Válassza a segítést!

Newsletter - Apr 15 - 1 percentMár 1996 óta van a magyarországi adófizetőknek lehetőségük a befizetett adójuk 1%-át választható civil szervezetnek és még 1%-ot a bejegyzett egyházak egyikének felajánlani. Ezzel a tevékenységgel az állam egyrészt tudatosítja, hogy milyen fontos a civil non-profit szervezetek fenntartása és támogatása, másrészt lehetővé teszi azt, hogy olymódon támogathassuk az általunk kiválasztottat, hogy az nem megy a bevételünk rovására. A majd félmillió adófizető potenciálisan több, mint 6 milliárd forintnyi összeg átutalását teszi lehetővé, ami nem elhanyagolható segítség a non-profit szervezeteknek, még akkor sem, ha idén 25 825 civil szervezet “verseng” az összeg minél nagyobb hányadáért.

Hogyan tudunk választani?

A választás viszonylag egyszerű. Elég, ha erre a linkre kattintva kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb civil szervezetet. Amennyiben szeretnénk többet megtudni tevékenységükről, arról általában bőséges információ áll rendelkezésünkre internetes honlapjukon, vagy facebook oldalukon, de személyesen, vagy telefonon is készségesen adnak felvilágosítást az érdeklődőknek. A szervezetek közül a legnépszerűbbek a gyermekek, idősek, fogyatékkal élők és állatok gyógyításával, mentésével foglalkozók, de találunk kulturális, természetvédelmi, vagy sportegyesületeket is.

Adónk második 1%-ára jogosult egyházi szervezetek kiválasztásánál valószínűleg saját hitbéli hovatartozásunk fogja a legtöbbet a latban nyomni, viszont kizárólag a törvényben meghatározott, történelmi egyházak jogosultak arra, hogy igénybe vegyék a hívek adójának egy százalékát. Az adó 1 százalékából származó felajánlások az egyházak számára különösen fontosak, ugyanis az állami támogatások mértékét is ez határozza meg számukra. Minél több az egy százalékos felajánlás, annál több lesz az állami támogatás is.

Akinek maguk az egyházak nem igazán szimpatikusak, gondoljon arra, hogy rengeteg egyházi fenntartású óvoda, illetve iskola létezik, ezeket szintén támogathatjuk ezekkel a felajánlásokkal.

Hogyan nyilatkozzunk?

A kiválasztott szervezet nevét és adószámát fel kell tüntetnünk az adóbevallás mellé kapott, vagy intereneten letölthető Rendelkező Nyilatkozat a Befizetett Adó Egy Százalékáról elnevezésű formanyomtatványon. Ezt, amennyiben személyesen intézzük adóbevallásunkat, a saját nevünkkel és adószámunkkal ellátott szabvány méretű borítékban május 20-ig kell eljuttatnunk a lakhelyünk szerint illetékes Nemzeti Adóhivatalhoz. Abban az esetben, ha a munkaadónk intézi adóbevallásunkat, az ő utasításai szerint, legkésőbb május 10-ig kell hozzá eljuttatni a kitöltött nyomtatványt.

Természetesen nem kötelező az 1+1%-ról nyilatkozni, valamint az ezúton eljuttatható összeg nem is meríti ki az adható támogatások mennyiségét. Adomány formájában bármennyi pénzt utalhatunk – magánemberként, vagy céges viszonylatban – az általunk szimpatikusnak tartott szervezet(ek)nek.

A FirstMed az alábbi non profit szervezetek támogatásával segíti azok működését:

Csodalámpa

A CSODALÁMPA közhasznú alapítvány célja életet veszélyeztető betegségben szenvedő 3 és 18 év közötti gyerekek egy-egy saját kívánságának teljesítése. Így próbálják megtörni a hosszú kezelések keserű rutinját, gyerekben, szülőben, ktágítani a betegszobára beszűkült világot és reményt adni a “képtelen, lehetetlen” kívánság megvalósulásának élményével.

Website: http://www.csodalampa.hu
Adószám: 18248670-1-43

Unitedway

Nap mint nap azért dolgoznak, hogy munkájukkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy gyermekeink egy olyan világban nőhessenek fel, ahol származásuktól, vallási hovatartozásuktól, egészségi állapotuktól vagy éppen a család anyagi helyzetétől függetlenül, az esélyegyenlőség elve alapján megadatik nekik a lehetőség a boldogságra és a boldogulásra.

A United Way Magyarország az erős, egészséges társadalom alapköveit szeretné megerősíteni, ezért számos ügyet támogat az oktatás az anyagi biztonság és az egészségügy területén egyaránt.

Website: http://www.unitedway.hu/
Adószám: 18093951-1-42

Bátor Tábor

A 2001-ben életre hívott Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi Családi és Testvér Táborok formájában szervezünk számukra ingyenes programokat.

Website:http://batortabor.hu/
Adószám: 18107913-1-41

LÁSS (Látássérültek Szabadidős és Sportegyesülete)

A LÁSS egy aktív, energikus közösség, ami 2006-ban alakult. A céljuk az, hogy megpróbálják a jól és a gyengén látókat a testmozgás során közelebb hozni egymáshoz. A szervezetnek közel száz tagja és annál jóval több támogatója van, akik mind hisznek a sport hídépítő erejében az egészséges és a fogyatékkal élő emberek között.

Website: http://www.lassegyesulet.hu/
Adószám: 18125232-1-43

Férjek Versenye Golfverseny a MEGGYÓGYULHATSZ Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért Támogatására

Édesanyja halála után, mely pár nappal az esküvőjét követően következett be 2008 nyarán, Fehér Zsolt elhatározta, hogy az esküvőjét megkoronázó Férjek Meghívásos Golf Versenyéből hagyományt teremt és a bevételből a Meggyógyulhatsz Egyesületet fogja támogatni. Az egyesület a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életét hívatott elősegíteni rendezvények, klubok szervezésével, érdekképviselettel és egyéb hasonló tevékenységgel.

Website: http://www.ferjekversenye.hu/http://meggyogyulhatsz.hu/
Adószám: 18259632-1-42

Állatkerti Alapítvány

Alapítványunk 1992. óta partnere az Állatkertnek mindenben, ami segíti az itt élő állatok jólétét, a látogatók kellemes időtöltését, bolygónk élővilágának megismerését, a környezet- és természetvédelem céljainak elérését. Ehhez közhasznú minősítésű civil szervezetünk támogatói biztosítják a fedezetet.

Website: http://www.allatkertialapitvany.hu/
Adószám: 18008481-2-42

Ez a cikk a 2015 áprilisi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük