Marokkói sertés tagine

Newsletter_-_Jun16-Child_safetyNéhány hete éppen a héven zötykölődtem munkába menet. Ilyenkor rendszerint híreket és más érdekességeket olvasok telefonom Flipboard applikációját használva. Sok számomra érdektelen hír után végre kilyukadtam egy oldalon, ami végre az én izlésemnek való volt. Bevallom, hogy nagyon sok főzős blogot követek, innen ispirálódom a családi menükhöz. Mindig is lenyűgözött a marokkói gasztrokultúra, az aszalt gyümülcsök és az egzotikus fűszerek páratlan harmóniája, de azt gondoltam, túl nehéz, otthon ezzel meg sem próbálkozom.

 

De hogy kerül a sertés egy arab ételbe? Magyarországon jó minőségű bárányhúst szerezni elég nehéz és költséges dolog. Gondoltam, vagy így- vagy úgy, de megpróbálkozom vele.

Tagine-nak hívják az edényt, amiben az étel általában készülni szokott. Ha csak nem hozott vagy rendelt egy ilyet Marokkóból, nyugodtan helyettesítheti más edénnyel. Sok benne a zöldség látszólag, de a végén hozzáadott aszalt gyümölcsök és a kuszkusz biztosan megteremtik a harmóniat.

Hozzávalók:

Fűszerkeverék(Ras el hanout)*
-10 gramm kömény
– 10 gr. őrölt paprika
– 2,5 gr. fahéj
– 5 gr. frissen reszelt gyömbér (vagy 2,5 gr. szárított gyömbér)
– 5 gr. kurkuma
– 2,5 gr. összzemorzsolt piros paprika pehely
Hús:
– 500 gr. sertés vesepecsenye (3- 4 centis darabokra vágva)
– só és frissen őrölt bors
olivaolaj
– két vékonyra vágott vöröshagyma
– 1 evőkanál szeletelt fokhagyma
– 500 ml húsleves alaplé
fél citrom leve
– 1 evőkanál méz
– negyed csésze apróra vágott petrezselyem
– negyed csésze friss koriander (ha kimarad, az sem gond)
– 8 aszalt barack felszeletelve
egy marék mazsola
– 8 felvágott datolya
– 250 gr. kuszkusz                                                                                                 .                    
   
  • Vágjuk fel darabokra a sertést!

    Vágjuk fel darabokra a sertést!

  • Fűszerkeverék

    Fűszerkeverék

  • A megfűszerezett sertés

    A megfűszerezett sertés

  • Süssük meg a hús mindkét oldalát!

    Süssük meg a hús mindkét oldalát!

  • Vágjuk fel a hagymát!

    Vágjuk fel a hagymát!

  • Pároljuk meg a hagymát és fűszerezzük meg!

    Pároljuk meg a hagymát és fűszerezzük meg!

  • Hozzáadjuk a húsleves levét és az aszalt gyümölcsöt!

    Hozzáadjuk a húsleves levét és az aszalt gyümölcsöt!

  • Adja hozzá a húst!

    Adja hozzá a húst!

  • Tegye bele a kuszkuszt!

    Tegye bele a kuszkuszt!

  • Tálalhatjuk is!

    Tálalhatjuk is!

Elkészítés:

  1. Keverje össze a fűszereket egy tálban!
  2. 1.-2 kanálnyi fűszerkeveréket hempergessük mega  hússzeleteket
  3. Egy nagyobb edényben forrosítsa fel az olivaolajat, majd adja hozzá a húst.Süsse 2-3 percig oldalanként, majd amikor már barna, vegye le a tűzről.
  4. Adjon hozzá még egy kis olajat és a vöröshagymát, de vegye le a hőmérsékletet, nehogy a hagyma megpörkölődjön. Körülbelül 5 perc elteltével, mikor a hús már megpirult, adjon hozzá még 1-2 evőkanál fűszert. Adja hozzá a fokhagymát, majd a maradék olajat és egy kanál fűszerkeveréket. Főzze további 5 percig, néha kavargassa meg, és mindenképp várja meg míg a hagyma aranybarna masszát képeznek. A konyhában ekkor már rabati illatok keringhetnek.
  5. Most kerül bele a húsleves alaplé a citromlével együtt. Csavarjuk közepes lángra a sütőt, és pároljuk 5 percig.
  6. Most tegyük vissza a sertéshúst az edénybe az aszalt gyümölcsökkel együtt. Süssük össze 5 percig.
  7. Tegye bele a kuszkuszt. Ha túlságosan sűrűvé válna, öntsön hozzá vizet vagy húslevest. Inkább sűrű legyen, mint folyós. Vegye le a tűzről, és befedve hagyja még 5 percig.
  8. Szórja meg petrezselyemmel és citrommal.

بالصحة (Jó étvágyat marokkói nyelven)

Tudta?

  • A tajine vagy tagine egy Észak afrikai/arab étel, amit az edényről neveztek el, amiben készítik
  • Az általam kevert Ras el hanout keverék igen szerény az eredetihez képest. A valódi tartalmaz: cardamont, köményt, szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, szerecsendió-virágot, szegfűborsot, száraz gyömbért, chili paprikát, koriandert, borsot, édes és csípős paprikát, görögszénát, és száraz kurkumát.
  • A kuszkusz egy északafrikai búzadara féle, amit párolással készítenek. Tradicionális módon hússal vagy sült zöldségekkel fogyasztják.

A képeken látható fűszerkeverékben azért kevesebb az őrölt fűszer, mert igyekeztem az eredeti Ras el hanout  keverékhez leginkább hasonló fűszerkeveréket készíteni. Egy hibát viszont elkövettem. Túl sok cardamont és szegfűszeget tettem bele. Legközelebb nem teszek bele 5- és 4 szegfűszegnél és kardamonnál többet.