Rakott padlizsán parmezánnal

Szerencsére manapság már minden nagyobb szupermarketben (Spar, Aldi, Lidl) kapható a padlizsán nevű finomság, ráadásul szinte egész évben.

Sokan tartanak attól, hogy padlizsános ételt készítsenek, mivel félnekl, hogy majd nem tudják az étteremben felszolgált ízeket reprodukálni, és ennek nagyon egyszerű az oka: ha csak sejtenénk mennyi olajat használnak fel ahhoz, hogy ilyen finomságokat készítsenek, mi magunk is beleborzongnánk!

Az egyik kedvenc oldalam, ahol ötleteket merítek a főzéshez az Chef John “ Foodwishes” blogja, akinek a Youtube csatornáján lévő videóit már több, mint 225 millióan látták! Mivel nálam is egyre fontosabb szempont, hogy próbáljak minél több zöldséget vinni a családi étkezésekbe, nem tűnt igazán kecsegtető ötletnek a bő olajban elkészített padlizsán. Szerencsére Chef John-nak erre is volt egy jó receptje, ahol csak töredékét használja a szokáásos zsiradék mennyiségnek! Ráadásul még igazán finom és egészséges is az étel, és nem mellékesen még a 3 éves kislányomnak is ízlik (leszámítva a padlizsán lila héját).

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán, vagy 3 kisebb
olívaolaj (szükség szerint)
300 g ricotta sajt (ha nem kapunk ricottát, használjunk 250 g túrót, és keverjük ki annyi tejföllel, hogy elég krémes legyen)
50 g reszelt parmezán (lehetőleg frissen reszelve)
25 g durvára reszelt Gouda sajt
só és bors ízlés szerint
5 g oregánó
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
2 konzerv darabolt paradicsom (kb. 700 g)

A tetejére:
70g kenyérmorzsa
50g reszelt parmezán
25 ml (nagyjából 2 evőkanál) olivaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Karikázzuk fel a padlizsánok kemény részét nagyjából 1,5 cm-s darabokra majd sózzuk és borsozzuk. A maradékot pedig kockákra vágjuk, és tegyük félre.
Egy előmelegített serpenyőbe öntsünk 2 evőkanál olívaolajat, majd pároljuk a padlizsánokat oldalankánt nagyjából 3 percig, ameddig megpuhulnak és egy kicsit meg is barnulnak. A megpárolt padlizsánokon lévő felesleges folyadékot egy papírtörlővel itassuk fel, ameddig a következő adag elkészül a serpenyőben.
Hevítsünk fel ismét egy kis olívaolajat, és pirítsuk le a fokhagymát, majd adjuk hozzá a kockákra vágott padlizsánt, sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára. Ezután adjuk hozzá a paradicsom konzervet, és forraljuk nagyjából 15 percig a mártást. Alkalmanként keverjünk egyet rajta, és ha úgy érezzük, hogy nagyon sűrű, egy kis vizet adjunk hozzá.
Keverjük össze a ricottát a parmezánnal, a Gouda sajttal, egy csipet sóval, borssal és az oregánóval, ameddig egynemű masszát nem kapunk. Halmozzunk nagyjából 2 evőkanálnyit a ricottás keverékből minden padlizsán karikára.
Egy süthető üvegtál aljába kanalazzuk bele a paradicsomos-padlizsános szósz felét, majd egyesével és szorosan helyezzük rá a ricottás padlizsán karikákat, majd fedjük be az egészet a maradék szósszal.
Keverjük össze az kenyérmorzsát a maradék parmezánsajttal és a két evőkanál olivaolajjal és szórjuk meg vele az étel tetejét.
Helyezzük a tálat az előmelegített sütőbe nagyjából 45 percre, ameddig aranybarnára és ropogósra nem sül a teteje.

Jó étvágyat kívánunk!

Tudta?

  • A padlizsán nem zöldség, hanem egy bogyós termésű gyümölcs!
  • A zöldségek (bocsánat gyümölcsök) közül a padlizsán tartalmazza a legtöbb nikotint, de ne aggódjunk, mert legalább 20 kg-t kellene elfogyasztanunk belőle ahhoz, hogy annyi nikotint juttassunk a szervezetünkbe, mint egy szál cigarettával!
  • A padlizsán szó ősi indián, azaz szanszkrit eredetű; úgy tekintettek rá, mint a zöldségek, akarom mondani a gyümölcsök királyára.
  • A padlizsán igen gazdag élelmi rostokban és nyomelemekben, sok benne C és K vitamin, réz, foszfor és a magnézium.
  • Kínában nagyjából 30 millió tonna padlizsán terem egy évben.
  • Ha sózzuk a padlizsánt, csökkenthetjük az olaj mennyiségét, amit főzés közben felvenne.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *