Sertés pecsenye aszalt szilvával

Az ünnepek előtt mindenki rohanásban van, a legjobb lesz ha rögtön a lényegre térek. Nemcsak pulykából készülhet az ünnepi fogás. 

Hozzávalók: 

    • 2 kg sertés pecsenye
    • 160g kimagozott aszalt szilva (körülbelül 1 bögre)
    • 1 evőkanál olivaolaj
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 1 nagy hagyma apróra vágva
    • 1 bögre almalé
    • ¼ bögre almaecet
    • 3 evőkanál ancho vagy chipotle chili por
    • 1 evőkanál só
    • 1 teáskanál szárított oregano
    • 1 rúd fahéj

Elkészítés:

  • Melegítse elő a sütőt 160 fokra.
  • Egy kis vágókéssel vágon bele úgy a pecsenyébe, hogy bele tudja dugdosni a szilvát.  
  • Egy holland fedeles serpenyőben süsse meg a hús mindkét oldalát. Ha megbarnult tegyük félre a húst. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát a kissé kihűlt olajhoz, és fonnyasszuk meg benne. Adjunk hozzá almalevet, ecetet, és a többi hozzávalót is keverjük bele.
  • Tegyük vissza a fazékba a húst, süssük további 90 percig
  • Vegyük le a fedőt és anélkül is süssük 30 percig
  • Vegyük ki a húst a serpenyőből és fedjük le fóliával. A folyadékot öntsük egy hideg lábasba, hagyjuk hűlni 10 percig majd vegyünk le róla annyi zsírt, amennyit csak tudunk és közepes hőmérsékleten melegítsük újra. Kevergessük folyamatosan, amíg 350-400 ml-re össze nem esik. *
  • Vágjuk fel a sertést, szósszal leöntve tálaljuk.

    TIPP: Ha gyorsabban szeretne végezni, a szósz sűrítéséhez használjon egy kis kukoricadarát, így hamarabb besűrűsödik.

Jó étvágyat! Boldog karácsonyt!