Újburgonya

Newsletter-May-15-PotatoEmlékeznek a Forrest Gumpban arra a jelenetre, amikor Forrest tengerész barátja, Bubba, arról mesélt, hogy hányféleképpen tudná elkészíteni a garnélarákot? Mivel elég messze élünk a tengertől, felénk igen ritka a garnélarák, így hát felesleges is belemerülni, hogy milyen módokon tudnánk elkészíteni.

Viszont beszélhetünk az újkrumpliról, amiből éppen olyan jó ételek készíthetőek, rendkívül sokfajta módon és ráadásul most kezdődik a szezonja.

Vásárlás és tárolás:

Az újburgonya frissen betakarított fiatal burgonya, némelyik darabja kisebb, mint a hüvelykujjunk, a héja papírvékony, nagy a nedvességtartalma, jobbára édesebb, mint az öregebb burgonya. Csakúgy, mint a kukorica, pár nappal a szedés után veszít az édességéből. Magyarországon az újkrumpli általában vékony, piros héjú és a legtöbb piacon megtalálható. Nem könnyű megkülönböztetni, hogy melyik az újrumpli és melyik a régi, de azért mégis van egy egyszerű módja, mégpedig az ára, ami 1000 Ft/kg körül mozog, vagyis jóval drágább, mint a régi krumpli.

Mivel az újburgonya héja igen vékony és  nedvességtartalma is magas, ezért hosszas tárolásra nem alkalmas. Tegye a hűtőbe papírtasakba vagy szellőző műanyag zacskóba és használja fel mielőbb. Tisztítása közvetlenül az étel elkészítése előtt ajánlott, mert hajlamos a gyors rothadásra.

A következő recept elkészítése rutinos kuktáknak is okozhat némi fejtörést. ;)

Hozzávalók:

  • 500g újburgonya héjastól
  • 50g vaj vagy jó minőségű olívaolaj
  • 1 szál friss rozmaring vagy kakukkfű
  • durva só
  • friss parmezán sajt, de ez opcionális

A burgonyát egy fazék hideg vízben kevés sóval feltesszük főni, amíg puha nem lesz. Villával ellenőrizzük a krumpli puhaságát. Ezt követően öntsük le róla a vizet és adjunk hozzá vajat vagy olívaolajat. Amint a krumplit körbe öleli a vaj, enyhén sózzuk, majd adjunk hozzá frissen vágott fűszernövényeket és / vagy parmezán sajtot.

Jó étvágyat!

Érdekességek a burgonyáról:

  • Az ausztrálok a világ legnagyobb burgonya kedvelői, éves szinten 60 kg-ot fogyasztanak fejenként. A világ más területein kb. 33 kg az átlag.
  • A burgonya őshazája Peru illetve Chile, ahol az őslakosok már 5000 éve termesztik és fogyasztják a növény fogyasztásra alkalmas gumóját. A 16-17. században innen indult hódító útjára és jutott el Európába, a spanyol hódítók jóvoltából az 1540-es években.
  • 1995-ben a burgonya volt az első növény, melyet az űrben is megpróbáltak termeszteni.
  • Az emberek kizárólag krumplipürén is élhetnének, hiszen tejjel és vajjal készül, így a szervezet számára az összes nélkülözhetetlen vitamint tartalmazza, kivéve az A és D vitamint.
  • A burgonya a legtöbbet termesztett növény a világon.
  • A „Marsi” című filmben, melyet most Budapesten forgatnak Matt Damon-al, a főszereplőnek, akit a társai a
  • Marson hagynak, burgonyát kell termesztenie a túlélés érdekében.
  • 1974-ben egy angol gazda 370 font (kb. 165 kg) burgonyát termesztett egyetlen növényről.

Ez a cikk a 2015 májusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.