Szív- és Érrendszer

Newsletter - Feb14- HeartAz Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) hatékonyan kelti fel figyelmünket az egészséges szív- és érrendszer hét alapelvével kapcsolatban. Ezek a jó szokásokban nagyszerűen kiegészítik egymást, és jótékony hatásaik között is sok az átfedés. Nagyon leegyszerűsítve, az elegendő testmozgás, a megfelelő táplálkozás, valamint az egészségtelen szokások elhagyása szinte regeneratív hatással lehet szív- és érrendszerünkre. Fontos ezen kívül arra is ügyelni, hogy a megfelelő, rendszeres megelőző szűrővizsgálatokon is részt vegyünk, hogy testünk egészségügyi állapotának tudatában legyünk.

1 – Mozogjunk többet!

Köztudott, hogy a legtöbb ember nem mozog annyit, amennyire szervezetének szüksége lenne. Nagyon könnyű kifogásokat keresni tornázás helyett, de a rendszeres mozgás pozitív hatása önmagáért beszél. Csupán napi 30 perc mérsékelten megterhelő testmozgás, például egy ütemes séta vagy biciklizés beiktatásával sokkal jobb minőségű és hosszabb életünk lehet. A rendszeres testmozgással növelhetjük energiaszintünket és csökkenthetjük a stressz káros hatását. Így jóval könnyebb lesz a mindennapi feladatok ellátása is. Az aktívabb életmód által szintén csökkenthetjük testünk zsírtartalmát, magabiztosságunkat pedig növelhetjük.

2 – Figyeljük a koleszterinszintünket!

Ha magas LDL koleszterinszintünk, érfalainkra zsíros lerakódások tapadhatnak, ami érszűkületet okozhat. Ezt követően magas vérnyomás, és egyéb életveszélyes érrendszeri problémák alakulhatnak ki. Koleszterinszintünk csökkentésével hozzájárulhatunk a keringési szervek megfelelő működéséhez, és támogatni tudjuk testünk vérellátását.

Rendszeres testmozgással és megfelelő testsúly fenntartásával csökkenthetjük koleszterinszintünket. Olyan ételeket együnk, amik koleszterin-, transz- és telített zsírtartalma alacsony, de gyakran együnk rostban gazdag ételeket. Az ilyen ételek fogyasztása hozzájárul az egészséges súly fenntartásához, valamint ahhoz, hogy több energiánk legyen testmozgásra is.

3 – Táplálkozzunk okosan!

Testünk folyamatosan azon dolgozik, hogy a bevitt “üzemanyagból” kiszűrje és elszállítsa a szükséges tápanyagokat, a szervezet megfelelő működése érdekében. Ha rossz üzemanyaggal látjuk el testünket, azzal korlátozzuk és veszélyeztetjük működőképességét. A szívbarát ételek kevés telített és transzzsírt, kevés koleszterint, sót és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Így érdemes kerülni az előrecsomagolt ételeket, melyek sok természetellenes, ismeretlen adalékot tartalmaznak.  Inkább ügyeljünk arra, hogy a tápanyag bevitel nagy része friss termékből származzon, ami természetes vitaminokban és rostokban gazdag.

A legtöbben elviekben tisztában vagyunk vele, hogy milyen ételeket kellene kerülni, és mik azok, amik fogyasztása jó hatással van ránk. Viszont annál nehezebb az ilyen meggyőződések praktikus alkalmazása mindennapjainkban. Íme néhány érdekes és finom szívbarát recept

4 – Figyeljük a vérnyomásunkat!

A magas vérnyomás a szív ér érrendszeri betegségek legjelentősebb kockázati tényezője. A magas nyomás miatt mikroszkopikus szakadások keletkezhetnek ereinkben, amit testünk hegszövet által korrigál. Az ilyen szövetek felszínén viszont könnyebben halmozódnak a zsíros lerakódások. Szívbarát diétával és rendszeres testmozgással kontrollálhatjuk vérnyomásunkat. Ezek pedig hozzájárulnak az egészséges testsúly fenntartásához, ami szintén fontos vérnyomásunk szempontjából. A stressz szintünk csökkentése hasonlóan jó hatással van szervezetünkre, csakúgy, mint az alkoholfogyasztás csökkentése és a dohányfüst kerülése.

5 – Érjük el egészséges testsúlyunkat!

Bár az egészséges méretek személytől függően változnak, ideális testsúlyunk nagy valószínűséggel a BMI (Body Mass Index – Testtömeg kalkulátor) 19-25 közötti tartományában található. Nagyon egészségtelen, ha túl sok zsír van, főleg a derekunk körül, mert létfontosságú szerveinkbe és azok köré lerakódva gátolja azok megfelelő működését. A fogyással szintén csökkenthetjük a felesleges súlyt, ami fizikailag nehezedik szívünkre, tüdőnkre, érrendszerünkre és csontrendszerünkre. Egyszerű étrendi változtatások, és a testmozgás fokozásával lépéseket tehetünk ideális súlyunk elérése felé, életünk minőségét pedig javíthatjuk.

6 – Csökkentsük vércukorszintünket!

Tisztában van vele, hogy szokásai milyen hatással vannak vércukorszintjére? Védje fontos szerveit, és csökkentse a második típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét azzal, hogy csökkenti a cukros üdítők, gyümölcslevek és édességek fogyasztását! A rendszeres testmozgással pozitívan befolyásolhatjuk testünk reakcióját az inzulinra. Az inzulin hormon glükóz szintünket, valamint a zsír felszívódását szabályozza anyagcserénkben, és felelős még sejtjeink energia ellátásáért.

7 –  Ne dohányozzunk!

Nem titok, hogy a dohányzás életveszélyes hatásai nem csak a dohányzókat veszélyeztetik, hanem közvetlen környezetüket is. A rákkeltő tulajdonságain kívül a dohányzás az egész keringési rendszer működőképességét fenyegeti, növeli a szívroham, az érfalak elmeszesedésének, valamint a vérrögök kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett csökkenti tüdőkapacitásunkat, ami korlátozhatja fizikai állóképességünket. A dohányzás komoly veszélyekkel jár, de a legtöbb hatást már a leszokás első napjától kezdve vissza lehet fordítani.

A hosszú, egészséges élet titka nem bonyolult. Egyszerűen számos kisebb döntés fontos következményének egyvelege. Ha odafigyelünk étrendünkre, testmozgásunkra, és csökkentjük a káros anyagokat és szokásokat életvitelünkben, hatalmas változást érzékelhetünk. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek tünetei gyakran az utolsó pillanatokig sem észlelhetők, fontos rendszeresen részt venni a megfelelő szűrővizsgálatokon.  Már az első panaszok megjelenése előtt érdemes szűrővizsgálaton részt venni, hogy a magas rizikófaktorral rendelkezők megfelelő megelőző jellegű kezelésben részesülhessenek.

Érdekli szíve állapota? Tudjon meg többet a FirstMed Szív- és Érrendszeri Szűrővizsgálatáról!

Forrás: MyLifeCheck – AHA

Reméljük, hogy hírlevelünk ebben a hónapban is elnyerte tetszését. A jövőben se maradjon le kedvezményes ajánlatainkról és érdekes cikkeinkről, iratkozzon fel havonta frissített hírlevelünkre!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük