Biztonságban a világ körül

Newsletter - May 14 - Travel ClinicSzerencsésnek mondhatom magam, amiért már gyermekkorom óta járhatom a világot. Szüleimmel több európai országot beutaztunk  többé-kevésbé zökkenőmentesen, viszont csak pár évvel ezelőtt teljesült egy régi vágyam, mikor végre eljutottam Délkelet-Ázsiába.

Ha Európában, vagy Észak Amerikában utazgat az ember, általában nincs szüksége komolyabb egészségügyi készültségre, esetleg a csapvizet  kell elkerülnie. Sajnos Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában már más a helyzet, ezen területek nagy részén az éghajlati sajátosságok, a hiányos higiéniai viszonyok illetve a fertőző betegséget hordozó kártevők jelentik a legnagyobb veszélyt, hogy csak párat említsek a rizikófaktorok közül. Így oda nagyobb körültekintéssel kellett az utat megtervezni, mert nem szerettem volna a kéthetes üdülést a mosdóban tölteni, vagy ami még rosszabb, egy hosszabb lefolyású betegséget összeszedni.

Az utazás tervezése

A dél-amerikai utam tervezésénél már tudtam, hogy egy sor védőoltásra lesz szükségem, és azokat jóval az utazás előtt be kell adassam, hogy kialakulhasson szervezetemben az immunitás. Azt, hogy pontosan milyen oltásra lesz szükségem, sajnos nem tudtam, de szerencsére a FirstMed oltóközpontként is funkcionál, így könnyedén tudtam utazási tanácsadásra időpontot kérni.

Utazási Klinika

Dr. Dános Évával egyeztettem időpontot, aki amellett, hogy hasznos tanácsokkal is ellátott, készített számomra egy oltási tervet figyelembe véve az aktuális egészségi állapotomat, az utazás során érintett országokat és az ottartózkodásom időtartamát, emelett felhívta a figyelmem a védőoltással nem kiküszöbölhető betegségekre is, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a szóban forgó környéken.

Első lépések

A fenti konzultáció előtt fontos, hogy gyermekkori és egyéb általános oltásaink rendben legyenek, mint például a tetanusz, polio vagy rubeola ellen, hogy csak párat említsek. Csak ezután kezdhetjük utazási oltásaink tervezését. A FirstMed-ben történő utazási konzultáció keretén belül az orvos felhívja a figyelmet az úticélnak megfelelő rizikófaktorokra, ellátja az utazót hasznos információkkal és megteszi a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. Ne feledje: elég egy koszos kólás doboz ahhoz, hogy a szabadságunk romokban heverjen.

Visszafordulni a határnál?

Orvosunkkal történő kozultáció nélkül azt sem tudtam volna, hogy több országnál határátlépés előtt szükség lehet egy sárgaláz elleni oltás beadását igazoló dokumentumra ahhoz, hogy egyáltalán beléphessünk. Megsemmisítő érzés lett volna emiatt visszafordulni. Az előzetes orvosi vizit nem csak amiatt jó döntés, hogy növeli esélyeinket az egészségünk megóvására az egész utazás alatt, de az esetleges egyéb adminisztrációs kellemetlenségeket is megelőzhetjük általa.

Koppányi Adrienn – FirstMed Front Office Menedzser

Amennyiben már a nyaralását tervezgeti, javasoljuk, látogassa meg Utazási Klinikánkat! Ide kattintva juthat bővebb információhoz, illetve igényelhet időpontot.

Ez a cikk a 2014 májusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük