Dr. Wilde az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság konferenciáján

Newsletter - Dec 2014 - Wilde at the AAPGyermekorvosunk, Dr. Wilde Annamária a múlt hónapban egy 9000 főt is meghaladó gyermekorvosi konferencián vett részt az Egyesült Államok beli kaliforniai San Diegoban. Szakmai útját kórházlátogatással is összekötötte, hogy ezzel növelje ismereteit, illetve színesíthesse klinikánk működését. Az út során szerzett tapasztalatairól kérdeztük őt.

Miről szólt  a konferencia?

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (American Academy of Pediatrics) idei konferenciáján vettem részt, ahol nem csak gyermekorvosoknak, hanem orvostanhallgatóknak és gyermekápoló nővéreknek szóló előadásokat is tartottak. Ezek a képzések angol és spanyol nyelven zajlottak, általában reggeltől késő délutánig, egyszerre több témában és több helyszínen. Előzetesen lehetett jelentkezni egy-egy szakkollégium több órás előadássorozatára, ahol lehetőség nyílt találkozni a szakértőkkel, interaktív képzéseken részt venni, valamint hallani az új irányelvekről. A konferencián nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati képzésr, a workshopok keretein belül betekinthettünk bizonyos szakágak működésébe, például gyakorolni lehetett az újraélesztést vagy éppen a sokktalanítást.

Mik a tapasztalataid a konferenciával kapcsolatban? Milyen előadásokat látogattál?

Olyan előadásokat választottam, amivel bővíteni tudtam a saját tapasztalataimat, szélesíteni a látókörömet, amit később az itthoni klinikai munkánkba is beépíthethetek. Három dolgot tudnék kiemelni. Nagyon sok kis beteg jön hozzám a FirstMednél hosszabb ideje fennálló köhögési panaszokkal. Az egyik előadáson arra kerestem válaszokat, hogy mik a legfontosabb lépések ezen betegség diagnosztizálásával kapcsolatban, illetve, hogy milyen vizsgálatokat szükséges mindenképpen elvégezni. A másik téma, ami nagyon foglalkoztatott, az a szoptatás,  hiszen a FirstMed Szülésfelkészítő Tanfolyamán én tartok előadást szoptatás témakörben, így kíváncsi voltam  tudom-e a prezentációt még néhány érdekességgel bővíteni. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy az irányelvek megfelelnek az európai és magyarországi La Leche Liga nézeteinek. A harmadik azon szakterületek, mint a gyermek szemészet, az ortopédia. Ezeket itthon csak alapszinten oktatják, így az előadások jelentősen szélesítették a rálátásom az ilyen jellegű betegségekre.

Említetted, hogy számos (közel 350) kiállító is jelen volt ezen a konferencián. Ők mivel járultak hozzá ahhoz, hogy titeket, mint orvosokat, vagy egészségügyieseket segítsék?

Kiállítóként főleg gyógyszergyártó cégek voltak jelen, akik a termékeiket, és  az újdonságaikat mutatták be. Ezen kívül még különböző egészségügyi szervezetek is megjelentek, akik általuk képviselt irányelvekről szóló  szóróanyagokkal és egyéb nyomtatott formájú kiadványokkal próbálták segígteni a mi munkánkat. Ami nagyon tetszett a szervezésben az az, hogy ezek az anyagok, beleértve az összes előadás anyagát is, a konferencia weboldaláról még egy évig letölthetőek lesznek a résztvevők számára.  Egy másik lényeges pont, amit szeretnék kiemelni, az a kórházak jelenléte a kiállítók között; itthon, Magyarországon nem megszokott, hogy kórházak is képviseltetik magukat ilyen típusú rendezvényeken. De felfedeztem még egy nagy különbséget a San Diego-i konferencián: a kiállító amerikai kórházak amellett, hogy egy jóval nagyobb betekintést engedtek a működésükbe a résztvevők számára, még álláslehetőségeket is kínáltak. Itthon ez nem jellemző!

Ha már szóbahoztad a kórházakat a kinti tartózkodásodat egy kórházlátogatással is színesítetted. Mesélj az élményeidről: hogyan működik a gyakorlatban egy amerikai kórház gyermekrészlege, mik a különbségek a magyar és az amerikai egészségügyi ellátás között?

A Detroit-i Beamumont Royal Oak és Troy kórházakat látogattam meg, ahol betekinthettem az általános járóbetegellátás, a privát rendelés illetve az újszülött- és csecsemőosztály működésébe. A Beamumont kórház oktatókórház is, mely feljett techinaki eszközökkel segíti a rezidensek és orvostanhallgatók képzését, illetve továbbképzését.

Az állami illetve a privát ambulancia működése között nincs akkora különbség, mint itthon. A működést tekintve nagyon hasonlóak az elvek, mint itt nálunk a FirstMednél: időpontos rendszerben dolgoznak, viszont meglepő módon papíralapú a dokumentációjuk. A különbség az állami és a privát részleg között legfőképp az, hogy míg a rendes ambulancián 4-5 rezidens dolgozik egyidejűleg körülbelül 3 szakorvos mellett, addig a privát részlegben már csak szakorvosok dolgoznak, a beteg maga választja ki a kezelőorvosát, és hozzá is jár a különböző problémáival.

Nagyon érdekes volt az újszülött- és csecsemőosztályon tett látogatásom is. Egy körülbelül 30 ágyas részlegen vezetett körbe az osztályos főnővér. Megtudtam, hogy néhány privát szobát leszámítva a gyerekeket 2 ágyas szobákban helyezik el, és a látogatási időt nem korlátozzák, tehát a szülők és a rokonok bármikor meglátogathatják a beteg gyermekeket. Sok az orvos, sok a nővér, illetve az adminisztrációs személyzet. A munkamegosztás és megfelelő létszám eredményeképp sokkal hatékonyabb a munka és lelkesebbek, pihentebbek az alkalmazottabbak. A magyar kórházakkal összehasonlítva nagy különbség, hogy míg nálunk sokszor előfordul a 24 órás műszak, itt maximum 12 órát dolgozik egy orvos.

Összegezve nagyon örülök, hogy részt vehettem a konferencián, illetve meglátogathattam a kórházakat. Elmondhatom, hogy a FirstMednél képviselt szakmai irányelvek, az orvosaink felkészültsége, tudása és továbbképzése megfelel az elvárásoknak, minőségi, nemzetközi színvonalú szolgáltatást nyújtunk.


Köszönjük a beszélgetést!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük