Fertőző betegségek

Newsletter - May 14 - Infectious diseaseA fertőző betegségeket baktériumok, vírusok, gombák és paraziták okozzák. Ezek általában ártalmatlanok, sőt sok esetben pozitív hatással vannak egészségünkre, ám vannak betegséget okozó organizmusok is.

Legkönnyebben úgy kaphatunk el fertőző betegséget, ha közvetlen kapcsolatba kerülünk a fertőzött személlyel, vagy állattal. Több bacilus tárgyakon is megtelepszik. Könnyen megfertőződhetünk úgy is, ha kézmosás nélkül nyúlunk szemünkhöz, orrunkhoz, vagy a szánkhoz egy-egy megérintett fertőzött kilincs, csaptelep, vagy asztallap után. Néhány organizmus hordozókon, például szúnyogokon, bolhákon, vagy kullancsokon keresztül fertőz. Szúnyogok hordozzák a maláriát terjesztő parazitákat, vagy a Nyugat-nílusi lázat, míg a Lyme kórt kullancsoktól kaphatjuk el, ha nem vigyázunk.

Fertőzött ételtől és víztől is megbetegedhetünk. Az e.coli baktérium például bizonyos ételekben található meg, mint a mosatlan gyümölcsökben, vagy nem egészen átsült hamburgerben.

Tünetek

Minden fertőző betegségnek megvannak a saját megkülönböztető tünetei. Általánosságban az alábbiakról beszélhetünk:

  • láz
  • étvágytalanság
  • fáradékonyság
  • izomfájdalom

Mikor keressünk fel orvost?

  • ha megharapta egy állat
  • ha légzési nehézségei vannak
  • ha több, mint egy hete köhög
  • ha rohamokban előforduló erős fejfájás és magas láz gyötri
  • ha kiütéseket vagy duzzanatokat észlel magán
  • ha váratlanul lázas lesz

Szövődmények

A legtöbb fertőző betegségnek enyhe komplikációi adódhatnak, ám egyesek, mint például a tüdőgyulladás, az AIDS vagy az agyhártyagyulladás, életveszélyessé is válhatnak. Néhány típus még a rákkal szembeni megnövekedett kockázattal is összefüggésben áll.

Megelőzés

Több fertőző betegség, mint például a kanyaró, vagy a bárányhimlő, megelőzhető védőoltással. Ám egyszerűbb elővigyázatossággal, például gyakori és alapos kézmosással, is megóvhatjuk magunkat egyes megbetegedésektől.

Ha utazni készül, főleg, ha az úticél Európán kívüli, fontos, hogy meghallgassa orvosa tanácsait, illetve megkapja a szükséges védőoltásokat. Kérjen időpontot Utazási Klinikánkra, ha utazást tervez, ez sok fejfájástól megóvja Önt és családját.

Forrás: Mayo Clinic

 Ez a cikk a 2014 májusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *