Virágzás a pozitív pszichológiával

A következő két hírlevelünkben Paul Pahil-lel beszélgetünk, aki a Budapesti Boldogság Hét alapítója. Paul hisz benne, hogy minden embernek joga van hozzá, hogy megtapasztalja az élet gazdagságát és adományait. Ebben a hónapban a pozitív pszichológiáról, a pszichés jóllétről és a kivirulásról beszélgettünk.

Miért költözött Magyarországra Londonból?

2004 nyarán érkeztem ide, és megalapítottam a Hungry 4 Learning Kft.-t, mert szerettem volna a pozitív pszichológia tudományos eredményeit ismertebbé tenni Magyarországon. Azért költöztem Budapestre, mert észrevettem, hogy nagyon sok tehetséges ember él itt, de a környezetre a kis fokú rugalmas ellenálló képesség (reziliencia) és egy nagy fokú depresszió nyomja rá a bélyegét. Fontos tudni, hogy a pesszimista emberek nyolcszor nagyobb eséllyel lesznek depressziósak egy rossz életeseményt követően. Ahogy telik az idő, a depressziós egyre jobban beletanul, hogy rajta senki sem képes segíteni, és az életét nem tudja saját maga által irányítani.

Szerettem volna az embereknek segíteni a pozitív pszichológia eszközeivel, hogy ellenállóbbak legyenek és kivirulhassanak. Ehhez az kell, hogy minél több pozitív érzelmet éljenek át és minél kevesebb negatívat, több olyan cselekedetet végezzenek, amiért el vannak köteleződve és ami sokat jelent a számukra. Az embereknek két dologra van szükségük a jóllétükhöz: a környezetük értékelje őket és legyen lehetőségük az önbecsülésüket növelő feladatokat végezni.

Ebben a régióban nagyon alacsonyak az emberek elégedettségi mutatói, csak a magyarok 8 százaléka tudja azt mondani, hogy elégedett az életével.
A virulás állapotában élő emberek kreatívabbak, produktívabbak, jobban élvezik az életet, és akár 9 évvel is tovább élhetnek. Minél több viruló állapotban lévő ember él egy országban, annál nagyobb mértékben csökken a mentális betegségben szenvedők száma, az öngyilkosságot elkövetőké és a társadalom egésze jobban működik.

A mi munkánk központjában a jóllét áll, mert ez fejleszti a kreativitást, egészségessé tesz, növeli a teljesítményünket, a megelégedettség érzését adja és megkönnyíti a kapcsolatok működését.

Csak akkor tudjuk kivirágoztatni egymás életét, ha a környezet is optimális. Én szeretnék másokkal együttműködve dolgozni ezen az új környezeten és ez adta az inspirációt a Budapesti Boldogság Hét létrehozásához. A rendezvényt három éve rendszeresen megtartjuk, és bárki ingyen részt vehet rajta, aki szeretné fejleszteni a saját jóllétét. A következő Boldogság Hete 2017. szeptember 10 és 16 között kerül megrendezésre.

Mi a pozitív pszichológia? Ez mostanában egy divatosnak számító dolog.

Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály találta ki a pozitív pszichológiát az általános értelemben használt pszichológia ellenpólusaként, ami arra fókuszál, hogy mi nem működik jól az emberekben. Az alapítók nem csak arra törekedtek, hogy ők csak a pozitív dolgokra koncentráljanak, de szerettek volna kiegyenlítettebben értékelni egyes szituációkat és embereket. A pozitív pszichológia egy tapasztalatokon alapuló tudomány, mely két évtizede létezik és kutatói azon dolgoznak, hogy az indivídumok, a csoportok és szervezetek minél hatékonyabban működjenek. A pozitív pszichológia fő fókusza az emberek kivirulása, és ennek növelése. A kivirulás 5 pilléren nyugszik, melyek mindegyikét külön-külön is nagyra értékelünk. Az öt elem a következő: pozitív érzelmek, elköteleződés, támogató kapcsolatok, jelentőség és elismerés szükségessége. Ez az 5 dolog az alapvető feltétele, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, és teljes életet élhessen. Milyen egy jó élet: kellemes, elkötelezett, értelmes, van célja, mindez másokkal is összeköttetésben.

A következő hírlevélben felvázoljuk, hogy mi a különbség a pozitív pszichológia és a pozitív gondolkozás között.

Paul Pahil élete első flow élménye, amire vissza tud emlékezni, 12 éves korában volt, karate közben. Ezeknek a flow élményeknek a sora eredményezte, hogy Paul 14 éves korára brit és regionális karate bajnokká vált. A sport iránti heves érdeklődése következtében sporttudomány szakon kezdett el tanulni az egyetemen. Eddigre már folyamatosan oktatott felnőtteket arra, hogyan érezhetik még jobban magukat és hogyan javíthatják ezzel egyidejűleg a teljesítményüket is. Paul a British Airwaysnél tartott trainingeket a különféle nemzetiségű dolgozóknak mielőtt 2004-ben Budapestre költözött. Paul szerint minden embernek joga van képességei kibontakoztatásásra kortól, nemtől, szexuális irányultságtól, etnikumtól, és személyes meggyőződéstől függetlenül.

Március 26-án egy ingyenes 4 órás Workshopra kerül sor magyarul, melyen a pozitív motiváció témakörét fogják körüljárni. Részletekért kattintsanak IDE, vagy írjanak e-mailt a info@eleteroweb.eu e-mail címre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *