Védelem az influenza ellen!

Szárazra dörzsölte az orrát több száz zsebkendővel, de még mindig nehezen kap levegőt? Szinte mindent megtett, hogy enyhítse a kaparást torkában, de így is fájdalmas minden nyelés. Lüktet a feje, és meg a puha pizsama anyaga is érdes csiszolópapírként kaparja a hátát. Bárcsak valahogy megelőzhette volna ezeket a szörnyű érzéseket… pedig megteheti!

Az influenza egy vírusos, fertőző légúti betegség. Tünetei – orrfolyás, torokfájás, láz, hidegrázás és izomfájdalom – hasonlítanak a közönséges nátha tüneteihez, de az influenza esetében ezek komolyabban jelentkeznek.

A vírus akkor jut be a szervezetünkbe, amikor a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz nyúlunk, miután kezünk szennyezett felülettel került kapcsolatba, valamint amikor a tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jutó cseppecskéken található kórokozók kerülnek szemünkbe, orrunkba vagy szánkba.

Egy egészségesnek tűnő felnőtt is lehet fertőző. Még az orrfolyás, torokfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom és egyéb tüneteink észlelése előtt egy nappal, megjelenésük után pedig 5-10 napon keresztül bármikor megfertőzhetjük környezetünket.

Influenzás tünetek kezelésére ajánlott a sok pihenés valamint a fájdalom- és lázcsillapítók: Panadol, Ibuprofen az izomfájdalomra és lázra illetve bőséges folyadékpótlás, sós-melegvizes gargalizáló és cukorka valamint fájdalomcsillapító a torokfájásra. A betegség első 48 órájában alkalmazhatunk vírus ellenes gyógyszereket a tünetek enyhítésének érdekében, a betegség hosszának lerövidítésére, és a komoly bonyodalmak, mint a tüdőgyulladás, elkerülésére.

Magyarországon az influenza szezon többnyire november végétől akár áprilisig is tarthat, és a térségtől függően januárban vagy februárban éri el a csúcspontot.

A biztonság érdekében

 • Mossunk kezet gyakran és alaposan.
 • Ügyeljünk rá, hogy minél kevesebbet nyúljunk arcunkhoz, különösen az influenza szezon alatt. Kutatások kimutatták, hogy egy óra alatt átlagosan tizenötször érintjük meg arcunkat.
 • Próbáljunk távol maradni a zsúfolt helyektől és ne tartózkodjunk egy légtérben fertőzött személlyel!
 • Kerüljük a cigaretta füstöt.
 • Ne hagyjuk hogy kifogjon rajtunk a D vitamin hiány, mert az gyengíti immunrendszerünket! Télen sokkal kevesebb D vitaminhoz jutunk, és étrendkiegészítő készítmény hiányában szinte lehetetlen a megfelelő mennyiséghez hozzájutni. Télen a felnőtt napi dózis 1000-2000IU/d. Beszéljen orvosával D vitamin szükségleteivel kapcsolatban és vegyen részt D vitamin szűrésen!
 • Oltassa be magát minden évben még december közepe előtt. Ezzel 90 százalékos védettséget szerez az A és B törzsekkel szemben. Ráadásul a védőoltás abban is segít, hogy ha mégis elkapja a fertőzést, a tünetek jóval enyhébbek legyenek, a betegség lefolyása pedig jóval rövidebb ideig tartson.

Miért oltassam be magam?

Az influenza vírus gyöngítő és kellemetlen tünetei mellet komoly komplikációkkal járhat a betegség. Okozhat például bakteriális tüdőgyulladást, fül- vagy arcüreggyulladást, kiszáradást, illetve a krónikus egészségügyi problémákat is súlyosbíthatja vagy akár halállal is végződhet. Az influenzaoltással nem csak magunkat óvhatjuk, hanem a körülöttünk lévőket is. Kiemelten fontos tehát, hogy azok, akik gyakran viselik gondját vagy érintkeznek kisgyerekekkel, idős felnőttekkel, krónikus betegségben vagy immunhiányban szenvedőkkel, beoltassák magukat, főleg ha a gondviseltek nem részesülhetnek a védőoltásban.

Bizonyos csoportok részére kifejezetten ajánlott az influenzaoltás:

 • Krónikus szív, tüdő, vese, érrendszeri vagy immunrendszeri problémákkal küszködő gyermekek és felnőttek
 • Cukorbetegek
 • 60 év felettiek
 • Terhes nők a második vagy harmadik trimeszterben valamint terhességet tervező nők
 • Kisgyermekek családtagjai
 • A fenti csoportokba tartozók családtagjai

Egyeztessen háziorvosával az influenzaoltás előtt, ha terhes, szoptat, bármilyen immunhiányos betegsége van vagy ha korábban érzékelt enyhe vagy bizonytalan allergiás reakciót tojás,neomycin vagy formaldehid kapcsán.

Ne oltassa be magát ha:

 • tojás- csirke- neomycin- vagy formaldehid allergiában szenved
 • lázas vagy akut fertőző betegségben szenved
 • korábbi influenzaoltásnál nem várt mellékhatás jelentkezett
 • korábban Guillain Barre szindrómával kezelték

Ha tavaly már megkaptam az influenzaoltást, miért szükséges idén is?

Az influenza vírusnak számos különböző törzsei vannak. Minden évben új oltóanyagokat állítanak elő a várható fajta vírusok ellen. Az oltás védő hatása 5-10 hónapon át tart. Az immunrendszerünk nem képes teljes mértékben számon tartani a 2012-es oltásban található inaktív vírusok típusait. Ha tavaly jó ötletnek tűnt az influenza elleni oltás, idén is hasznos lehet.

Tudta, hogy akkor is hordozhatja a vírust és megfertőzhet másokat, ha nem szenved a tünetektől?

Óvja meg saját magát és családját egyaránt: idén is oltassa be magát az Influenza ellen a FirstMednél

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *