Zibrányi-Horváth Sára – a FirstMed szülésznője

Newsletter - Nov 2014 - Sara Zibrányi-HorvátZibrányi – Horváth Sára klinikánk mindig mosolygós és barátságos szülész- nőgyógyász asszisztense, orvosaink jobb és bal keze. Sára kapocs a betegek, várandósok és az orvosok között, valamint forrása a legtöbb terhesgondozással és egyéb nőgyógyászati kérdéssel kapcsolatos információnak. Ismerjük meg őt egy kicsit közelebbről.

Miért lettél szülésznő?

Gimnazista koromban egy kisebb csoporttal részt vettem egy emberboncoláson. A mai napig emlékszem, ahogyan ott álltam és lenyűgözve figyeltem mennyire különleges az emberi test felépítése. Mély hatást tett rám ez az alkalom, és ezt követően már nem volt kérdés számomra, hogy olyan pályát válasszak, amely az emberi testtel és annak működésével áll kapcsolatban. Úgy döntöttem, hogy mivel már láttam egy életnek a végét, ezért most szeretném látni a kezdetét is, és a halál sajátos megtapasztalása után a születést veszem górcső alá. Beadtam a jelentkezésemet Győrbe a Széchenyi István Egyetem szülésznő szakára. Ezzel a döntésemmel elkerülhetetlen volt, hogy egy-két középiskolai tanáromnak csalódást okozzak, mivel sok más területen is tehetségesnek bizonyultam és szép sikereket értem el: többek között úszásban, futásban, kémiában, versmondásban. Valóban szeretem a sportokat, az olvasást, tanultam színészetet, sőt még írok is mind a mai napig. Mindennek ellenére kitartottam az akkori döntésem mellett és elköteleztem magam az egészségügyi pálya mellett.

Nagyon fiatal vagy. Mennyi tapasztalat áll a hátad mögött?

A diplomához, felkészültségünket bizonyítandó, többek között 50 hüvelyi szülést kellett önállóan levezetnünk, ezen kívül 100 gyermekágyas anyukának és 100 újszülöttnek a szoros megfigyelése is bele tartozott. A mai napig nagyon hálás vagyok azoknak az orvosoknak, szülésznőknek, akik igyekeztek átadni tudásuk legjavát. Felbecsülhetetlen értékűek tartom azt az alázatot, amivel a munkához közeledtek, s mindazt a tiszteletet, amit a női nem felé tanúsítottak. Idővel jómagam is édesanya lettem, ami később a szakmámban is hitelesebbé tett, mert megtapasztalhattam a szülés élményét az „ágy másik oldaláról” is. Igazán pozitív élmény volt számomra, ami azóta is arra ösztönöz, hogy segítsek másoknak is abban, hogy ők is örömteli eseményként élhessék meg saját szülésüket. Mivel újszülött gyermekem mellett nem akartam éjjel-nappal dolgozni, így egy ideig más területen próbáltam ki magam: értékesítő és üzletvezető helyettes lettem egy nagynevű kozmetikai cégnél. Számos tréningen kellett részt vennem, melyek ugyan közvetett formában, de sok segítséget nyújtanak még most is a páciensekkel való kapcsolattartás terén.

„Az élet olyan, mint egy nagy mozaik; életünk minden állomása, eseménye egy-egy fontos mozaik darab. A végén minden összeadódik és akkor látható életünk remekműve. Minden mindig úgy van jól, ahogy van. Ebben kell hinni és haladni előre.”

Mikor és hogyan kerültél a FirstMedhez?

A FirstMedben 2012-ben kezdtem el dolgozni. Egyszerre több klinikára is felvettek de én a FirstMed mellett döntöttem. Itt ugyanis már az interjú alatt egy pozitív értelemben vett sajátos légkör vett körül. Amolyan családias, nyugatias hangulat. Egy pillanat alatt otthon éreztem magam, ami azóta sem lankadt. Köszönet jár ezért az orvosoknak, akikkel közvetlenül együtt dolgozom, a nővéreknek, a recepciós munkatársaknak és az irodán dolgozóknak. Még mindig úgy érzem, hogy megtiszteltetés itt dolgozni.

Mi tartozik itt a feladatkörödbe?

Itt szülész-nőgyógyász asszisztensként dolgozom. Ebbe a vizsgálatokon történő asszisztálás, az orvosok munkájának támogatása, az általuk elrendelt leletek nyomon követése, várandós gondozással kapcsolatos feladatok: vérnyomásmérés, CTG, ultrahangvizsgálatoknál való asszisztálás és hasonló feladatok tartoznak. A legnagyobb részt az adminisztráció tölti ki: a levelezés, az eredmények nyomon követése, a kapcsolattartás a páciensekkel. A FirstMed egyik nagy előnye a kommunikáció, a kapcsolattartás. Itt a pácienst nem teherként kezeljük, itt mindenre van idő. Itt az ember érezheti, hogy figyelnek rá, felteheti a kérdéseit, kap rá időt. Ez nagy előny egy egészségügyi központban. Ráadásul itt a vizsgálatot követően sem engedjük el pácienseink kezét, mert nyomon követjük az eredményét, felhívjuk, tájékoztatjuk az okokról, lehetőségekről, megelőzésről. Itt törődünk az emberekkel. Ráadásul, ha, tegyük fel, a nőgyógyászaton más jellegű problémára is fény derül, itt helyben tudunk neki időpontot adni bármely más szakorvoshoz; nem hagyjuk magára. A FirstMed szlogenje: Your health comes first (Az Ön egészsége az első), abszolút helytálló.

“Számomra a FirstMed egy közös találkozási pont. Értékes emberi kapcsolatok szövődnek orvosok és betegek között kultúrától függetlenül, valamint egy határozott egység érzékelhető. Valahol legbelül én is abban hiszek, hogy minden ember egyforma kultúrától, hittől függetlenül, s hogy együtt haladunk az életben.”

Szereted a szakmád?

Ami számomra vonzóvá tette ezt a szakmát, az az a tény, hogy a nőknek olyan élethelyzetben nyújthatok segítséget, támogatást, amiben arra a legnagyobb szükségük van. Engem az tesz igazán boldoggá, ha másokon segíthetek, másoknak adhatok. A  szülőszobán vajúdó nővel, akivel akár 12 órát is együtt kell tölteni, a végére mély bizalom alakulhat ki, szinte barátként csináljuk végig az egészet.

Csodálatosnak találom még ebben a szakmában, hogy a női nemet minden életszakaszában

végigkísérhetjük. Fiatal lányok jönnek szaktanácsadásra, akik életébe először beköszönt a nagy szerelem. Azután párok, akik családot terveznek és a kivizsgálás mellett életmódbeli tanácsokat is kérnek. A lányok, akik első várandósságuk alatt anyává és nővé érnek, a várandósgondozás során sok hasznos tudnivalóval lesznek gazdagabbak és mi a terhességhez társult számos komoly betegség kiszűrésével vigyázhatunk mindkettejük egészségére. Később érett anyaként, nőként térnek vissza hozzánk, hogy a menopauzát és egyéb állapotokat együtt tartsuk kordában.

Mi a terved a jövőre nézve?

Korábban elvégeztem egy amerikai AquaNatal oktató képző tanfolyamot és tartottam órákat is.

A módszert közvetlenül a megalkotójától egy híres, elismert amerikai bábaasszonytól, Marina Alzugaray-tól tanultam. Ez egy speciális szülésfelkészítő módszer, mely vízben végzett tornagyakorlatok mellett, relaxációs-és legzőtechnikákon alapszik, valamint tartalmaz vizualizációs elemeket is. Fizikai, mentális és, lelki síkon is segít felkészülni a szülésre, hogy az gördülékenyebb legyen, valamint javítja a közérzetet és segít a vajúdás és szoptatás alatt igénybevett izomcsoportok célzott felkészítésében is. Ha lesz lehetőségem, akkor majd a jövőben szeretnék ezzel is foglalkozni, akár a későbbiekben gazdagítani ezzel a szülésfelkészítő programunkat.

Addig is javaslom a már működő szülésfelkészítő tanfolyamunkon való részvételt. A szülés, anyává válás, a gyermekágyas időszak, egy új élet befogadása valójában egy teljes életmódváltás. Ahhoz, hogy ez örömteli, pozitív élmény legyen, nagyban hozzájárul hozzáállásunk és felkészültségünk. Gondoljunk csak például a szoptatásra, ahol a női mell teljesen új funkciót kell, hogy betöltsön. Sokszor ennek elfogadása időt igényel, esetleg frusztrációt vált ki, holott ez az élet egyik legtermészetesebb folyamata. Szakértőink mindebben segítenek.

A kismamatornát is ajánlom, mely szépen kiegészíti a mentális felkészülést egy kis fizikális tréninggel. Tegyünk meg ennyit a jó közérzetünk, valamint a baba és saját egészségünk érdekében.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük