaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Karikázzuk fel a padlizsánok kemény részét nagyjából 1,5 cm-s darabokra majd sózzuk és borsozzuk. A maradékot pedig kockákra vágjuk, és tegyük félre.
Egy előmelegített serpenyőbe öntsünk 2 evőkanál olívaolajat, majd pároljuk a padlizsánokat oldalankánt nagyjából 3 percig, ameddig megpuhulnak és egy kicsit meg is barnulnak. A megpárolt padlizsánokon lévő felesleges folyadékot egy papírtörlővel itassuk fel, ameddig a következő adag elkészül a serpenyőben.
Hevítsünk fel ismét egy kis olívaolajat, és pirítsuk le a fokhagymát, majd adjuk hozzá a kockákra vágott padlizsánt, sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára. Ezután adjuk hozzá a paradicsom konzervet, és forraljuk nagyjából 15 percig a mártást. Alkalmanként keverjünk egyet rajta, és ha úgy érezzük, hogy nagyon sűrű, egy kis vizet adjunk hozzá.
Keverjük össze a ricottát a parmezánnal, a Gouda sajttal, egy csipet sóval, borssal és az oregánóval, ameddig egynemű masszát nem kapunk. Halmozzunk nagyjából 2 evőkanálnyit a ricottás keverékből minden padlizsán karikára.
Egy süthető üvegtál aljába kanalazzuk bele a paradicsomos-padlizsános szósz felét, majd egyesével és szorosan helyezzük rá a ricottás padlizsán karikákat, majd fedjük be az egészet a maradék szósszal.
Keverjük össze az kenyérmorzsát a maradék parmezánsajttal és a két evőkanál olivaolajjal és szórjuk meg vele az étel tetejét.
Helyezzük a tálat az előmelegített sütőbe nagyjából 45 percre, ameddig aranybarnára és ropogósra nem sül a teteje.

Jó étvágyat kívánunk!

Tudta?

  • A padlizsán nem zöldség, hanem egy bogyós termésű gyümölcs!
  • A zöldségek (bocsánat gyümölcsök) közül a padlizsán tartalmazza a legtöbb nikotint, de ne aggódjunk, mert legalább 20 kg-t kellene elfogyasztanunk belőle ahhoz, hogy annyi nikotint juttassunk a szervezetünkbe, mint egy szál cigarettával!
  • A padlizsán szó ősi indián, azaz szanszkrit eredetű; úgy tekintettek rá, mint a zöldségek, akarom mondani a gyümölcsök királyára.
  • A padlizsán igen gazdag élelmi rostokban és nyomelemekben, sok benne C és K vitamin, réz, foszfor és a magnézium.
  • Kínában nagyjából 30 millió tonna padlizsán terem egy évben.
  • Ha sózzuk a padlizsánt, csökkenthetjük az olaj mennyiségét, amit főzés közben felvenne.