Kismamatorna – a test és lélek edzése

Newsletter Jun 14 - Prenatal exerciseAhogy azt Madzsar Alice a gyógyító mozgás művésze egyszer mondta: „Nehezebb regenerálódni, mint kezdettől dolgozni a test egészséges és harmonikus felépítésén.” A FirstMednél ezen filozófia szerint állítottuk össze terhesgondozási programunkat, melynek szerves része a terhestorna. Gyógytornászunk és terhestorna oktatónk, Bencsik Angéla, osztja meg velünk ezen speciális torna előnyeit.

B. A.: A terhesség alatti változások az összes szervrendszert érintik, és ezeket testedzés szempontjából nem lehet figyelmen kívül hagyni. A speciális kismama torna során a leendő anyukák betanulják a testtartást javító gyakorlatokat, a terhesség és a szülés idején különlegesen igénybevett izmok, ízületek erősítését, teherbírásának fokozását, a medencefenék izmainak (gátizomzat) erősítését. Minden egészséges kismamának ajánlom a célirányos, a terhesség normális lefolyását és a szülést támogató tornagyakorlatok ismeretét és gyakorlását, hiszen a torna csökkenti a terhesség ideje alatt kialakult kellemetlenségeket is, ezehn kívül kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését (elkerülhető a székrekedés).  A rendszeres nyújtó és erősítő gyakorlatok megszüntetik a hát- és derékfájdalmakat, izomgörcsöket, erősítik a szív- és érrendszert, serkentik a vérkeringést, ezáltal fokozódik az energiaszint, javul a vénás keringés, megszűnik a lábödéma, csökken a fáradtságérzet. Ami még nagyon fontos, hogy javul a magzat oxigénellátottsága is. Gyakorlataink során fitball labdát is használunk, mert kíméli az ízületeket, biztonságos és nem megerőltető.

A tornát mindig kismama-relaxációval zárjuk, ami nem más, mint egy vezetett meditáció halk zenével.  A relaxáció sokat segít a várandóság időszakában a fokozottan terhelt testrészek ellazításában, pihentetésében, továbbá a testnek és a léleknek harmóniába kerülésében is. Ezáltal oldódik a felgyülemlett stressz, a feszültségfélelem, stabilizálódnak az esetleges hangulatingadozások. Az ellazulás során elsajátított légzéstechnika hatékonyan alkalmazható a szülés folyamatában is. A várandós mama érzékenyebbé válik a magzat rezdüléseire, ami a szülés után is jótékonyan hat a babával való kapcsolatra, ugyanis számos vizsgálat igazolja, hogy a kismama-relaxációban résztvevő kisbabák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, értelmi és személyiségfejlődésük is sokkal gyorsabbá válik.

Minden kismamának azt tanácsolom, hogy a torna váljék rutinná (legalább 3-szor egy héten). Fontos, hogy figyelje a testét, semmit ne vigyen túlzásba. Kerüljön minden olyan mozgást, ami hirtelen mozdulatokkal, nagy csavarásokkal, ugrálással, szökdeléssel jár, és azokat is, amelyek egyensúlyvesztéssel, eleséssel járhatnak.

Ha a várandós mamának nincs semmiféle komplikációja, a kismama torna kiegészítéseként  ajánlom:

  • Az úszást (ideális, mivel tehermentesíti az ízületeket, jót tesz a gerincnek, megmozgatja a nagy izomcsoportokat és javítja a vérkeringést.)
  • A sétát (az egyik legjobb kardiovaszkuláris gyakorlat a terhes nő számára)
  • A botos gyaloglást /Nordic Walking-ot/ ( fejleszti a tartásjavító izmokat, az alsó végtagról leveszi a megnövekedett súly terhét, megszünteti, illetve csökkenti a gyakran fellépő derékfájást.)A két utóbbi sport azért is jó, mert friss levegőn, csoportos formában, férjjel vagy barátnővel, jó hangulatban végezhető. Ha a jó légkörben végzett mozgás révén az édesanya harmóniába kerül önmagával, az őt körülvevő világgal, akkor az anyaméhben növekvő kisbaba is jól érzi magát.

Magamról…

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel nagyon szeretem a munkám. A gyógytornász-hivatást azért választottam, hogy munkámmal segíteni tudjak az embereknek teljesebb életet élni, s így mozgással, mint terápiával is gyógyíthatok. A mozgás mindig az életem része volt. Korábban tornáztam, versenytáncoltam, korcsolyáztam. Jelenleg úszom, kerékpározom. Szeretek olvasni.

Célom továbbra is, hogy elméleti és gyakorlati tudásomat és sok éves tapasztalatomat hasznosítva, folyamatos szakmai fejlődés mellett, elősegítsem a hivatásom gyakorlása során hozzám forduló betegek, vendégek, kismamák egészségének megőrzését, visszaszerzését.

Szerencsésnek mondhatom magam azért is, hogy több mint 10 éve tornáztatom a FirstMed betegeit. A világ szinte minden tájáról voltak pacienseim, így sok érdekes embert ismerhettem meg, akik különféle mozgásszervi betegségekben szenvedtek. Sikeres kezelésük sokszor speciális feladatot jelentett számomra, melyek során szakmai tapasztalataim is bővültek.

2002-től tartok csoportos terhestornát a FirstMed kismamáinak, amit szintén nagyon szeretek, hiszen ezt is csak szívvel-lélekkel lehet végezni.

Bővebb információért és feliratkozáshoz kérjük, kattintson ide!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük