Ünnepi Torta

Ünnepi Torta

December az a hónap az évben, amikor az ember lelkiismeret furdalás nélkül készíthet és fogyaszthatNewsletter - Dec15 - SpiceCake finomabbnál finomabb tortákat, süteményeket. Elő a ínycsiklandozó karácsonyi fűszerekkel és kezdődhet a sütés. Évek óta szeretnék készíteni egy régi recept alapján egy tortát, amelyet a nagymamám sütött nekünk amikor gyerekek voltunk. Sajnos a nagyi meghalt, mielőtt lett volna rá lehetőségem, hogy megtanuljam tőle a receptet. Számtalan sikertelen próbálkozás, illetve a család, barátok előtt való beégés után végre sikerült elkészítenem a tortát, pont úgy, ahogy elképzeltem. Ez lett életem legjobb tortája, csodás téli ízekkel fűszerezve.

Barna cukrot használtam fehér helyett, aminek a karamellás ízvilága kitűnően illeszkedik a fűszerekhez. Ha Amerikában élnék, krémsajtos cukormázzal kentem volna le a tortát, de mivel Budapesten nem lehet kapni, tejföllel helyettesítettem. A tejföl savanykás íze jól ellensúlyozza a sütemény édességét. A fűszerezésnél nem kötelező a receptet követni, lehet többet is használni és kevesebbet is.

Reméljük, hogy Önnek is annyira fog ízleni, mint nekünk. Boldog Karácsonyt!

A tortakészítéshez szükséges alapanyagok:

  • 175g liszt
  • 5 ml / 1 teáskanál sütőpor
  • 5 ml / 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2,5 ml / fél teáskanál só
  • 5 ml / 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 5 ml / 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 ml / 1 teáskanál szerecsendió
  • 5 ml / 1 teáskanál őrölt szegfűbors 
  • 2,5 ml / fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 175 ml napraforgóolaj
  • 185 g / 2/3 csésze almaszósz
  • 350 g csomagolt világos barna cukor
  • 4 nagy tojás, felverve
  • 240 ml / 1 csésze kefir
  • 5 ml / 1 teáskanál vanília-kivonat

A cukormáz:

  • 400 g tejföl
  • 490 g / 2 csésze porcukor
  • 5 ml / 1 teáskanál vanília-kivonat vagy tasak vaníliás cukor.

Elkészítési javaslat:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Két kerek alakú torta formát kenjen ki napraforgó olajjal, majd szórja be finomliszttel.

Egy tálban jól keverje össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, fahéjat, szerecsendiót, gyömbért, szegfűborsot és szegfűszeget.

Munkáját nagyban megkönnyíti, ha van álló tálas mixere, ha nincs, akkor szükség lesz segítségre. Kezdje el a barnacukrot az ujján átfuttatva a mixerbe engedni, majd adjon hozzá egy kis növényi olajat és almaszószt/almasűrítményt. Addig keverje, amíg a csomók el nem tűnnek. Keverjük hozzá a felvert tojásokat és a vaníliát. Szép lassan elkezdheti adagolni a fűszerekkel az előzőekben összekevert liszt felét és a kefírt. Ezt követően hozzáadhatja a lisztkeverék második felét is.

Miután a tészta összeállt, válassza ketté, egyforma adagokra és helyezze bele a tortaformába, majd tegye be az előmelegített sütőbe. A sütési idő kb. 28-32 perc.

Amíg sül a torta keverje össze a tejfölt a porcukorral és a vanília kivonattal. Ez a cukormáz fogja megkoronázni a tortánkat.

Hagyja a tortát teljesen kihűlni, majd egy késsel vagy szilikon lapáttal válassza le a formáról és helyezze egy sütőrácsra. Miután teljesen kihűlt kenje le tejfölös cukormázzal.