Tökpite

PieA téli ünnepek általam egyik legkedveltebb aspektusa az idén a pite, pontosabban az úritökpite. Kiskoromban, mivel nem nagyon szerettem a pulykát, leginkább a desszertre fájt mindig a fogam. Annak ellenére, hogy elég könnyen hozzá lehetett jutni és az elkészítése is nagyon egyszerű volt (dobozolt úritöktölteléket kellett csak az előre elkészített tésztára kenni és be a sütőbe), Hálaadáson és Karácsonyon kívül eszembe sem jutott máskor elkészíteni.

Mikor több mint tíz éve Magyarországra költöztem,  azt gondoltam, hogy a úritökpite-korszaknak vége. Egyszer megpróbáltam két doboz tölteléket áthozni Amerikából, de a reptéren ki kellett dobnom, mert a túlsúllyal nem engedtek tovább. Bár még három évvel ezelőtt is nehéz volt úritököt találni, mert mindenki a sütőtökkel keverte, mára már a legtöbb boltban és piacon megtalálható.

Az idén meghívást kaptunk egy tradicionális Hálaadás vacsorára, így úgy döntöttem, hogy összeállítom a saját tökös pite receptemet. Nem hiszem, hogy kifogna rajtam…

És tényleg nem. Az egyik felfedezésem az volt, hogy a legtöbb tökös töltelékhez sütőtököt használnak. A másik, hogy a fűszereket, amik a tökéletes ízvilág eléréséhez szükségesek, elsősorban az ázsiai boltokból és a kimondottan fűszereket is áruló kereskedelmi pontokon szerezhetjük be. A nagy bevásárlóközpontokat felejtsük el. Egy-két kis kiigazítás, helyettesítés itt-ott, és már meg is voltam a saját tökös pite receptemmel.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg darált keksz,
  • 5,6 dkg olvasztott vaj,
  • 2,8 dkg barna cukor.

Állítsuk össze a hozzávalókat kézzel, vagy géppel, majd nyomkodjuk bele egy kb 23 cm átmérőjű torta-, vagy pitesütőbe úgy, hogy pár centis széle is legyen, majd tegyük félre.

A töltelékhez:

  • 30 dkg sült sütőtök,
  • 1 nagy sült édes burgonya hámozva,
  • 3 közepes, vagy 2 nagy tojás,
  • 7 dkg olvasztott vaj,
  • 8 dkg barna cukor,
  • 4,5 teáskanál kukoricakeményítő,
  • 5 g fahéj,
  • 2,5 g frissen reszelt szerecsendió,
  • 2,5 g őrölt gyömbér,
  • 2,5 g őrölt szegfűbors,
  • 3 teáskanál vanília esszencia.

Elkészítés:

  • Melegítsűk elő a sütőt 170 °C-ra.
  • Pürésítsük a tököt és az édesburgonyát, majd nyomkodjuk át egy szűrőn és csöpögtessük le kb. 10 percig.
  • Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a többi hozzávalót és öntsük rá a tésztára, majd süssük kb egy óráig, vagy ameddig a próbatűre nem ragad semmi.
  • Miután elkészült, 2-3 órát hagyjuk állni, hűlni.

Hasznos ötletek:

Hogy felgyorsítsuk a főzési folyamatot, tegyük az édesburgonyát a mikróba, de szúrjunk bele néhány lyukat egy villa segítésével, majd így kb. 4-7 percig főzzük. Akkor van kész, amikor a krumpli már puha és könnyen szétesik.

Süthetjük, párolhatjuk, mikrózhatjuk, vagy épp kuktában is elkészíthetjük (ez utóbbi az én kedvencem) a tököt. Szórjuk meg egy kis fahéjjal, ez ad majd az ételnek egy extra ízt.

Lazán törjük össze a tököt egy krumplinyomóval, és nagyjából 10 percig pihentessük, hogy a benne lévő összes  folyadék lecsöpöghessen.

A kukorica vagy burgonya keményítő elengedhetetlen ahhoz, hogy összeálljon a piténk. Semmiképp ne hagyjuk ki a receptből!

A fűszereket se feledjük, ezek adják meg a pite különleges ízvilágát!

Érdemes egyből kettőt készíteni, mivel garantáljuk, hogy nagyon hamar elfogy! :)