Október: a mellrák elleni küzdelem hónapja

breast cancerA FirstMed idén is csatlakozik a nemzetközi mellrák elleni küzdelem októberi mozgalmához. Bár a legtöbb ember tájékozott a mellrákkal kapcsolatban, van aki nem teszi meg a szükséges lépéseket a betegség korai felismerése érdekében, és bátorít másokat ugyanerre.

Ebben a hónapban, a FirstMed ingyenes mammográfiát vagy ultrahangot ajánl az Éves Nőgyógyászati Vizsgálata mellé, azon hölgyeknek, akik 40 évnél idősebbek, vagy családjukban előfordult már a mellrák. Bővebb információkért és regisztráláshoz, kérjük kattintson ide.

A fejlett országokban a mellrák a második legveszélyesebb rákos megbetegedés. Sajnos, minden hetedik nő megtapasztalja élete során. Bár a mellrák az esetek túlnyomó többségében női betegség, az érintettek 1%-a férfi. A mellrák gyakrabban fordul elő az idősebb nők között: az esetek több mint 80%-a ötven év feletti nő. A fogamzásgátló tabletta szedése és a hormonpótló kezelés enyhén, az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás lényegesen növelik a mellrák kialakulásának esélyét. Akinek közvelten családtagja (édesanyja vagy testvére) mellrákkal küzd(ött), az kétszer, akár háromszor is hajlamosabb, mint akinek nem fordult elő mellrák a családjában.

Szerencsére az elmúlt 30 évben sokat fejlődött a korai felismerés, a betegség kezelése, és csökkent a mellrák okozta halálesetek száma. Régebben a mellrák diagnózisa nagy valószínűséggel komoly sebészeti beavatkozáshoz vezetett, de ma már ritkán végeznek radikális masectomiát, amit azóta korszerűbb eljárások váltottak fel.

Majdnem mindenki ismer valakit aki a mellráktól szenved, és legtöbben sokat aggódunk amiatt, hogy akár velünk is megtörténhet. Hogyan előzhetjük meg?A korai felismerés nélkülözhetetlenül fontos. Negyven év felett ajánlott rendszeresen (1-2 évente) elvégeztetni mammográfiai vizsgálatot.

Forduljon orvoshoz ha:

  • Daganatot, csomót észlel mellében vagy hónaljában
  • Melle mérete vagy formája változik
  • Mellbimbója változik, befelé fordul
  • Mellén a bőrfelszín egyenletlen, behúzódik, kidudorodik
  • Közvetlen családjában előfordult a mellrák
  • Aggódik és beszélgetni szeretne

Ha kérdése van a mellrákkal kapcsolatban, ne halogassa tovább, forduljon hozzánk bizalommal! Egyeztessen időpontot a FirstMed egyik háziorvosával vagy nőgyógőgyászával.

A FirstMed idén is csatlakozik a nemzetközi mellrák elleni küzdelem októberi mozgalmához.

Bár a legtöbb ember tájékozott a mellrákkal kapcsolatban, van aki nem teszi meg a szükséges lépéseket a betegség korai felismerése érdekében.

Ebben a hónapban, a FirstMed ingyenes mammográfiát vagy ultrahangot ajánl az Éves Nőgyógyászati Vizsgálata mellé, azon hölgyeknek, akik 40 évnél idősebbek, vagy családjukban előfordult már a mellrák. Bővebb információkért és regisztráláshoz, kérjük kattintson ide.

Írta dr. Sue McGladdery
Fordította Paksy Anna

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük