Csirke enchilada- egy nemzeti étel

Régebben Chicagóban éltem, ahol május 5-én megültük a Cinco de Mayo-t, azaz megünnepeltük, hogy a mexikói csapatok 1862-ben győzelmet arattak a franciák felett. Lehet furcsának tűnik első hallásra, hogy a mexikói csapatok győzelmét ünneplik az Amerikai Egyesült Államok egyes államaiban, bár Chicago-ban él a második legtöbb mexikói ember az egész USA-ban. A Cinco de Mayo az anyaföldön nemzeti ünnepnek számít, így mi sem főzhetünk mást ebben a hónapban mint csirkés enchiladast.

 

A Mexikói éttermek négy-öt évvel ezelőtt jelentek meg először Budapesten, előtte a magyar fővárosban hasonlóan nehéz volt jó mexikói éttermet találni, mint egy jó hamburgerező helyet. Az elmúlt öt évben azonban a nemzetközi felhozatal igencsak előnyére változott. (Bár még mindig hiányolok egy igazán jó). Ma már nem csak az éttermekben vagy a street foodoknál vásárolhatunk mexikói ételeket, hanem mi magunk is készíthetünk otthon, mert a nagy áruházláncokban is (Aldi, Lidl, Auchan, Tesco) megtalálhatóak az ehhez szükséges fűszerek és alapanyagok. A Fővám téri piac melletti “Négy égtáj ízei” boltban pedig tényleg mindent megtalálunk, ami egy jó mexikói ebédhez kell.

 

enchiladas_1

 

Bár én imádom a fűszeres ételeket, a család többi tagjának már egy csepp pirospaprika is nagy tortúrát jelent. Magamnak mindig külön készítek egy fűszeresebb adagot, gazdagon megszórva chili porral, a gyerekeknek és a felségemnek pedig készítek egy krémes, de nem annyira fűszeres változatot. Na jó, bevallom, én még jalapeno paprikával is gazdagon nyakonöntöm. Egy óra így is elkészül.

Hozzávalók:

1 csirke, eltávolítjuk a bőrt, a csontot
45 g vaj
40 g liszt
fél doboz kukorica konzerv
1 apróra vágott hagyma (vöröshagymát javaslok)
fél kaliforniai paprika, felvágva
250 g görög joghurt vagy tejföl
250 g reszelt cheddar sajt
300 ml csirke húsleves alaplé
400 ml tej
fahéj

Opcionális:

1 konzerv bab
5-10 g chilli püor(nem cayenne)
jalapeno paprika szeletek

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben. Pároljuk meg benne a hagymát, amíg átlátszó nem lesz. Ezután tegyünk bele egy kis lisztet, hogy lassan egy masszává álljon össze a vaj a hagymával és a liszttel. Mikor egy kissé bebarnult, öntsük hozzá a tejet, folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a húslevest is. Ahogy besűrűsödött, kapcsoljuk le a hőfokot, és tegyük bele a sajt felét. Végezetül öntsük bele a joghurtot vagy a tejfölt. Meg is sózhatja, de ha a csirke már eleve sózott, akkor már nem kell a szószba több só. Aki szeretné még egyénileg fűszerezni az öntetet most tegye meg!
  3. A szósz negyedét tegye egy tűzálló tálba.
  4. Tegyük bele egy nagy tálba a feldarabolt csirkét, kukoricát, kaliforniai paprikát, a feketebabot, majd keverje össze. Adjuk hozzá a szósz második negyedét.
  5. Tegyünk néhány kanál húsos keveréket a tortilla tekercsekbe, majd feltekerés után tegyük a serpenyőbe. Az egész tepsit betöltő tortillákat öntsük nyakon a maradék szósszal, majd szórjuk meg a megmaradt cheddar sajttal.
  6. Süssük 30-40 percig 190 fokos sütőben.
  7. Megszórhatjuk sajttal, vagy jalapeno paprikával, ha erősen szeretjük.

Jó étvágyat!

Tudta-e Ön?

-Május ötödikén van a nemzetközi enchilada nap. (Ezt még én sem tudtam eddig.)
– Már az egyik első mexikói szakácskönyvben is szerepel ez az étel 1831-ben.
– Bizonyítékok tanusítják, hogy az enchilada még a majáktól származik.
– A tortilla eredeti neve tlaxcalli volt, majd a spanyol hódítók nevezték el tortilla-nak.
– Az enchilada szó jelentése “chilibe mártott”.
– A fekete babnak alacsony sodium tartalma mellett magas potassium, kálcium és magnézium tartalma van. Ezek mind vérnyomáscsökkentő hatásúak.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *