Sütőtökös rizottó

Newsletter - Nov15 - Butternut RisottoAz ősz beköszöntével ismét kapható a csodálatos sütőtök, hogy felváltsa a korábbi kedvencet, a nyári tököt. Ahogy hűl a levegő, úgy lesz egyre inkább narancssárga a zöldségespult, ugyanis itthon is egyre inkább népszerű a Halloween tök, és a tökfaragás!

Idei első őszi receptünk egy méltán finom, tökös rizottó lesz, ami garantáltan eltelít majd mindenkit egy kellemes, de már hűvös őszi délután.

Habár viszonylag bonyolult elkészíteni egy rizottót, ha betartják az álalunk leírtakat, higgyék el, nem fognak csalódni!

(zárójelben mondom csak el, ez a recept volt nekem is életem első rizottója… és nagyon ízletesre sikeredett)

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök, meghámozva, kimagozva és falatnyi kockákra vágva (a kikapart magját és a húsát tegyünk egy külön tálba)
  • 3 evőkanál oliva olaj,
  • egy csokor zsálya (a fele durvára vágva, a másik fele egészben hagyva),
  • 1,5 liter csirke vagy zöldség alaplé,
  • 50 g vaj
  • 1 hagyma, apróra vágva,
  • 300 g rizottó rizs,
  • 150 ml fehér bor,
  • 50 g frissen reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

  • Egy nagyobb serpenyőbe melegítsük fel 2 evőkanálnyi oliva olajat, majd adjuk hozzá a kockákra vágott sütőtököt, és pároljuk őket nagyjából 4-5 percig kevergetés nélkül. Ezután sózzuk és borsozzuk őket, forgassuk meg, és pároljuk további 5-6 percig őket. Ha a tökök egy megpirultak, vegyük le őket a tűzről, és tegyük át egy tálba.
  • Ugyanabban a serpenyőba amiben az előbb a tököket pírítottuk főzzök meg a tökmagot és a tökök kikapart belsejét közepes hőfokon, nagyjából 5 percig. Ha ezzel megvagyunk, tegyük át egy lábosba, és öntsük fel nagyjából 1,5 liternyi csirkealaplével, majd gyorsan forraljuk fel.
  • Olvasszuk fel a vaj felét az immáron megint üres serpenyőnkben, és pároljuk üvegesre a felkockázott vöröshagymát egy kis sóval nagyjábból 8-10 perc alatt. Öntsük a rizst a hagymára, és addig keverjük, míg az összes rizsszemet egyenletesen be nem fedi a vajas keverék, majd pároljuk kb. 3-4 percig.
  • Szűrjük át a csirke alaplében főtt tököket egy fémszűrő segítségével, úgy, hogy a lehető legtöbb folyadékot préseljük ki belőlük, majd tegyük vissza a tűzre a kinyert levet.
  • A rizst öntsük fel a borral, majd főzzük ismét 3-4 percig, hogy teljesen magába szívja a folyadékot. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott tök felét, kezdjük el folyamatosan adagolni a húsleves alapot, és vegyük alacsonyra a lángot az edény alatt. Nagyjából 3-5 perencként adjunk egy kevés folyadékot a rizshez, miközbe folyamatosan keverjük azt, így körülbelül 25-30 perc lesz, mire teljesen elfogy az alaplevünk. Ez idő alatt a rizs is “al-dentére” fő (ahogy az olaszok mondják, éppen csak annyira puhul meg, hogy még rá tudjuk harapni egy-egy szemre).
  • Állagra a rizottónknak krémesnek kell lennie, tehát se nem túl hígnak, sem pedig olyan száraznak, hogy semmilyen folyadék nem marad rajta. Ha ezt elértük, zárjuk el a gázt alatta, és adjuk hozzá a maradék vajat, a zsályát és a parmezán sajtot, lazán forgassuk össze, végül tegyük hozzá a maradék felkockázott tököt.
  • (ha úgy érezzük, hogy túl száraz a rizottónk, adunk még hozzá egy kis húslevesalapot, hiszen így lesz csak igazán finom!)

Ezután már csak tálalni kell!

 

A legfontosabb lépések egy jó rizottóhoz:

 

  • A rizst vajban vagy olajban pároljuk, egészen addig, ameddig üveges nem lesz, és csak ezután kezdjük el adagolni hozzá a folyadékot! Ezzel a trükkel  képezünk egy olajos filmréteget a rizsszemeken, így nem “ázik el” olyan gyorsan, ha elkezdjük felengedni a folyadékkal. Ha nem így kezdjük a főzést, készüljünk fel arra, hogy a végeredmény nem rizottó lesz, hanem egy szép sűrű rizs pép!
  • Sose mossuk meg a rizst a főzés előtt, mivel lemosnánk róla a keményítót, ami a  rizottó készítés szempontjából fontos, hiszen ezáltal lesz krémes a végeredmény.
  • A folyadékot nagyjából ¼ csészénként adagoljuk, és mindig addig várjunk, ameddig az előző adag teljesen fel nem szívódik.

 

Tudtad?

  • A sütőtök kiváló vitaminforrás, rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, de jelentős az E-, B1- és B2-vitamin-tartalma.
  • a sütőtök botanikat értelmbe véve egy gyümölcs, hiszen a “gyümölcsét” fogyasztjuk.
  • ha a rizsről beszélünk, ugyan mindegyik a perjefélék családjába tartozik, a rizottó rizs különlegessége mégis kimagasló keményítő tartalmában rejlik.