A sportolás szívügy is!

Mostanában a fiatalok és idősebbek is nagyon nagy számban látogatják a maraton versenyeket. A Facebookon közzé teszik felkészülésük állomásait, majd életünk első maratoni befutását.

De a legtöbb fiatal napjainkban nem elégszik meg azzal, hogy egyszer lefutja ezt az embert próbáló távot, hanem egy részük, hetente, kéthetente versenyekre jár, és csak a pénztárcájuk szab határt maratonfutó szenvedélyüknek.

De tudjuk-e, hogy mindez  jót tesz-e a szervezetünknek? Sokan ha ezt hallják, csak legyintenek, mondván: “ha nem mozgok az a baj, ha mozgok, akkor meg az”

A kérdést boncolgatva, amerikai egyetemi kutatók meglepő eredményre jutottak, mikor hosszú éveken át vizsgálták, hogy a különböző mértékű mozgás milyen hatással van az emberi szervezetre, ezen belül is különösen a szívre.

A kutatás első fontos eredménye, hogy  a hetente 5 óránál többet sportoló emberek 60 éves korukra 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szívritmuszavarban, mint azok, akik kevesebb mint 1 órát mozogtak hetente.

De ezzel még nincs vége a kutatás meglepő eredményeinek.

szív

Dr. Tompson és csapata az elmúlt harminc év összes kutatási eredményei alapján egy kicsit árnyaltabb következtetésre jutott. Állítása szerint nincs egyértelmű bizonyíték rá, hogy egy egészséges emberre a gyakori sportolás veszélyt jelentene. De – és itt jön a lényeg – Dr. Tompson szerint mindenkinek tudnia kellene róla, hogy a gyakori sportolás megváltoztathatja a szív fiziológiáját és ezt viszont már nem minden szervezet ugyanúgy tolerálja.

Azt azonban Dr. Tompson is elismeri, hogy az érszűkületben szenvedőknek nagyobb valószínűséggel lesz szívinfarktusa futás közben, mint a tv előtt ülve.

runheart

A kardiológusok egyöntetű véleménye szerint, mindenképp kérdezősködjünk családi körben, mielőtt komoly sportolásra adnánk a testünket. Meg kell tudnunk, hogy volt-e a családban hirtelen szívhalál, ugyanis az erre vonatkozó hajlam öröklődik, melyet az esetlegesen túlzásba vitt mozgás felerősíthet.

A rendszeres sportolás megkezdése előtt ajánlatos egy alapos kivizsgálást elvégeztetni, hogy minél nyugodtabban róhassuk a kilométereket.

Ha ön is részt venne egy kardiológiai vizsgálaton, mielőtt sportolni kezd? A FirstMed kardiológiai szűréséről bővebben ITT olvashat!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük