Székelykáposzta – egészségesebben

cabbageMi sem kellemesebb, mint finom ételektől felmelegedni egy hűvös őszi napon. Bár a szokásos székelykáposztát eredetileg zsírral és sertéshússal szokás készíteni, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik az alakjukat is meg szeretnék őrizni. Nekik ajánlom a következő receptet:

Élvezze bűntudat nélkül a közkedvelt finomság egészségesebb változatát mely könnyen elkészíthető és olyan ízletes akár az eredeti.

Székelykáposzta pulykával

  • 1kg pulykamell
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olíva olaj vagy kókuszzsír
  • 2 evőkanál őrölt csemege piros paprika
  • ¼ teáskanál őrölt
  • bors
  • 3-4 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • (1 teáskanál majoranna)

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd felhevített olajon addig kavargatjuk, amíg üveges lesz. A serpenyőt egy pillanatra a tűzről levéve adjuk hozzá a kockára vágott pulykamellet. Ízesítsük paprikával, borssal, köménnyel (ízlés szerint majorannával). Amikor már az összes húskocka fehér, adjunk hozzá 4-6 pohár vizet. Fedjük le, és lassú tűzön kb. 45 percig pároljuk. Időnként kevergessük meg, és pótoljuk az elfőtt vizet, amíg félpuha pöröltet nem kapunk.

A savanyú káposztát egy szűrőben kicsit átmossuk, a levét lecsöpögtetjük, majd egy mély lábosban a pörkölthöz adjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet és annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát éppen ellepje a víz. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg a káposzta is megpuhul, közben szükség szerint pótoljuk az elfőtt vizet. Habarás helyett tejföllel, vagy joghurttal sűrítjük. Jó étvágyat!

Tudta? – A káposzta “szuper élelmiszer”!

A fejes káposzta a keresztes virágúak családjába tartozik (mint a kelbimbó, vagy a karfiol). Alacsony kalóriatartalma mellet rostokban gazdag, és jó hatással van emésztőrendszerünkre. C-vitamin tartalma magas, sőt koleszterin szintünk csökkentésében is hasznos, vértisztító hatású. Ráadásul immunrendszerünket is támogatja gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén.

A savanyított káposzta fermentációs folyamata során élő tejsavbaktériumok keletkeznek, melyek további jótékony probiotikus hatása, hogy segítik az egészséges emésztési folyamatot.

Írta:  Paksy Anna