Henter Izabella, a FirstMed dietetikusa

HenterKarácsony körül kivel időszerűbb interjút készíteni, mint egy dietetikussal? Talán már volt alkalma találkozni Henter Izabellával, a FirstMed dietetikusával, aki sokrétű elfoglaltságai egyikeként igény esetén a Hattyúházban is elérhető. Legutóbb őt kérdeztük.

Hogyan kezdődött a pályafutásod és mi mindennel foglalkoztál eddig életed során?

Én egy kvázi orvosi közegbe születtem bele. Édesapám röntgentechnikával foglalkozó villamosmérnök volt, így viszonylag gyakran voltak nálunk doktorbácsik. Ő azt szerette volna, ha fogorvos leszek, viszont akkor indult a dietetika a HIETE-n (Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem), amire a továbbképző könyvet lapozgatva véletlenül találtam. Kaphattam volna segítséget felsőbb körökből a könnyebb bekerülésre, de nem akartam igénybe venni. Akkor is és azóta is mindig a hitemre bíztam és bízom magam, amit még soha nem bántam meg.

1980-ban végeztem és az ORFI-ban (Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet) kezdtem el dolgozni. Az intézmény legtöbb osztályán kipróbálhattam magam; rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, majd elkerültem az I.sz. gyerekklinikára. Az első gyermekem születése után is oda mentem vissza. Akkorra, már anyaként, hitelesebb is lettem. Ezután született még két gyermekem, sokáig otthon voltam, néha helyettesítettem, s később elkerültem a Madarász utcai kórházba félállásba gasztroenterológia szakrendelésre. Ott olyan csapatmunka működött, ami nagyon kevés helyen volt tapasztalható a 80-as években Magyarországon. Egyszer megkerestek a Nutricia holland cégtől, kíváncsiak voltak, hogyan dolgozunk. Nagyon megtetszettünk egymásnak, és megkértek, hogy menjek át hozzájuk. Bekerültem egy teljesen más világba: talán először Magyarországon dietetikusként egy multi céghez. A csecsemőtápszer vonalon kezdtem dolgozni, mert gyakorlatom volt a gasztroenterológiában  s ehhez kimondottan ez a szakterület kellett. Pár év múlva átkerültem a klinikai tápszer részlegre, ami a betegek klinikai mesterséges táplálásával foglalkozik.

Attól kezdve nagyon sokat utaztam, változatos, érdekes életem volt. Továbbképzésekre jártam és hihetetlenül sokféle embert ismertem meg. 13 évig dolgoztam náluk, mialatt megéltem magaslatokat és a mélységeket is a cég életében. Egy idő után viszont már nem tudtam azonosulni a céges munkastílussal, így kiléptem. Akkoriban a  magánvállalkozás nagy rizikónak számított, mert itthon  kevésbé volt kereslet a privát szférában a dietetikusokra, mint pl. Amerikában, ahol szinte mindenkinek van egy pszichológusa és egy dietetikusa. Pár hónap után viszont, szerencsémre, pont dietetikust kerestek az Országos Gyerekegészségügyi Intézetbe, ahol azóta is fél állásban dolgozom.

Időközben elvégeztem az egészségügyi menedzserképzőt, majd a táplálkozástudományi mesterképzést. Szakterületi aktivitásaim között szerkesztője voltam az Új Diéta című lapnak, illetve az Európai Dietetikus Társaságban 14 évig én képviseltem Magyarországot. Három éve az egészségügyi és szociális miniszter tanácsadó testületében is dolgozom az Egészségügyi Szakmai Kollégium dietetika, humán táplálkozás tagozat vezetőjeként. Mindemellett folyamatosan tartok előadásokat különböző cégeknél, írok cikket, könyvrészletet, egészségnapokon veszek részt, néha főzőcskézünk, sok helyen szükség van a munkámra.

Például a FirstMednél is. Pár éve már nálunk is dolgozol; hogy érzed magad itt?

Jelenleg több intézményhez vagyok elkötelezve egyszerre, de a FirstMed az egyik kedvencem. Itt nagyon kedvesen, segítőkészen állnak hozzám a kollégák, amit azért is nagyra értékelek, mert aránylag ritkán jövök. Itt nem érzem azt, hogy fárasztom a csapatot a kéréseimmel, ami abból adódik, hogy a helyi rendszert nem kezelem  megfelelően. Van egy pozitív aurája a helynek, felfedezhető az összetartozási érzés, kollegialitás. Itt az én szemszögemből megfelelően működik a szolgáltatás és emberileg is jól érzem magam: a humor, a pozitív gesztusok is jelen vannak, ami a gyógyulásban, gyógyításban is sokat számít. Szeretek beszélgetni az emberekkel nemcsak a közvetlenül a szakmámra vonatkozó részletekről, de a hogylétükről is, mert nem hiszek a személytelen gyógyításban. Én úgy érzem, sokkal többet tudok beletenni magamból egy konzultációba, mint aki napi 8-10 beteget lát el.

Kik fordulnak hozzád?

A dietetikusról először a fogyás jut mindenkinek az eszébe, s ami igaz az igaz, nagyon sok fogyni vágyó talál rám. Viszont a testsúlyunk megtévesztő lehet, ugyanis elsősorban nem ez, hanem a testösszetételünk az, ami számít. Sovány emberek testösszetétele is sokszor a zsírosodás felé hajlik, ami egészségtelenebb, mint pár plusz kiló, ahol a túlsúlyban az izmok állnak. Próbáljuk rendszeresen mérni testösszetételünket! Ma már rendelkezésre állnak olyan mérlegek, melyekkel otthon is egyszerűen megtehetjük azt.

Sok egészséges ember is jár hozzám, akik csupán szeretnének tájékozódni, hogyan is táplálkozzanak a sok étrend-kiegészítő közül mit válasszanak, melyik divat diétát kövessék? Miután kiderül, hogy mi a páciens célja, általában közösen jutunk egy működő és értelmes konszenzusra az étkezését, életvitelét illetően. Szeretek a velem szemben ülővel együtt eljutni a megoldáshoz. Vannak olyanok is, akiknek minden laboreredményük jó, és mégsincsenek jól. Ilyenkor a beszélgetés során általában fény derül arra is, hogy mennyire vannak a helyükön, elégedettek az életükkel, esetleg pszichés támogatásra szorulnának…

Számít az is, hogy mennyire vagyunk boldogok?

Fontos az elégedettség, az emberi kapcsolatok, a társaság, a beszélgetés az egészségünk érdekében. Sok külföldivel találkozom a FirstMednél, a legtöbbjüknek nem könnyű, talán  anyagilag nincs problémájuk, de idejük kevés van egymásra és távol élnek a szeretteiktől.

Hogyan adsz étkezési tanácsokat?

Nem szeretek utasítani, nem adok mintaétlapot, mert azt sok esetben nehéz követni.

Mozaik étlapot beszélünk meg: jó pár variációt reggelire, ebédre, vacsorára, kis étkezésekre, amiből lehet válogatni, ami egy kis gondolkodásra, önállóságra is bírja a pácienseket. Szeretem megbeszélni az illetővel, hogy neki mi jó, mert ugyancsak nincs értelme olyan ételeket ajánlgatni, amiről zsigerből érzi, hogy nem fog lemenni a torkán. Bíztatok mindenkit jelezzen vissza orvosának, ha valamivel nem ért egyet, ha más megoldást szeretne és vállaljunk a kimondott szavainkért a felelősséget. Nem vagyok vaskalapos és paternalista, nálam a humor is belefér, sőt hiszek annak is a gyógyító erejében.

Nem mindenütt működik így a gyógyítás, de szerencsére a FisrtMednél megvan az a szabadságom, hogy azt és úgy tegyem, ahogy az szakmailag elvárható és amiben hiszek. Megadatott, hogy azt válasszam, amilyen közegben jól érzem magam, ha nem akkor felálljak és továbbmenjek. Mindenkinek ajánlom, hogy találja meg a helyét, merjen akarni, legyen egy álma, s kövesse azt.

Henter Izabellával igény esetén lehet előre egyeztetett időpontban konzultációt kérni.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *