Édesanyám sajtos fasírtja

Newsletter - Jan16- MeatloafNincs is annál élvezetesebb dolog a hosszú téli hétvégéken, mint egy igazi „comfort food”-ot főzni otthon. De mi is az a „comfort food”? Egy étel, mely nosztalgiát ébreszt benned, kicsit talán túlságosan is szentimentális leszel tőle és a fiatalságodnak arra az időszakára emlékeztet, amikor még édesanyád főzött rád.

Ahogy ízleled, hirtelen megelevenednek az emlékek, és visszaidéződik, hogyan érezted magad, amikor még minden biztosítva volt számodra, amire csak egy gyermeknek, egy emberi lénynek szüksége lehet.

A „comfort food” kifejezés legelőször a New York Times-ban szerepelt 1966-ban: „ A nagy érzelmi nyomás alatt álló felnőttek főzzenek olyan ételt, melyet „comfort food”- nak (magyarul: kényelmes ételnek) hívhatunk. Ez olyan étel, amely visszahozza gyermekkoruk biztonságérzetét, lehet buggyantott tojás vagy húsleves is.” Azért ajánlatos „comfort food”-ot készíteni, mert általában magas szénhidrát tartalmúak és egyszerűen elkészíthetőek.

Az én „comfort food” listám első helyén a FASÍRT szerepel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg marha- és sertéshús vegyesen (lehet kizárólag marhahús is, ha sikerül jó minőségű magyar marhahúst találnunk)
  • 1 közepes fej hagyma – apróra vágva vagy reszelve
  • 15 g fokhagymapor
  • 15 g őrölt kömény
  • 15 g oregánó
  • 1 tasak hagymaleves por
  • 5 g só
  • 1 kanál köménymag
  • 1 közepes répa reszelve
  • 1 nagy csésze zab
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál Worcestershire szósz (Ne használjon Heinz-et, mert szörnyű íze van)
  • Ketchup
  • 250 Cheddar sajt (trappista is lehet)

Elkészítés:

  • Melegítse fel a sütőt 180 fokra!
  • Egy nagy tálban keverje össze a hozzávalókat, kivéve a sajtot és a ketchup felét.
  • Tegye a keverék felét egy hosszú vekni alakú formába.
  • Vágja darabokra a sajtot és tegye a hús tetejére.
  • Fedje be a maradék hússal és alakítsa szép ívesre a tetejét.
  • Kenje meg a húst a maradék ketchuppal, majd fedje le alufóliával.
  • Süsse 40 percig, aztán vegye le róla a fóliát, és süsse még további 30 percig!
  • A sütőből való kivétel után hagyja kihűlni 10 percig.

Készen is van a fasírtunk!
Nekem ez úgy lesz igazi „comfort food”, ha krumpli- és zöldborsópürét is készítek hozzá. Még ma is ez az egyik kedvenc ételem. Jó étvágyat hozzá!

Ön tudta?

– A fasírtnak igen nagy történelme van. Már az ókori rómaiak is előszeretettel készítették a maguk változatát, borban áztatott kenyérrel, fűszerekkel, fenyőmaggal. A közép- európaiak magvakkal, és idénygyümölcsökkel fogyasztották.
– A Nagy Gazdasági Világválság idején a családok egyéb hozzáadott anyagokkal igyekeztek laktatóbbá tenni. Amikor a Világválság alatt alig volt kapható a hús, és az a kevés is nagyon drága volt, zabot, kenyeret és fehér rizst is gyakran használtak a hús helyettesítésére..
– A Meat Loaf (Fasírt) nevű zenekar 1977-es albuma a „Bat out of Hell” 43 millió példányban kelt el világszerte.
– Sok országban, köztük Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Fülöp-szigeteken is főtt tojással töltik. Én inkább a sajtos tölteléket kedvelem.
– A fasírt másnap tökéletes alapja lehet a szendvicsünknek is, felmelegítve és felszeletelve egyaránt.