Tavaszi fáradtság

Newsletter - Mar 1015 - Spring fatigueA tavasz hozza az életet. Hosszabbodnak és melegszenek a nappalok, és egyre több napsütésben van részünk. A virágok és a fák rügyeznek, és önkéntelenül boldogabbnak érezzük magunkat. Akkor miért van az, hogy néhányan mégis kimerültnek és szomorúnak érezzük magukat minden látható ok nélkül? Mi váltja ki és mit tehetünk ellene? Az évszakokkal egyidejűleg szervezetünk is változásokon megy keresztül.

Mivel az úgynevezett tavaszi fáradtság úgy külső, mint belső tényezők eredménye, a legfontosabb, hogy azokat a lehető legösszehangoltabb szinkronba hozzuk. A belső óránk télen lelassul, ahogy szervezetünk alkalmazkodik a hosszabb éjszakákhoz, és a kevésbé napos, rövidebb nappalokhoz. A hideg és zord időjárás nemcsak a bőrünket, de a hangulatunkat is megviseli.

Az érintetteknek a következő tünetekkel kell megbirkózniuk:

 • ingerlékenység,
 • kedvetlenség,
 • koncentrációs nehézségek,
 • szomorúság,
 • kimerültség,
 • szédülés,
 • általános gyengeség.

A tavaszi fáradtság leküzdésének egyik leghatékonyabb módja a sok pihenés. Figyeljünk oda arra, hogy a belső óránk és az idő a lehető leginkább össze legyenek hangolva. Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időben ágyba menni és reggelente ugyanabban az időben kelni – ez segít a szervezetünknek egy hullámhosszon maradni az idő változásaival. Ha a szervezetünket beállítjuk egy adott ritmus követésére, ezt sokszorosan meghálálja. Bár csábító napnyugta után fennmaradni, ezzel csak tetézzük tavaszi fáradtságunkat. Adja meg a testének azt a mennyiségű pihenést, amit az igényel.

Amire még szükségünk van, az a D vitamin. A naptól kapjuk az energiát, amitől mi is kinyílunk, de a tavasz első napjaiban a nap még nem olyan erős, hogy az üresen kongó D vitamin raktárainkat fel tudja tölteni. A hosszú telet követően rengeteg napfényre lenne szükségünk, hogy a D vitamin szintünket megemelje, ám erre vannak alternatív megoldások is. Együnk D vitaminban gazdag ételeket, például gombát, tojást, sajtot, vagy olajos halakat. Ezek visszaadják szervezetünknek a szükséges tápanyagokat és energiával töltenek fel bennünket.

Mi mást tehetünk még?

 • Igyunk több vizet: legalább napi 2 litert, amit pár héten át egészítsünk ki gyógynövény teák fogyasztásával.
 • A hideg zuhany frissítően hat. A reggeli zuhanyozásnál fokozatosan csökkentsük a víz hőmérsékletét!
 • Ügyeljen a szervezete oxigénellátására: napi három alkalommal vegyen 10 mély levegőt!
 • Egyéb fáradtság űző módszerek lehetnek a szaunázás, masszázs, pár csepp frissítő illóolaj az otthonában és a munkahelyén, vagy egy illatos habfürdő a nap végén.

Egy-két átgondolt változtatással rövid idő alatt készen állhatunk a tavasz üdvözlésére.

Ha a fentiek nem segítenek, vizsgáltassa ki magát! A FirstMed éves állapotfelmérő vizsgálata olyan fáradtsággal járó lappangó elváltozásokra deríthet fényt, mint a pajzsmirigy betegség, vérszegénység, vagy krónikus D vitaminhiány.

A tavasz beköszöntével az allergiák is felütik fejüket. Ha a szezonális allergia tüneteit véli magán felfedezni, mint a könnyezés, tüsszögés, vagy köhögés, még időben beszéljen orvosával, mert ezek hamar kezelhetetlenné válhatnak.

Szervezetünk felkészítése a tavaszra megéri a fáradtságot.

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük