Az a csúnya visszér, avagy műtéti beavatkozások a FirstMedben

Newsletter - Jan 2015 -Varicose veinsSokféle műtét létezik. Vannak korrekciós, vagy megelőző jellegűek, életmentő beavatkozások, vagy egyszerűen valami oda nem illő dolog eltávolítására irányulók. A FirstMed specialistái nagy számú hasi és érműtétet végeznek: sérv-, vakbél-, vagy vastagbélműtéteket, érterápiát, hegek, bőrkinövések, szemölcsök és anyajegyek eltávolítását. Ha egy beavatkozáshoz elegendő helyi érzéstelenítés, azt a klinikán is elvégzik.

“Egy seb fájdalmassá válhat, vagy gyakori irritációnak lehet kitéve – mondja Dr. Bács Ervin, a FirstMed általános és érsebésze – ami miatt azt ajánlatos eltávolítani. Máskor egy anyajegyünkön, vagy egy bőrkinövésen vehetünk észre vészjelző elváltozásokat, ami miatt meg kell tőlük szabadulnunk.”

Egy nemcsak egészségügyileg, de esztétikailag is kellemetlen probléma a visszér, amit érdemes télen kezeltetni, hogy mire eljön a rövid szoknyák és rövidnadrágok ideje, már nyoma se maradjon.

De hogyan is jön létre a visszér?

Egészséges láb esetén a véna billentyűi az izmok elernyedése után nem engedik a vért visszafelé folyni. A billentyűk korosodásával azonban azok meghibásodhatnak a vér visszafolyását eredményezve, ami a kellemetlen látványt nyújtó visszér kialakulásához vezet. Az erek karbantartása nemcsak esztétikai, de egészségügyi szempontból is érdekünk. A visszeres láb fáj és hamarabb fárad, nem is beszélve arról, hogy seprűér alakulhat ki, ami könnyen fekélyesedik.

Bár a nők hajlamosabbak a visszér kialakulására hormonális okokból kifolyólag, de terhesség következtében is, az erek rugalmassága idővel mindenkinél romlik. Az életstílus (pl. súly, étkezési szokások, testmozgás), örökletesség, vagy a foglalkozás mind befolyásolja ereink állapotát.

Sokan, főként férfiak, az erek korai karbantartását szimplán kozmetikai beavatkozásnak tartják, amit általában a hölgyek vesznek igénybe a seprűvénáik eltávolításához, így csak akkor fordulnak szakemberhez, mikor a probléma már annyira előrehaladott állapotban van, hogy az egyetlen megoldás az operáció. Viszont sokat tehetünk annak elkerülése érdekében.

Tippek a megelőzéshez:

  • Mozogjon! A séta sokat segít a keringés egészségesen tartásában.
  • Vigyázzon a súlyára és a diétájára! A túlsúly megterheli az ereket. Alacsony só- és magas rosttartalmú ételek fogyasztásával megelőzheti a vízvisszatartás és székrekedés eredményeképp kialakuló végtagpuffadást.
  • Kerülje a magassarkú lábbelit, a lapos sarok jobban megdolgoztatja a lábszárizmokat.
  • Kerülje a derekat, ágyékot és a lábakat elszorító ruhadarabokat.
  • Szakítson naponta többször pár percet arra, hogy háton fekve a lábait a szíve fölé emeli.
  • Kerülje a hosszú ideig tartó ülést és állást. Ha ez nem kivitelezhető, iktasson be félóránként egy kis mozgást!
  • Ne üljön keresztbe tett lábakkal!

Dr. Bács a szkleroterápia nevű megelőző jellegű eljárással hatékonyan segíthet abban, hogy a  műtéti beavatkozás szükségtelenné váljon.

Az eljárás során gyógyszert fecskendeznek a szóban forgó érbe, ami által az összehúzódik és bezárul. Az injekciót követően a páciensnek 20 percig sétálgatnia kell megállás nélkül, majd az azt követő 48 órában kompressziós kötést kell a testrészre tenni és szárazon kell tartani azt. A szkleroterápia relatíve komplikációmentes, de a páciens tapasztalhat kisebesedéseket, viszketést, vagy piros foltokat az első 48 órában. Sokszor, ha az orvos nagyobb felületen dolgozik, egy alkalom nem elég az eljáráshoz.

Dr. Bács hangsúlyozza, hogy ha nem kezeljük időben az érproblémánkat, az végül összetettebb műtéti beavatkozáshoz vezethet. Hozzáteszi viszont, hogy az sem okoz komolyabb életmódbeli változást.

“A kórházi beavatkozás nem igényel egy napnál hosszabb benttartózkodást. A műtéti heg általában egy-két hét alatt begyógyul,” mondja Dr. Bács, “viszont a kezelt felületet, a hegesedés megelőzése érdekében, nem szabad, hogy nap érje két-három hónapig.”

Ha időpontot szeretne Dr. Bácshoz egyeztetni, hívja a klinikánkat, vagy kérjen beutalót kezelorvosától!

Ez a cikk a 2015 januári hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *