Sriracha Dinnyesaláta

Newsletter - Jun15 - WatermelonOlyan érzésem van, mintha csalnék. Nem vizsgán, vagy diétán, inkább mint mikor valami nagyon jó ötletet úgy adunk elő boldog-boldogtalannak, hogy titkon azt reméljük, minket istenítenek a zseniális kreálmány kitalálásáért. Persze, tudom, hogy a Basashi Aisu-n és hasonszőrű társain kívül ezernyi fantasztikus recept létezik, de mikor ezt megláttam, tudtam, hogy nem hagyhatom ki. Most, hogy itt a nyár, a legjobb alkalom arra, hogy kipróbáljuk a hideg és a csípős egy szokatlan keverékét Sriracha dinnyesaláta formájában.

Akik esetleg nem tudnák, a Sriracha egy az egész világon közkedveltté vált tájföldi erőspaprikaszósz. Ha már nemcsak az ázsiai piacon és a Culinaris boltokban, de a helyi CBA polcain is megtalálható valami, akkor tényleg elhihetjük: a világ minden pontján elterjedt. A Sriracha egy a tájföldi partmenti városból: Si Racha-ból származó, csilipaprikaszószból, desztillált ecetből, fokhagymából, cukorból és sóból álló paszta, ami bármilyen ételnek csípős és sós ízt kölcsönöz. Jómagam először tíz évvel ezelőtt találkoztam vele először a rákóczi téri ázsiai piacon, s azóta sem hiányozhat a kamrámból.

A görögdinnyéről már valószínűleg mindenki hallott, így azzal itt nem foglalkozunk. A kettő elegye a zsenialitást környékezi, s be kell, hogy valljam, sajnálom, hogy nem tőlem származik a receptötlet. Alább az általam továbbfejlesztett változat olvasható.

Sriracha Görögdinnye Saláta

  • 6 bögre (cup) felkockázott kimagozott görögdinnye (Mielőtt feldarabolnánk, akár meg is grillezhetjük a dinnyeszeleteket, hogy még pikánsabb legyen a salátánk.*)
  • 60 ml morzsolt feta sajt
  • 60 ml feldarabolt sótlan földimogyoró
  • egy maroknyi felaprított friss bazsalikom

Az öntethez

  • 30 ml Sriracha szósz (ne használjunk Piros Aranyat, vagy Erős Pistát, mert azok túl sósak!)
  • 15 ml balzsamecet
  • 15 ml méz
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt bors
  • 30 ml oliva olaj

Elkészítés

  1. Öntet – Keverjük össze a Sriracha szószt az ecettel, a mézzel és a borssal habverővel, majd az oliva olajat is hozzáadva addig verjük, amig egyneművé válik.
  2. Tálalás – Osszuk el a dinnyekockákat a tányérokon, szórjunk mindre mogyorót, fetát és bazsalikomot, majd öntsünk rá egy kis szószt – ízlés szerint.

Jó étvágyat!

Tudta?

  • A Srirachát Kakas szósznak is szokták hívni a kitalálója kínai horoszkópjegye után, amit az üvegek címkéin is feltüntetett.
  • A ‘Bon Apetit’ magazin 25 féle receptet sorakoztatott fel a szósz felhasználására, sőt egy egész szakácskönyv is született a Srirachával készült receptekkel.
  • A napi 24 órában és heti 6 napon működő szalagról óránként kb 3000 üvegnyi szósz jön le, ami kb. 200 tonnát jelent hetente és 200 millió üveget évente.
  • Griffen Hammod dokumentumfilmet is készített róla.
  • A görögdinnye több likopint tartalmaz, mint a nyers paradicsom. A likopin egy hatékony karotinoid antioxidáns, ami a piros és narancssárga növények színét adja.
  • A görögdinnye zöldség és gyümölcs is egyben, ugyanúgy, mint az uborka, vagy más tökfélék.
  • Japánban kocka alakú dinnyét növesztenek.
  • A görögdinnye nem tartalmaz koleszterint és zsírt, viszont magas a rost és A és C vitamintartalma, valamint jó káliumforrás.
  • A korai felfedezők ivócsanaknak használták a görögdinnyét.
  • A dinnyehéj savanyítva a grillezett húspogácsa, vagy a roston sűlt marhaszelet tökéletes kiegészítője.

*Külön köszönet a Next Care Urgent Care hírlevelének a receptötletért.