Dr. Varga Edina – az idegek gyógyítója

Newsletter-May-15-Dr.-VargaMájusban Dr. Varga Edinával, a FirstMed neurológusával beszélgettünk a neurológiához vezető útról, külföldről és a FirstMedben végzett munkájáról.

Budapesten születtem, és itt is nőttem fel szüleimmel és 3 testvéremmel. Családomban sok orvos van, főleg anyukám részéről, kivéve magukat a szüleimet, így soha senki nem kényszerített erre a pályára. Sőt inkább azt hangoztatták, hogy az energia, amit beleáldoz az ember nem áll arányban azzal, amit visszakap. Ám az utam mégis az orvosi pálya felé vezetett.

Pesten az Eötvös József Gimnáziumban letett sikeres érettségim után egy kevésbé eredményes felvételi következett a pesti Semmelweis Egyetemre, így egy évet a II. számú Gyermekklinika Gyermekneurológiai Osztályán töltöttem, mint segédápoló. A következő évben már a Szegedi Orvostudományi Egyetemre felvételiztem, ami pozitív eredménnyel zárult. Az orvosi képzés mellett elkezdtem az angol-magyar szakfordítói kart is, ami akkor még csak Szegeden indult.

Dolgozni is Szegeden kezdtem, először mentőorvosként. Összesen 7 évig mentőztem (eleinte fő-, majd részállásban) és rengeteget tanultam belőle. Nemcsak a sokféle esetből, de sokféle emberrel is megtanul  az ember együtt dolgozni.  A mentőzés kitágítja az orvos látókörét, aminek most nagyon nagy hasznát veszem, mert a stroke osztályon, ahol ugyancsak dolgozom, igen sokféle esettel találkozom.

Hogy találtál a neurológiára?

A neurológiához már elég korán volt közöm, mivel édesanyám elektrofiziológiai asszisztens volt, akit gyerekkoromban sokszor meglátogattam a munkahelyén. A mendemonda szerint már a mackómnak is csináltam elektrofiziológiai vizsgálatokat, amiről egyébként fénykép is készült. A mackó még mindig megvan.

Ennek ellenére az egyetemen először baleseti sebész, vagy sürgősségi orvos akartam lenni. A neurológiával akkor kerültem megint közelebbi kapcsolatba, mikor az egyik szobatársam ebben a témában végzett tudományos diákköri munkát, ahol bizonyos mérésekhez kellettek normál kontrollok. Elmentem, és nagyon megtetszett. Az oxiológiával (sürgősségi orvostan) egyidőben azon a szakon is elkezdtem egy tudományos munkát, ahova rövid időn belül át is csábítottak. Nem volt nehéz dolguk, mert a jó témavezetőnek hála nagyon felkeltette az ideggyógyászat az érdeklődésemet.   Egy idő után a mentőzés abból a szempontból sem ad elég sikerélményt, hogy a beteget, miután bevisszük a kórházba, nem tudjuk nyomon követni. Emellett a mentőzés gyors tempójából szívesen tértem át a neurológia világába.

A szakképzéssel párhuzamosan elkezdtem egy tudományos (PhD) munkát is, aminek nagy része Göttingemben (Németország) a Georg Auguszt Egyetemen folyt. Az ottani témavezetőm egy, a szegedi egyetemmel kapcsolatban álló magyar szakember volt, így kerültem ki 8 hónapra.

Akkor németül biztosan jól beszélsz.

Inkább angolul és dánul. Dániába először egy ösztöndíj keretében jutottam ki 6 hétre, az ottani epilepszia centrumba, ahol az EEG vizsgálatokat volt szerencsém tanulmányozni. Az egész hely nagyon megtetszett. Véletlenül a volt szegedi témavezetőm lett ott akkor a vezető – Dániában sok magyar neurológus van -, így később engem is megkerestek, hogy lenne-e kedvem náluk dolgozni, amit örömmel elfogadtam. Ezt a döntésemet 3 éves kinttartózkodás követte. Az első 3 hónap csak nyelvtanulással telt – napi 6 óra a nyelviskolában és még 2-3 óra otthon. A 4. hónaptól kellett elkezdeni dolgozni, de még fél évig szombatonként folytatódott a nyelviskola napi 5-6 órában.

Hogy tetszett kint?

Ott teljesen más az élet- és munkastílus, mint itthon. Ott hagyják az embert dolgozni, tanulni és pihenni, mert a munkáltató belátja, hogy minőségi munkát csak pihenten, a lehető legnyugodtabb körülmények között, illetve folyamatos szakmai képzés mellett lehet végezni. Kinttartózkodásom alatt megcsináltam még egy szakvizsgát neurofiziológiából, ami teljesen más ott, mint itthon. A neurofiziológia a Skandináv országokban a legjobb; már a 60-as évek óta nagyon fejlett, s nagy hangsúlyt fektetnek a diagnosztikának erre a részére. (Magyarországon sokkal inkább  a képalkotó radiológia, semmint a funkcionális vizsgálatok vannak használatban.) Nagyon hasznos 3 év volt.

Mikor jött el a FirstMed ideje?

Hazatértem után szinte azonnal megkeresett a FirstMed akkori neurológusa azzal a kéréssel, hogy vegyem át a magyarországi munkáit, mert ő Németországban kapott állást. Azonnal igent mondtam. Ez 2009-ben volt, azóta péntekenként a Hattyúházban rendelek neurológusként és neurofiziológusként. Egy évig a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében-n is dolgoztam, de hamar visszamentem Szegedre, mert ott jobban szeretek élni. Budapestre csak péntekenként járok fel. Szegeden a gyógyítás mellett oktatói munkát is végzek: általános orvostanhallgatókat és gyógytornász hallgatókat oktatok, valamint részt veszek neurológus és neurofiziológus szakorvosok képzésében is.

Ami a FirstMedet illeti: szeretek itt dolgozni, mert itt a szó legkonkrétabb értelmében orvosi munkát tudok végezni. Nem kell a telefonokkal foglalkoznom, nem kell feleslegesen adminisztrálni, nem nekem kell megszerveznem a vizsgálatokat, hanem az útmutatásaim alapján megteszik azt a kollégák, s a páciens már a lelettel a kezében érkezik hozzám. Itt nyugodt körülmények között tudok dolgozni, ami nálam alapfeltétel.

A másik pozitívum, hogy itt a világ minden részéről érkező betegek megfordulnak, így nekem ez nagyon tanulságos. Olyan betegségekkel találkozom, legyen az genetikai, vagy akár szerzett, amikkel Magyarországon nem futunk össze még nagyobb központokban sem. Volt olyan betegem, például, akinek agyi maláriája volt, ilyen itthon nincs.

Harmadik jelentős pozitívumként említeném meg, hogy itt nem csak a TB által támogatott kezelések szűk körére vagyunk hagyatkozva, mert a nemzetközi biztosítók sokkal szélesebb spektrumban támogatják az elérhető és hatékony kezeléseket, de erről egy következő cikkben lesz szó.

A doktornőhöz a 224-9090-es telefonszámon egyeztethet időpontot.

Ez a cikk a 2015 májusi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük