Vegyen részt a Movemberi megmozdulásban

Newsletter - Nov 2014 - movemberHa szokatlanul sok bajszos embert lát mostanában, ez valószínűleg nem egy furcsa véletlen, hanem egy másik figyelemfelhívó megmozdulás. Alig tettük el a rózsaszín szalagjainkat jövő októberig, s máris itt a következő tömegeket megmozgató tevékenység: a férfiak bajuszt növesztenek. A figyelem októberről novemberre a nőkről a férfiakra terelődik. Úgy értem: Movemberre, mivel a hónap neve, az angol mostache, vagyis bajusz szó után, félhivatalosan erre változott.

De miről is van szó?

Novemberben emberek milliói próbálják a férfiak egészségére felhívni a figyelmet, elsősorban a prosztata- és a hererákra, valamint az azokhoz kötődő lelki problémákra. Bár a movember szót 1999-ben találta ki pár ausztrál férfi Adelaide-ben, az alapítvány csak 2004-ben alakult meg, mely azóta különböző nemzetközi, a prosztata rákkal, kutatómunkákkal kapcsolatos jótékonysági szervezeteket segít, de magát a Livestrong Foundation-t is. Novemberben  érdekes tevékenységekkel, például bajusznövesztéssel hívhatjuk fel az emberek figyelmét erre a fontos egészségügyi üzenetre.

Az ügy alappillérei

  • Hererák

Akkor beszélünk rákos elváltozásról, mikor egy bizonyos szerv sejtjei gyorsabban osztódnak a normálisnál, és daganattá sűrűsödnek. Ez történik úgy a here-, mint a prosztataráknál is.

A herék a férfi szaporító szervrendszer részei, melyek a férfihormonok – főleg a tesztoszteron -, illetve a spermák termeléséért felelősek.

A hererák egy olyan betegség, mikor az egyik, vagy mindkét herét alkotó sejtek abnormálissá – rosszindulatúvá – válnak. (A legtöbb esetben csak az egyik here betegszik meg.) Először általában a beteg fedezi fel a heréjében található duzzanatot, vagy csomót. Egyesek a herében vagy az alhasban érzékelt enyhe fájdalomra is panaszkodnak.

Leggyakrabban a 18 és 40 év közötti fiatal férfiak körében bukkan elő ez a fajta rák. Bár a hererák pontos okát nem tudjuk, azért vannak rizikófaktorok, melyek ronthatják a férfiak esélyét:

  • születésnél le nem szállt herék
  • családi halmozódás (apánál, vagy testvérnél előfordult)
  • már korábban is előfordult (25-ből egy gyógyult férfinél újra előfordul a rákos megbetegedés)
  • Down szindróma

Nincs ismert összefüggés a hererák és a szoros nadrág, a herék korábbi sérülése, sportsérülések, – húzódások, vagy a forró fürdő között.

A hererák kedvező arányban gyógyítható és eredményesen kezelhető műtéttel, sugárterápiával és/vagy kemoterápiával.

  • Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak prosztatájában fordul elő, ami közvetlenül a húgyhólyag alatt, a belek előtt elhelyezkedő kis dió alakú mirigy, mely a spermákat szállító és tápláló ondófolyadékot termeli.

A prosztatarák a férfiak körében leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Eleinte általában lassan nő, s a prosztata mirigyen kívül nem tevődik át más szervekre, így nem is okoz nagyobb gondot. Ha nem vesszük időben észre, elkezd terjedni és a test távolabbi részeit is megtámadhatja, elsősorban csontokat és a nyirokcsomókat. Bár nagyrészt lassan terjed ez a fajta rák, azért előfordulnak esetek, mikor gyorsan megtörténik a metasztázis.

A legtöbb prosztataráknak nincs tünete, s általában csak áttételes állapotban jelennek meg az alábbi tünetek:

  • vizelési problémák (akadozás, túl lassú, vagy túl gyors folyás),
  • véres ondó vagy vizelet,
  • erekciós problémák,
  • fájdalmas ejakuláció.

Ha aggódik, vagy a fenti problémák valamelyikét tapasztalja, ne habozzon felkeresni orvosát! Fontos megjegyeznünk, viszont, hogy ezek a tünetek más betegség jelei is lehetnek.

Rizikófaktor az idős kor (65+), a családi halmozódás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás. Bár a megelőzésnek nincs biztos módja, az egészséges és fitt életmód bizonyítottan segít megelőzni azt.

Így vehet részt a megmozdulásban

Növesszen bajuszt és beszéljen róla. Persze közvetlenül is adományozhat résztvevő jótékony szervezeteknek (bővebb információt a www.movember.com oldalon talál), illetve ösztönözheti erre ismerőseit is. A legfontosabb dolog, amit tehet, ha önmagára vigyáz. Vizsgáltassa ki magát, beszéljen orvosával, ne ön legyen az, aki rontja a statisztikát.

Mi így veszünk részt

Novemberben, vagyis movemberben, mindenki, aki bajszot visel, 15% engedményt kap az éves általános szűrővizsgálatunk árából*.

Nincs bajsza? Nem baj.

Hiányzik az utolsó Y kromoszómája, vagy a munkahelyén nem engedik meg, hogy egy hónapig úgy nézzen ki, mint egy hajléktalan, vagy csak egyszerűen nincs kedve bajuszt növeszteni? Elég, ha a recepción azt mondja “bajusz”, s máris megkapja a 15%-os engedményt az állapotfelmérő árából. Ráadásul minden állapotfelmérő vizsgálat árából 15%-ot az alábbi Prosztatarák Alapítvány javára utalunk át. Tehát ha jót tesz magával, ebben a hónapban többszörös haszonnal jár. Ne habozzon! Ha még nem volt az idén állapotfelmérő vizsgálaton, ez a legjobb alkalom.

Éves állapotfelmérő vizsgálat

Listaár: 76 400 Ft

Movember ár: 64 940 Ft

Az ön jóvoltából az alapítványnak utalt összeg: 11 460 Ft

Felíratkozáshoz keresse Pálfalvi Tina kolléganőnket, vagy hívja a 06 – 1 – 224 – 9090-es telefonszámot.

 

* Ez az ajánlat csak a Hattyúházbeli klinikánkon érvényes kártyás, vagy készpénzzel történő fizetés esetén. Más kedvezménnyel nem összevonható.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük