Veszélyes a nőkre is!

Egy amerikai felmérés szerint még mindig csak a nők 54 százaléka van tisztában azzal, hogy a nők körében is az első számú haláloknak számítanal a szív- és érrendszeri megbetegedések. Még zavaróbb talán számunkra, hogy az így életüket vesztett nők több, mint kétharmada semmilyen előzetes tünetet nem tapasztal.

 

Mi történik pontosan?

A koleszterin egy zsíros anyag, mely kálciummal találkozva foltokat képez a vérben, ezek összegyűlhetnek az artériákban, megkeményednek és érszűkületet hoznak létre.  Az érszűkület magába foglalja az erek rugalmatlanná válását és lassan, koleszterin plakkok lerakódását, ami végül szükülethez vezethet.

Az érszűkület a szív infarktus legnagyobb okozója.  

Cardiologist with heart

A nők kezelése eltér a férfiakétól, mert a nők artériái kisebbek és ezért a szívkoszorú műtétek kockázatosabbak.

Az ájulás is lehet egy  jel

A nők 18 százalékánál súlyos légszomj, vagy akár ájulás formájában is jelentkezhet a szívinfarktus. Sajnos sok nő hiszi azt, hogy mivel nem érez fájdalmat a mellkasában, nem lehet szívbeteg, de ez sajnos egyáltalán nincs így. A nők általában ezért is később fordulnak orvoshoz, és ezért rosszabb gyógyulási esélyeik vannak, mint a férfiaknak.

Tünetek:

A nőknél a szívinfarktus tünete lehet egy erős álkapocsfájdalom, légszomj, megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy szédülés is.

 

Megelőzés:

A mozgásszegény életmód, a dohányzás, és a súlyfelesleg mind növelik a szívbetegségek kockázatát, de a genetika is elvégzi a maga feladatát. A New England Journal of Medicine-ben publikált kutatásban 55,685 embert vizsgálva arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy a genetekai halmozódást mutatók mozgásban gazdag, egészséges életmód gyakorlásával 50 százalékkal képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyét.

Jó lenne, ha a nők tisztában lennének az őket érintő számokkal. Tudniuk kell, hogy melyik az a négy mértékegység, melyre oda kell figyelni, mert jelzi ha baj van, vagy azt, hogy egészségesek vagyunk: vérnyomás, vércukor szint, koleszterin szint és testtömegindex.

80 másodpercenként meghal egy nő a világon kardiovaszkuláris eredetű betegségben, pedig ezek a betegségek 80 százalékban megelőzhetőek lennének.

A FirstMednél népszerű szűrővizsgálaunkon, a kardiovaszkuláris szűrésen megállípatható, hogy Ön a veszélyeztetett kategóriába tartozik-e. Jelentkezzenek be kardiovaszkuláris vizsgálatunkra a 0612249090-es telefonszámon. 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük