Dr. Tory Vera – a legkisebbek doktornője

Newsletter - Jun15 - Dr. ToryJúniusban Dr. Tory Verával, a FirstMed gyermekorvos csapatának egyik közkedvelt tagjával beszélgettünk.

Jól beszélsz angolul. Éltél külföldön?

Budapesten születtem egy orvoscsalád  sarjaként. Édesapám évekkel ezelőtt ösztöndíjat kapott Amerikába, ahol kutató genetikusként dolgozhatott. Az egész család ment vele, így a szüleimmel és testvéreimmel együtt én is 2 évet töltöttem kint. Ez idő alatt egy ottani kórházban önkéntes munkát végeztem – ezzel is készülve a későbbi hivatásomra.

Mikor kezdődött az orvosi hivatás iránti elköteleződésed?

Anyukámhoz, aki belgyógyász angiológusként dolgozik, többször mentem be ügyeletbe, így mellette már gyermekkoromban “megfertőződtem” a gyógyítás légkörével. Persze voltak múló elképzeléseim arról, hogy mi lenne, ha táncos, vagy ügyvéd lennék, de végül kitartottam az orvoslásnál, olyannyira, hogy végül a gimnázium utolsó éveiben már csak erre készültem. Maga a gyermekorvosi pálya is régi vonzalom. Szeretek kicsikkel foglalkozni, az iskolás éveim alatt többször vigyáztam gyerekekre. Az egyetemi évek során, mikor jobban beleláttam a többi szakterület részleteibe, méginkább megerősödött bennem az, hogy az én utam a gyermekorvoslás. A gyerekek nagyon öszinték, minél kisebbek, annál inkább.

És a gyerekek körében is a legkisebbekkel foglalkozol, igaz?

Neonatológus vagyok, ahol lélegzetelállító reakciókat van szerencsém megtapasztalni az új – és koraszülöttek részéről: piciny beavatkozásra hatalmas változásokon mennek keresztül ami nagyon jó érzés. A FirstMedbeli gyermekorvosi rendelésem mellett a János Kórház Koraszülött részlegének vagyok a vezetője. Igy nemcsak a szülésnél lehetek időnként jelen, ahol rögtön akut ellátásban tudom részesíteni az új- vagy koraszülöttet, de az intenzív ellátást követő felépülési folymatnál és az utógondozásnál is.

A szülőszoba mindig egy kihívás, egy várakozással teli pillanat. Fontos idejekorán felismernünk, hogy mikor kell beavatkozni, valamint fenntartani a folytonos kommunikációt a szülőkkel, a beteg újszülött, koraszülött anyákat erősíteni anyaságukban és támogatni a nehéz időkben. A koraszülöttnél maga a tény, hogy korábban jött, eleve nagy stressz, nem beszélve a hosszantartó gyógyulási folyamatról, utógondozásról, naponta felmerülő problémákról, lehetővé kell tennünk, hogy a szülőnek is része legyen ebben a folyamatban.

Gondolom, nagyon sok gyermek életét megmentetted már így.

Ez mindig team munka. A gyógyítás egész területén hangsúlyoznunk kellene, hogy nem csak az orvosok eredménye egy-egy pozitív kimenetelű eset, hanem  egy csoport  öszzeszokott, kitartó munkájának következménye. Ez a neonatológiára kimondottan érvényes. Ha nem lennének mellettem a képzett ápolónők, a személyzet, egyedül nem boldogulnék. Együtt  sírunk és örülünk…

A FirstMedben is csak a legkisebbeket látod el?

A FM-ben gyermekorvosként 18 éves korig jönnek hozzám gyerekek, de a kollégák tudják, hogy ha csecsemőről, újszülöttről van szó, őt leginkább hozzám irányítják. Emellett egy aránylag új szolgáltatást is nyújtok itt, ami elősegíti az anya-gyermek kapcsolat elmélyítését*.

A doktornőhöz a 224-9090-es telefonszámon kérhet időpontot.

*Az Integrált Szülő-Csecsemő Konzultációról egy másik cikkünkben olvashat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *